Plava zastava na plaži Rupa u Malinskoj

Plava zastava na plaži Rupa u Malinskoj

U Europi se od 1987. godine uspješno provodi program zaštite okoliša, mora i priobalja pod nazivom Plava zastava za plaže i marine. Nositelj i međunarodni voditelj programa je Europska zaklada za okolišni odgoj i obrazovanje (Foundation for Enviromental Education in Europe – FEEE), utemeljena 1981. godine pri Vijeću Europe, a u program je danas uključeno više od 20 država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.
Nositelj programa u Republici Hrvatskoj je Udruga „Lijepa naša“.

Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji, dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Nositi Plavu zastavu za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaža.

Nagrada vrijedi godinu dana i svake se godine mora iznova zavrijediti. Čak i tijekom godine u kojoj je dodijeljena, Plava zastava se može ukloniti s plaža na kojima su uvjeti pogoršani.

Općina Malinska – Dubašnica uključila se je u program 2003. godine, kada je Plava zastava prvi puta zavijorila na plaži Rupa. Već 2008. godine, Malinskoj i plaži Rupa dodijeljena je Brončana plaketa za petogodišnju vjernost programu Plave zastave.Svake godine u prisutnosti predstavnika Udruge Lijepa naša, uz prigodni glazbeni i scenski program koji obično izvode učenici područne Osnovne škole Dubašnica, podigne se Plava zastava. Čast da podignu zastavu pripadne zaslužnim učenicima.

Plaza_Rupa

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA