Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom


Dana 09. svibnja 1945. godine, prije  79 godina nacistička Njemačka je doživjela  konačan poraz te je bila prisiljena potpisati bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, ratu koji je uzrokovao smrt više od 50 milijuna ljudi.

Završna borba, za Berlin, glavni grad Hitlerovog Trećeg Reicha trajala je oko dva tjedna. Bila je to žestoka bitka za  svaku ulicu glavnog grada Njemačke. Žestok otpor nacista slomila je sovjetska Crvena armija.


kapitulacija-300x200

Oko ponoći između 8. i 9. svibnja 1945. godine, njemačka delegacija koju su kao zarobljenike priveli  britanski časnici, pred maršalom Georgijem Žukovom potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju čime je završen najveći rat u povijesti čovječanstva na tlu Europe. Konačan kraj II. Svjetskog rata dogodio se tek  u kolovozu 1945. godine nakon bezuvjetne kapitulacije Japana.Dan EUrope


Danom Europe, kojeg obilježavaju države članice Europske Unije,  9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Tog dana donesena je povijesna „Schumanova deklaracija”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.
Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Podsjetimo, Republika Hrvatska je 01. srpnja 2013. godine postala punopravna, 28. članica Europske unije.

Dan Europe, uz europsku zastavu i himnu predstavlja simbol ujedinjene Europe. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i događaje koji Europsku  uniju, i njen “birokratski” aparat, na čiju veličinu i složenost često dolaze brojni prigovori, poglavito iz zemalja osnivačica Unije, približavaju  građanima Europe. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

Važni datumi za Republiku Hrvatsku u Europskoj uniji su:

03.10.2005. Republika Hrvatska započinje pregovore o članstvu s Europskom unijom

30.06.2011. Republika Hrvatska zatvara pregovore o pristupanju s Europskom unijom

09.12.2011. Republika Hrvatska potpisuje  Ugovor o pristupanju s Europskom unijom

01.07.2013.  Pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji

01.01.2023. Euro postaje službena novčana jedinica Republike Hrvatske

01.01.2023. Hrvatska postaje dijelom najvećeg bezgraničnog prostora – Schengena.


Izvor: za tekst su korišteni podaci iz: Wikipedia, Portal EU – europa.eu, malinska.hr
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA