Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica i DUBoak

Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica (Skraćeni naziv zajednice je: “TZO Malinska-Dubašnica”) je pravna osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, te pravne i fizičke osobe neposredno povezane s tim djelatnostima na području Općine Malinska – Dubašnica.

Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica pravni je sljednik Turističke zajednice općine Malinska upisane u Upisnik turističkih zajednica Ministarstva turizma, list broj 8, stranica A, upisni broj 6 (klasa: 334-03/94-03/12 ur. broj: 529-02/94-0002) od 9. kolovoza 1994. godine. Predsjednik TZO Malinska – Dubašnica je Robert Anton Kraljić.


Povijesni pregled turističkog razvoja mjesta Malinska

Prvi ugostiteljski objekt “Al cacciatore” otvoren je 1880. godine (kasnije hotel Triglav, danas Adria), a bio je u vlasništvu  Petre i Antona Katarinić te Toma i Petre Fabijanić. Nadvojvoda Rudolf Habsburški i princeza Stephani posjetili su Malinsku u siječnju 1887. godine, a prvi masovni dolasci turista u Malinsku zabilježeni su 16. rujna 1894. godine, iako ne  postoji dokaz, za pretpostaviti je da je bilo i ranijih dolazaka već nakon 1880 godine. U početno vrijeme turisti su u Malinsku – Dubašnicu dolazili kao izletnici.

Za razvoj turizma od iznimne važnosti bila je i prometna povezanost, tako je prva parobrodarska linija Rijeka – Malinska plovila od 1894. godine, i to  parobrod naziva Silby. Redovita brodska linija ukinuta je u listopadu 1966 godine, kada su drugi vidovi prijevoza preuzeli primat pomorskom prometu.

Gostionica i kasnije hotel Slavija, osnovan je 1909. od obitelji Dinka i Marice Radić, kada je osnovano i kupališno društvo za uređenje mjesta, što se smatra početkom organiziranog turizma u Malinskoj – Dubašnici. Navedeno kupališno društvo, može se reći, bilo je preteča današnje Turističke zajednice. „Turističko društvo Malinska“, osnovano je 18. svibnja 1952, dok je  „Turistička zajednica mjesta Malinska“ osnovana je 1992, čiji je prvi predsjednik bio Stjepan Staničić.  „Turistička zajednica općine Malinska“, osnovana je 1994. Prvi predsjednik je bio Darko Kraljić, a direktor Ivica Bogović. Predsjednici su bili i: Josip Pinezić, v.r.  te Anton Spicijarić, a direktor je bio Nediljko Vučetić (2006. – 2018).
Aktualni predsjednik turističke zajednice je Robert Anton Kraljić,  a direktor Daniel Manzoni (od 2017. godine).


Najpoznatiji posjetitelji Malinske

Rudolf Habsburški, princ prijestolonasljednik Austro-Ugarske, Edsel Bryant Ford II, nasljednik Henry Ford Motor kompanije, Mato Lovrak, književnik, Miroslav Krleža, književnik, Bob Guccione, Penthouse Magazine publicist, Josip Broz Tito, političar, predsjednik SFRJ, Franjo Tuđman, političar, prvi predsjednik Republike Hrvatske i Stjepan Mesić, političar, predsjednik Republike Hrvatske.


Današnja obilježja turizma u Malinskoj

Od izrazito hotelskih objekata za smještaj, Malinska se preobrazila u turističku destinaciju sa izrazito apartmanskim objektima za smještaj, 92 % smještaja čine apartmani ili alternativni smještaj u domaćinstvu. – Od relativno skromne infrastrukture, Malinska se razvila u turističku destinaciju sa relativno riješenim infrastrukturalnim objektima (kanalizacija, vodovodna mreža, lokalna cestovna infrastruktura, itd.).

(izvor: Prof.dr.sc. Zdenko Cerović – „Obilježja turizma u Malinskoj“ (referat u povodu sto godina turizma u Malinskoj, 18. rujna 2009.)


Udaljenosti od većih središta otoka Krka, Hrvatske i Europe:

/ Krčki most – Malinska: 15km / Zračna luka Rijeka – Malinska: 12km / Grad Krk – Malinska: 12km / Malinska – Rijeka: 43km / Malinska – Pula: 142km / Malinska – Zagreb: 174km / Malinska – Zadar: 235km / Malinska – Šibenik: 294km / Malinska – Split: 424km / Malinska – Makarska: 406km / Malinska – Dubrovnik: 581km / Malinska – Trieste: 123km / Malinska – Ljubljana: 170km / Malinska – Milano: 533km / Malinska – Wien: 533km / Malinska – Budapest: 535km / Malinska – München: 562km / Malinska – Bratislava: 571 km / Malinska – Basel: 725km / Malinska – Prag: 779km / Malinska – Zürich: 820km / Malinska – Frankfurt: 1008 km / Malinska – Köln: 1200 km /


TZO Malinska – Dubašnica

Adresa: Obala 46, 51511 Malinska, Republika Hrvatska

Kontakt:


PROMOCIJA DESTINACIJE www.visitmalinska.com

Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica predstavila je novu brošuru posvećenu promociji turizma na području Malinske, u kojoj kroz atraktivne fotografije možete pronaći sve potrebne informacije kako bi vaš odmor bio što kvalitetniji i opušteniji.

Brošura je prevedena na engleski, njemački i talijanski te obuhvaća aktivnosti koje su na raspolaganju turistima, od smještaja, gastronomije, aktivnog odmora, pa sve do jednostavnog uživanja i opuštanja na predivnim plažama i suncu.

Malinska je jedinstvena po ponudi smještaja visoke kategorije kojeg karakteriziraju mali obiteljski hoteli, orijentirani na individualan pristup gostu, njegujući autohtonu kulturu i gastronomiju. Dodatne usluge poput wellnessa, bazena i animacije za djecu upotpuniti će vaš odmor i dati vam dodatan osjećaj ugode.

Ukoliko više volite provesti vrijeme s osjećajem privatnosti svoga doma, očekuje vas raznolika ponuda privatnog smještaja, od apartmana, soba, do kuća za odmor i luksuznih vila koje ističu udobnost i kvalitetu usluge. Na raspolaganju su vam i turističke agencije koje će realizirati vaše želje i pomoći vam u pronalasku svog idealnog smještaja.

Gastronomija otoka Krka je vrlo poznata i prepoznatljiva, a svako područje ima svoj autentični potpis kroz stvaranje jela. U Malinskoj možete uživati u brojnim lokalnim specijalitetima poput svježe ribe, ovčjeg sira, pršuta, janjetine te ekstra djevičanskom maslinovom ulju, dobivenog iz autohtonih sorti maslina, koji će zadovoljiti svako nepce.

Biciklističke i pješačke staze te planinarski putevi oduševit će sve posjetitelje željne aktivnog odmora u prekrasnoj prirodi, ali i upoznati vas s poviješću ovoga kraja kroz kulturne i sakralne znamenitosti te zbirku arheoloških artefakata sa nalazišta Cickini. Brojne plaže povezane su upravo atraktivnim šetnicama te su idealne za odmaranje i uživanje uz cvrkut ptica iz borove šume.

Iz Turističke zajednice poručuju: “Ukoliko smo vas zaintrigirali svime navedenim, pozivamo vas da svoj primjerak brošure preuzmete u Turističko informativnom centru TZO Malinska, tijekom radnog vremena, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ili na linku u nastavku objave”.


Guide for You – Malinska

GUIDE for YOU je aplikacija koja vam omogućuje jednostavno planiranje putovanja i istraživanje novih destinacija, uključujući i prekrasnu Malinsku. Malinska je idealna za opuštajući odmor uz more, ali i za aktivnosti kao što su plivanje, biciklizam i planinarenje.

Malinska je poznata po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru, kao i po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima kao što su Samostan franjevaca trećoredaca u Portustaro groblje Sv. Apolinara te Cickini, ranokršćansko arheološko nalazište koje datira još iz razdoblja između V. i VII. stoljeća.

Više informacija pogledajte ovdje.


MALINSKA 360°

Virtualna šetnja 


 

Aktualne događaje u Malinskoj – Dubašnici možete pratiti i na portalu turističke zajednice otoka Krka Ala šuLet’s go! 

Interpretacijski centar maritimne baštine – DUBoak

Interpretacijski centar DUBoak, mjesto je valorizacije lokalne pomorske baštine. Hrast (dub) i more okosnica su stalnog postava i sve što ćete čuti, vidjeti i doživjeti povezano je s ova dva elementa. Moderno opremljeni interaktivni postav stoga je podijeljen u dvije veće tematske cjeline, dubašljanske šume i tradicijska plovila.

Upoznajte naoko skromnu, ali iznimno utjecajnu povijest Malinske-Dubašnice, čiji su se drvni resursi brodovima prevozili do Venecije, a specifičan način gospodarenja šumama osigurao njihovu održivost. Posjetite nas i postanite dio priče o neraskidivoj vezi čovjeka, hrasta i mora!

Zašto DUBoak?

Dub je staroslavenski naziv za hrast, kojim je nekada Krk bio gotovo u potpunosti obrastao i koji je predstavljao jednu od važnijih izvoznih sirovina koja se morskim putem otpremala za Veneciju. Oak je također hrast, ali na engleskom jeziku. Spojivši ove dvije riječi dobili smo naziv koji glasovno podsjeća na riječ duboko. Dakako misli se na duboko more. Upravo su dub, dakle hrast i more okosnica našega centra i sve priče koje ćemo vam ovdje ispričati povezane su s ova dva elementa.

Više informacija: DUBoak

 

 

DOKUMENTI:

Strategija razvoja turizma otoka Krka do 2020.


 

Share
PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA