Zaštitnik Općine – sv. Apolinar – Dan Općine Malinska – Dubašnica

Dan Općine Malinska – Dubašnica (Polinarova)  je (20. srpnja), dan Svetog Apolinara, sveca zaštitnika ove Općine, zaštitnika župe Dubašnica, koji se svečano slavi.  Svetog Apolinara zaštitnika dubašljanske župe, izabrala je Općina Malinska – Dubašnica 1997. godine za svojega nebeskog zaštitnika.

gp1


Sveti Apolinar je jedan od biskupa i mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva. Prema legendi, sv. Apolinar  je bio učenik sv. Petra i prvi biskup Ravenne, a nakon mučenja ubijen je toljagom negdje oko 75. godine. Kult štovanja ovog sveca se raširio u VI. stoljeću i to iz dva smjera Ravenne i s Rajne. U hrvatske je krajeve, napose Istru i Kvarner, došao posredstvom ravennskog kulta. Prema tridentskom kalendaru sv

etkovina blagdana sv. Apolinara je 23. srpnja, na dan njegova  mučeništva, no opći rimski kalendar svetaca posvećuje ovaj dan sv. Brigiti od Švedske koja je jedna od glavnih svetaca zaštitnika Europe, ujedno zbog relativne ograničenosti slavlja blagdana Svetog Apolinara, ovaj svetac je bio 1969. uklonjen iz općeg rimskog kalendara svetaca, iako je njegovo ime ostalo u Rimskom martirologiju. Slavljenje sv. Apolinara je obnovljeno i vraćeno u 2002.  izdanju Rimskog misala. Međutim, datum slavlja je bio promijenjen, odnosno, prebačen na 20. srpnja. Rimski martirologij spominje sv. Apolinara, u kontekstu slavljenja, i 20. srpnja i 23. srpnja. Uglavnom, neki sv. Apolinara slave po „starom“ datumu, neki po „novom“,  možemo reći – opcionalno.   Sveti Apolinar je svetac zaštitnik gradova Ravenne i Liegea, a u Hrvatskoj je zaštitnik župe i Općine  Malinska – Dubašnica. Danas se lome koplja oko toga odakle je ovaj svetac porijeklom. Prema jednoj teoriji, sv. Apolinar je rodom iz Sirije, dok po drugoj teoriji potječe iz sjeverne Europe. Svetog Apolinara u ikonografiji se prikazuje kao biskupa u orijentalnoj  odori s palijem i crnim križem bez mitre, znaju se prikazivati i scene s čudesima iz njegova života.

Naš nebeski zaštitnik sveti Apolinar, bio je čovjek vjere, čvrste  i nepokolebljive vjere, te je svoju vjernost Bogu zapečatio  mučeničkom smrću. On je živio uzornim životom. Bio je  vjeran ne samo Bogu, nego i čovjeku. Uvijek je tako bilo, da  tko istinski ljubi Boga, ljubi i čovjeka – svakoga čovjeka. Činio  je dobro svima oko sebe, svima je pomogao koliko je mogao. Bio je veoma dobar i svima je dobro činio, a uvrede opraštao. Bio je čovjek karaktera i od riječi, čestit i pošten. Za njega su  govorili da je u pravom smislu bio čovjek istine, dobrote, pravednosti i miroljubiv. Božja se svetost odražava preko  svetaca, koji tada nama postaju uzor i izazov, da se i mi  posvetimo. Kada su oni uspjeli postići tako nešto lijepo i  uzvišeno, slično možemo i mi, samo ako želimo i hoćemo. To  je i razlog zašto slavimo svece, da se u njih ugledamo, da ih  nasljeđujemo i da molimo njihov zagovor i pomoć. Kada bi svi  članovi Općine Malinska – Dubašnica postali slični svetom  Apolinaru, bilo bi nam svima lijepo, svi bismo bili sretni i  zadovoljni. Upravo to želimo svima vama i sebi, dragi naši  prijatelji, da se izgrađujemo i usavršujemo u svim kršćanskim i  ljudskim vrlinama.


Svake godine održava se tradicionalna Malinskarska noć – „Polinarova“  – Dan Općine i Blagdan Sv. Apolinara zaštitnika župe i mjesta, koja se tradicionalno priređuje 20. srpnja. A suzaštitnik Općine Malinska – Dubašnica je sv. Mihovil (Sveti Vid – Miholjice), kojeg Općina slavi 29.rujna (Mihoja).


Župna crkva sv. Apolinara

Crkva sv. Apolinara bila je Dubašljanima, i još uvijek jest, izvor te crpilište tradicije, čuvarica dubašljanske povijesti i ishodište kulture.

Prvi se poticaji i zamisli o potrebi gradnje nove dubašljanske župne crkve pojavljuju u puku već potkraj 18.st., prvenstveno zbog  brojnih nedostataka stare župne crkve sv. Apolinara što su se bili nagomilali do onoga doba. Ova se, naime, crkva nalazila u danas  nestalome selu Dubašnici, usred istoimenoga plodnog polja, s temeljima još iz 12.st. te je već bila trošna. Crkva je tada ipak bila  samo obnovljena, te je 1834.g. u njoj zabranjeno bogoslužje….

više


Dubašnica – Župa sv. Apolinara

  • Adresa: Bogovići, Dubašljanska 29, 51511 Malinska
  • Telefon: 051/858-005
  • e-mail: zupuduba@gmail.com
  • Župnik: Vlč. Marin DašekMob: 099/694-1106

Samostanska crkva sv. Marija Magdalena (Porat – Trećoreci)

Ostale crkve i kapele: sv. Nikola (Malinska), sv. Andrija (Žgombići), sv. Pavao (Barušići), sv. Ivan de Matha (Oštrobradići), sv. Ivan Krstitelj  (Sv. Ivan), sv. Anton Pad. (Sv. Anton), sv. Rok (Turčići)Raspored nedjeljnjih misa


Župna crkva


Svete mise:

Nedjeljom: 7,00, 10,00 i 19,00

Kroz tjedan: 19,00 osim srijede

Srijeda: 07,30

Ispovijed: svaki dan 15 minuta prije svete mise, ili po dogovoru.


Samostan u Portu


Svete mise:

Nedjeljom u 7,00 i 9,30

Kroz tjedan u 18,00


Kapela svetog Nikole


Sveta misa svaki dan u 18,30

Ispovijedi svaki dan u 18,15

Euharistijsko klanjanje srijedom nakon mise


Župni ured


Utorak, četvrtak i petak

Od 9,00 do 11,00 sati


Podatke o vjerničkom životu Župe Svetoga Apolinara pratite u rubrici Župa Dubašnica na naslovnoj stranici našeg portama www.malinska.hrHimna Svetom Apolinaru

tekst: Nedo Pinezić, glazba: Ivica Frleta

Zahvala Pavu Barbišu i Dominiku Barjaktariću


Proslava 20. obljetnice Općine Malinska Dubašnica 2013. godine

Web portal,Portal,Općina,Malinska - Dubašnica,Malinska,Dubašnica,Robert Anton Kraljić,Miroslav Topić,Općinsko vijeće,PGŽ,Primorsko-goranska županija,otok Krk,uprava,dokumenti,vijesti,građani,ekonomija,galerija,kontakt,download,preuzimanje

Share
PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA