Blagdan Svetog Stjepana prvomučenika

Blagdan Svetog Stjepana prvomučenika

Dan poslije Božića katolički vjernici obilježavaju blagdan svetog Stjepana. Taj je dan i državni praznik u Hrvatskoj i nizu drugih država. Sveti Stjepan bio je prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik.

Sveti Stjepan Prvomučenik, jedan od sedam đakona izabranih u početcima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači “kruna, vijenac”. Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, “kruna”).


Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.


Na njegov dan imendan slave brojni Stjepani, Štefovi, Štefice, Štefeki, Štefanije, Pišteki…

Prema običajima na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima. Slavljenicima pak se odlazi u čestitare. Blagdan Sv. Stjepana ističe, nakon radosti Kristova rođenja, mučeničku povijest kojom je kršćanstvo obilježeno i da Božić nisu samo puni stolovi i blagdanska kupnja. Tradicionalno na blagdan Sv. Stjepana počinje i blagoslov kuća ili blagoslov obitelji.izvor: RTL , wikipedia, HRT

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA