Prijateljske općine

Općina Malinska – Dubašnica iz Hrvatske, ostvaruje niz godina bogatu međunarodnu, međuopćinsku, partnersku suradnju s općinama – Güttenbach – Pinkovac iz Austrije, Omišalj iz Hrvatske, Devinska Nova Ves, Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce iz okruga Bratislave iz Slovačke, Lovas iz Hrvatske, Großhabersdorf iz Njemačke, Aixe-sur-Vienne iz Francuske, Swieciechowa iz Poljske te općinom Cserkeszőlő iz Mađarske i Gradom Krkom iz Hrvatske, u svrhu promicanja zajedničkih interesa u povezivanju i unapređivanju gospodarskog, kulturnog i socijalnog 111razvitka te svekolike prijateljske suradnje. ( Plakat )

 


Općina Güttenbach – Pinkovac (Austrija)

Suradnja Općine Malinska – Dubašnica s Općinom Güttenbach – Pinkovac, smještenom u saveznoj državi Güssing – Gradišće u Austriji  je započela još polovicom 90-tih  godina prošlog stoljeća te je Povelja o bratimljenju između Općina Güttenbach – Pinkovac i Općine Malinska – Dubašnica formalno potpisana 27. rujna 1997. godine u Pinkovcu.  U Povelji o bratimljenju, među ostalim, piše …općinska će se poglavarstva truditi kako bi došlo do poboljšanja međuljudskih kontakata stanovnika dotičnih općina, do upoznavanja novih zemalja, pokrajina i običaja, do uvježbavanja hrvatskih govora i standardnog jezika, do uspostavljanja osobnih veza i međusobnog posjećivanja, do trgovačkih partnerstava i konačno da bi konsolidirali odnose, rođene i razvijene u kontekstu europskog procesa ujedinjena… Otada je ostvareno niz međusobnih susreta, na delegacijskoj razini kao i na građanskoj te kroz brojne razmjene kulturnih društava.  Također, brojni građani iz Pinkovca redovito ljetuju u Hrvatskoj, u Općini Malinska – Dubašnica.


 

Suradnja Općina Malinska – Dubašnica (Hrvatska)  i Omišalj (Hrvatska)  te Grada Krka (Hrvatska) s Općinama Devinska Nova Ves, Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce iz okruga Bratislave (Slovačka)

Početak suradnje Općina Malinska – Dubašnica i Omišalj te Grada Krka s Općinama Devinska Nova Ves, Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce iz okruga Bratislave bio je Sporazum o prijateljstvu između Općine Omišalj iz Hrvatske i Općine Devisnka Nova Ves iz Slovačke od 2006. godine te je 22. lipnja 2008. godine potpisana Povelja o međusobnoj suradnji  i prijateljstvu između Općine Omišalj, Grada Krka i Općine Malinska – Dubašnica s općinama iz okruga Bratislave Devisnka Nova Ves ,Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce. Na taj način je suradnja intenzivirana i proširena na Grad Krk i  Općinu Malinska – Dubašnica iz Hrvatske te na ostale Općine Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce iz okruga Bratislave,  iz Slovačke u kojima još od 16. stoljeća obitava većinska hrvatska zajednica koja je sačuvala hrvatski jezik i običaje.   Ovom se poveljom povezuje hrvatska zajednica u Slovačkoj s matičnom zemljom.


 

Općina Lovas (Hrvatska)

Službena Povelja o prijateljstvu između hrvatskih Općina Lovas i Malinska – Dubašnica potpisana je 25. srpnja 2009. godine u Lovasu. Ova povelja plod je dugogodišnjih veza građana Općine Malinska – Dubašnica i Općine Lovas, još iz ratnih vremena, početkom 90-tih godina, kada su brojne obitelji iz Lovasa i Opatovca, kao prognanici, boravili u Malinskoj.


 

Četveronacionalno partnerstvo Općina Malinska – Dubašnica (Hrvatska), Großhaberdorf (Njemačka), Aixe-sur-Vienne (Francuska) i Święciechowa (Poljska)

Suradnja Općine Malinska – Dubašnica iz Hrvatske s Općinom Großhaberdorf iz Njemačke svoj je začetak ostvarila kroz turizam još krajem 90-tih godina kada je gospodin Leonhard Kuhlmann iz Großhabersdorfa, kao dugogodišnji gost Općine Malinska – Dubašnica u Hrvatskoj potaknuo međuopćinsku suradnju koja se je neformalno održala niz godina.  U to vrijeme Općina Großhabersdorf bila je već zbratimljena s Općinama Aixe-sur-Vienne iz Francuske te Święciechowa iz Poljske.  22. svibnja 2010. godine formalno je potpisana Povelja o partnerstvu između Općine Malinska – Dubašnica s općinama Großhabersdorf, Aixe-sur-Vienne i Święciechowa.  Suradnja ovih četiriju općina krajem svake godine iznova dogovara na delegacijskim susretima. Susreti kroz godinu su brojni te se sve više produbljuju na građanskoj razini.


 

Općina Cserkeszőlő (Mađarska)

30. lipnja 2011. godine  u Cserkeszőlu te 10. kolovoza 2011.g. uzvratno u Malinskoj potpisana je Povelja o prijateljstvu između Općine Cserkeszőlő iz Mađarske i Općine Malinska – Dubašnica iz Hrvatske u svrhu produbljivanja gospodarskih veza te mogućnosti udruživanja u svrhu apliciranja programa za EU fondove.


Općine Fulianka (Slovačka) i Zarszyn (Poljska)

Općine Fulianka, Zarszyn i Malinska  Dubašnica sklopile su 14. travnja 2015. godine, sporazum o medusobnoj suradnji i prijateljstvu u čemu trajno svjedoči ova Povelja o prijateljstvu radi promicanja zajedničkih interesa i suradnje u unapredenju gospodarskog, kulturnog i socijalnog razvitka, za sreću budućih naraštaja.


Rezime najvažnijih datuma

  • 27.09.1997. Potpisana Povelja o bratimljenju između Općina Güttenbach – Pinkovac i Općine Malinska – Dubašnica
  • 22.06.2008. Potpisana Povelja o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između Općine Omišalj, Grada Krka i Općine Malinska – Dubašnica s općinama iz okruga Bratislave Devisnka Nova Ves, Lamač, Dubravka, Jarovce, Čunovo i Rusovce
  • 25.07.2009. Potpisana Povelja o prijateljstvu između Općine Lovas i Općine Malinska – Dubašnica
  • 22.05.2010. Potpisana Povelja o partnerstvu između Općina Malinska – Dubašnica, Großhaberdorf, Aixe-sur-Vienne i Święciechowa
  • 30.06.2011. Potpisana Povelja o prijateljstvu između Općine Cserkeszőlő i Općine Malinska – Dubašnica
  • 14.04.2015. Potpisana Povelja o prijateljstvu između Općina Obec Fulianka i Gmina Zarszyn i Općine Malinska –  Dubašnica

   Coat of arms of Zarszyn  Slikovni rezultat za Obec Fulianka

Share
PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA