Konobi Intrada nagrada Knežev presnac leta 2017

U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić, udruge Knezovi krčki Frankopani, Mjesnog odbora Kornić i Turističke zajednice Grada Krka, u subotu 19. lipnja na Placi u Korniću po trinaesti put održana je tradicionalna Fešta od presnaci.

Presnac je delicija prvenstveno s otoka Krka koji se pravi, kako piše u knjizi Jela otoka Krka (Krčki zbornik br. 20. u izdanju Povijesnog društva otoka Krka, 1989.) od mladog ovčjeg sira, šećera, brašna, žumanca, vode i malo naribane korice limuna, a omjer varira ne samo od mjesta do mjesta na otoku, nego i od obitelji do obitelji. Međutim on se radi i u drugim dijelovima Lijepe naše, pogotovo onim krajevima koji su bili pod upravom Krčkih knezova Frankopana. Ipak oni imaju drukčije sastojke i izgled.

Ove je godine po drugi put proglašen najbolji presnac. Komisija u sastavu: Milica Hržić, slastičarka u mirovini (predsjednica), Sabina Barbiš, ambasadorica Food Revolutiona (članica) i Milovan Kirinčić, urednik portala otok-krk.org (član) ocjenjivala je izgled, okus i miris. Iako su ove godine bila samo 4 presnaca (prošle godine ih je bilo petnaestak) komisija je imala mnogo teži zadatak i o pobjedniku su odlučivale nijanse. Tako je drugu godinu zaredom presnac kojeg su pripremili vrijedni slastičari konobe Intrada iz Malinske proglašen najboljim i frankopanski kneza Mikula IV uručio im je plaketu Knežev presnac leta 2017.

Program je vodio čelnik Katedre čakavskog sabora Kornić Damir Kremenić, a u zabavnom dijelu programa svoje su umijeće pokazali mladi folkloraši iz Kulturnog društva Kornić.

(MK)


FOTOGALERIJA:


Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk


Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA
Veličina slova