Krčki kalendar 2017

Krčki kalendar 2017

„Krčki kalendar“ započeo je izlaziti u Zagrebu 1938. godine u izdanju Društva krčkih Hrvata (urednici su bili Antun Bonifačić i Vjekoslav Štefanić) i izlazio je do 1941. godine, te od 1952. do 1955. godine u New Yorku (urednik Nikola Fabijanić). Od 1993. godine riječko nakladničko – novinsko poduzeće „Glosa d.o.o.” ponovno je pokrenulo izdavanje te edicije. Od tada “Krčki kalendar” izlazi svake godine u prosincu.


Ovih je dana objavljeno dvadeset i četvrto izdanje ove popularne otočne revije za 2017. godinu koje iznova kao urednik potpisuje Josip Žgaljić. Na 172 stranice donosi mnoštvo zanimljivog štiva.


U kalendarskom dijelu, osim popisanih spomendana, blagdana, svetkovina krčkih crkava i kapela, pomičnih crkvenih svetkovina, praznika Republike Hrvatske, te ostalih korisnih kalendarskih sadržaja, Marko Randić tekstom i fotografijama opisuje dvanaest znamenitih dendroloških pojava otoka Krka među kojima su najveći krčki hrast, frankopanska črnika na otočiću Košljunu, stari koprivići u Puntu i Vrbniku i još osam ostalih.


U nastavku se nalazi tekst o čelnicima grada Krka i svih 6 općina na otoku u mandatu od 2013. do 2017. godine..

U rubrici Put u demokraciju, Marin Franolić donosi iscrpan tekst o puntarskim brodograditeljima otetim koji su otetim brodom prebjegli 1956. godine u Italiju..

U rubrici Suvremeno dr. sc. Marino Turčić piše o organiziranom balanju (boćanju) na Dobrinjskom u zadnja dva desetljeća, doc.dr.sc.Koraljka Vahtar-Jurković i Zlatko Jurković o Njivičarskim kolejanima, a Davor Balenović o prvom uzgajivaču smilja na području Omišlja.

Sa sjetom o proteklim vremenima pišu doc.dr.sc. Anton Bozanić o krčkim crkvenim zvonima za austrougarsku vojsku, Mladen Trinajstić o 185 godina krčke Gradske glazbe, doc. dr. sc. Tomislav Galović o trima najstarijim dokumentarnim filmovima o otoku Krku, a Tea Gomboš o proturječnostima o uporabi glagoljice i staroslavenskoga bogoslužja na raskrižju 19. i 20. stoljeća.


U rubrici o (ne)poznatim Krčanima, Igor Žic piše o slikaru Ivanu Volariću iz Vrbnika, Dina Valković o meštru Ivanu Žicu, a Darko Mađarević – Mikac o dr. Juraju Mihaliću

Stranice Naš identitet ispunili su Marija Kovačević (Omišej va tesneku), Gordana Gržetić (Moje malo velo bogastvi), izv.prof.dr.sc. Sanja Zupčić (Filološki pogled na hrvatski latinički natpis iz grada Krka 1867. godine) i prof.dr.sc. Zdenko Cerović (Dubašljanski voz naše mladosti).

Krčki kalendar se može nabaviti u Krku u biskupijskoj knjižnici i u turističkoj agenciji Aurea po cijeni od 80,00 kuna.

Krčki kalendar 2017.
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA