11 godina u europskoj obitelji

11 godina u europskoj obitelji

 

Uz slogan HR, EU. – TU PRIPADAMO Republika Hrvatska, 01. srpnja 2013. godine postaje punopravnom članicom Europske unije.

Dogodilo se to nakon dugih i opsežnih pregovora koji su započeli 05. listopada 2005. godine, da bi sva poglavlja Europske pravne stečevine (33+2) bila zatvorena 30. lipnja 2011. godine.

Nakon završetka pregovora i usaglašavanja teksta Ugovora u Europskim institucijama, na Europskom summitu potpisan je Ugovor o pristupanju, 09. prosinca 2011. godine. Pristupanje je uslijedilo na dogovoreni datum, 01. srpnja 2013., nakon ratifikacije  Ugovora u Europskom parlamentu te u svih, tada 27 članica Europske unije, kao i republike Hrvatske, kao buduće 28. zemlje članice, u kojoj je održan i Referendum.

Ma, koliko god da su velike ili male promjene utječu na sve nas. Republika Hrvatska je u prvoj polovici 2020. godine predsjedala Vijećem Europske unije, a 01. siječnja 2023. godine kao službenu valutu uvela je €uro i postala članica Schengenskog prostora.

 

Općina Malinska – Dubašnica sudjelovala je u nekoliko Europskih projekata, jedan od važnih objekata za očuvanje baštine i kulture našega kraja sufinanciran novcem iz fondova Europske unije je i DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine.

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA