Presnac je delicija prvenstveno s otoka Krka koji se pravi, kako piše u knjizi Jela otoka Krka (Krčki zbornik br. 20. u izdanju Povijesnog društva otoka Krka, 1989.) od mladog ovčjeg sira, šećera, brašna, žumanca, vode i malo naribane korice limuna, a omjer varira ne samo od mjesta do mjesta na otoku, nego i od obitelji do obitelji. Međutim on se radi i u drugim dijelovima Lijepe naše, pogotovo onim krajevima koji su bili pod upravom Krčkih knezova Frankopana. Ipak oni imaju drukčije sastojke i izgled.
Ove je godine po drugi put proglašen najbolji presnac. Komisija u sastavu: Milica Hržić, slastičarka u mirovini (predsjednica), Sabina Barbiš, ambasadorica Food Revolutiona (članica) i Milovan Kirinčić, urednik portala otok-krk.org (član) ocjenjivala je izgled, okus i miris. Iako su ove godine bila samo 4 presnaca (prošle godine ih je bilo petnaestak) komisija je imala mnogo teži zadatak i o pobjedniku su odlučivale nijanse. Tako je drugu godinu zaredom presnac kojeg su pripremili vrijedni slastičari konobe Intrada iz Malinske proglašen najboljim i frankopanski kneza Mikula IV uručio im je plaketu Knežev presnac leta 2017.
Program je vodio čelnik Katedre čakavskog sabora Kornić Damir Kremenić, a u zabavnom dijelu programa svoje su umijeće pokazali mladi folkloraši iz Kulturnog društva Kornić.
(MK)