Rajska cesta na Krku: prošetaj se jednom od najljepših šetnica Kvarnera

Rajska cesta na Krku: prošetaj se jednom od najljepših šetnica Kvarnera

Kvarner obiluje predivnim šetnicama uz more, a među najpopularnije definitivno se ubraja Lungomare koja se proteže od Voloska preko Opatije, Ičića i Ike do Lovrana. No, Kvarner skriva i druge predivne oaze za šetnje, a među najljepše se ubraja ona na otoku Krku čiji naziv odmah budi pažnju – u pitanju je Rajska cesta koja povezuje nekadašnji luksuzni hotelski kompleks Haludovo i Njivice. 

Veliki sam obožavatelj šetnica uz more jer one na mene djeluju na brojne načine. Prije svega razbudim tijelo šetanjem, udišem svježi morski zrak, a često i meni omiljeni miris borova, osluškujem šum valova, a ako je dovoljno toplo, možda i zaplivam. Najviše volim one šetnice koje ostavljaju dojam kao da si se odmaknuo od grada, zakoračio u prirodu u kojem vrijeme uvijek teče na jedan posve drugačiji način.

rajska_cesta_krk-

Rajska cesta – jedna od najljepših šetnica Jadrana

Mnogi takozvanu Rajsku cestu ili Rajski put nazivaju jednom od najljepših šetnica na cijelom Jadranu. U samo par koraka na njoj ostavljaš vrevu i brige modernog doba, put vodi kraj predivnih uvala i plaža, cijelim putem te prati borova šuma, a pogled na kristalno čisto more, koje mijenja boje od zelene, tirkizne do plave, jednostavno smiruje.

Izgradnju ove šetnice, koja se proteže od kupališta Haludovo prema Njivicama, pokrenulo je Kupališno povjerenstvo Malinske 1934. godine, a za javnost je otvorena četiri godine kasnije. Zanimljivo je istaknuti kako su vlasnici zemljišta redom svoje parcele bez ikakve naknade ustupili na korištenje te dopustili sadnju borova. Ukupna dužina šetnice od kupališta Haludovo prema Njivicama iznosi 1.900 metara. 1953. godine je šetnica jednim dijelom produžena prema Njivicama, a najnovije uređenje i proširenje započelo je 2015. godine.

Danas je kompleks Haludovo, nekoć perjanica našeg turizma, posve devastirano, no srećom je šetnica održavana. Pristupiti joj možeš iz dva pravca. Ako ideš iz smjera Malinske, prati cestu prema Haludovu do kraja, točnije do obale gdje se nalazi mali parking. Početak Rajske ceste nalazi se odmah uz parking, a na samom početku nalazi se odličan beach bar. Mi smo upravo odabrali taj smjer. Također Rajskoj cesti možeš pristupiti iz mjesta Njivice u blizini plaže za pse.

Rajska cesta je omiljena dionica lokalaca koji ovdje rado dolaze u šetnju, no nije rijetkost da ćeš vidjeti ljude kako trče ili voze bajk. Za razliku od nekih drugih šetnica na Kvarneru, Rajska cesta još uvijek nije toliko razvikana, što znači da ćeš na njoj (pogotovo izvan ljetne sezone) uživati u miru te se tako lako prepustiti trenutku.

Autor: Mija Dropuljić

Izvor: Under Dreamskies

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA