Sretan i blagoslovljen Božić!

Sretan i blagoslovljen Božić!

Komentar na Evanđelje: (Lk 2, 1-14)

Danas vam se rodio… Evanđelist Luka  spominje riječ “danas” navještajući događaj utjelovljenja Sina Božjega. U njegovom evanđelju ta riječ se spominje sedam puta. Ona     predstavlja vječni danas koji postoji u Bogu, a nama je darovan u Isusu Kristu. Navještaj nam ga nudi a ulazimo u njega po vjeri.  Riječ Božja uprisutnjuje događaj. Na čovjeku je da bude budan i iščekuje, te ne otvrdne srce dok traje ovaj Božji “danas” kako bi ušao u njegov počinak. Stoga, kršćanin više od pukog sjećanja na Isusovo rođenje, slavi ulazak Božji u povijest čovječanstva po navještenoj riječi i sakramentima.ISUSOVO ROĐENJE “DANAS” DOGAĐAJ KOJI PROŽIMA SVEKOLIKU POVIJEST I KOZMOS.


 Ovih se dana na svačijim usnama čuje pozdrav „Sretan Božić i sretni božićni blagdani!“ Potrudimo se da razmjena čestitki u sadašnjem društvu ne izgubi svoju duboku vjersku vrijednost, da vanjština koja dira srčane strune ne zasjeni blagdan. Zaista, i vanjski su znaci lijepi i važni, ali samo ako nam pomažu doživjeti pravi smisao Božića, sveti i kršćanski da naša radost bude duboka a ne površna – upozorio je Benedikt XVI.
Draga Braćo i sestre, za nekoliko dana slavit ćemo Božić! To je prigoda za razmjenu dobrih želja. Razmjena je želja malo po malo izgubila svoju vjersku vrijednost, a zaustavlja se na iskrenim emocijama i vanjskim znakovima, koji bi nas imali uvesti u svetu i kršćansku dimenziju Božića tako da naša radost bude duboka a ne površna. Crkva nas božićnom liturgijom uvodi u otajstvo utjelovljenja. Na Božić ne slavimo samo jednostavnu obljetnicu Isusova rođenja, nego slavimo duboko otajstvo koje se zbiva i u današnjoj ljudskoj povijesti. Božić se tiče moje vjere i moga postojanja. Kako je to moguće – zapitao je Sveti Otac.
Isusovo rođenje ‘danas’ događaj je koji prožima svekoliku povijest i kozmos. U kršćanskoj tradiciji, godine se broje polazeći od rođenja Sina Božjega, od tada se Bog približio čovjeku. Isusovo je rođenje i današnja zbilja u koju nas uvodi liturgija koja ne poznaje vremenska ni prostorna ograničenja. Slaveći Isusovo rođenje u kršćanima se obnavlja sigurnost da je Bog doista među nama nazočan, da nam je blizak. Bog se u rođenom djetetu u Betlehemu uistinu približio čovjeku, postao je čovjek i možemo ga sresti u neprolaznom „danas“ – objasnio je Papa.
Govoreći o tome kako crkveni oci tumače Isusovo rođenje, rekao je da betlehemski događaj valja tumačiti u svjetlu pashalnog otajstva; rođenje i uskrsnuće sastavnice su jedinstvenog Kristova djela otkupljenja. Utjelovljenje i rođenje Isusa Krista pozivaju nas da svoj pogled upravimo na njegovu smrt i uskrsnuće: Božić i Uskrs blagdani su otkupljenja. Uskrs je pobjeda nad grijehom i nad smrću, to je trenutak kad je slava Bogo-čovjeka zasjala kao danje svjetlo. Božić je ulazak Boga u povijest, Bog se utjelovljuje da čovjeka privede Bogu. Božić je dakle zora koja najavljuje svjetlo Uskrsa – ustvrdio je Benedikt XVI.
Završavajući katehezu Papa je istaknuo važnost i ljepotu božićnog slavlja. U Božiću srećemo nježnost i ljubav Boga koji se sagnuo do naših granica, slabosti i grijeha, došao među nas. Sin Božji se i danas rađa, Bog je zaista blizu svakome od nas, želi nas sresti, privesti k sebi. On je pravo svjetlo i raspršuje tmine koje obavijaju naš život i čovječanstvo – kazao je Sveti Otac, a potom se obratio mladima.
Dragi mladi, želim vam da se približiti možete betlehemskom otajstvu s osjećajima vjere Blažene Djevice – rekao je Papa, a bolesnicima je poželio da iz jaslica crpe radost i nutarnji mir koji Isus donosi svijetu. Papa se također obratio i mladim bračnim parovima. Dragi mladi bračni parovi, ustrajno promišljajte o uzoru svete Nazaretske obitelji da na njezinim krepostima možete graditi svoj život – potaknuo je Benedikt XVI.
Izvor: Župni listić Župe Dubašnica i Bitno.net

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

Općina Malinska – Dubašnica
Uredništvo Novih medija

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA