Mladi robotičari i ekolozi u prvoj pustolovini projekta Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

Mladi robotičari i ekolozi u prvoj pustolovini projekta Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

Divan subotnji dan, 22. siječnja, bio je kao naručen za početak provedbe projekta Građanska znanost: mje­renja i promatranja mora. Sunce, more, podvodni dron, djeca i učiteljice bili su spremni za novu pustolovinu. U ostvarenju projekta pomagali su nam članovi malinskar­skoga Jedriličarskog kluba i njihovi treneri Katarina Kraljić i Vid Kraljić. Na malom mulu, ispred budućega Interpreta­cijskog centra maritimne baštine krenuli smo u istraživanje morskog dna i mjerenje temperature mora na lokaciji ispred lanterne na ulasku u luku.

Nakon početnog provjeravanja opreme i prvog spušta­nja drona u more, ovjekovječenog podmorskim fotografija­ma, projekt smo nastavili mjerenjem temperature vodenog stupa na tri razine dubine mora (26 m, 10 m i površina) te istraživanjem podmorja. Ta će se mjerenja provoditi i idu­ćih godinu dana, svakih 14 dana, i upisivati na kartu s pri­kazom svih mjernih lokacija u Hrvatskoj. Posjetitelji će moći na toj mrežnoj stranici vidjeti sve lokacije unesenih zarona s podacima temperatura uz fotografije. Do naše lo­kacije došli smo drvenim barkama na vesla, što je bila dobra prilika da se svi okušamo u veslanju. Svaka čast dječjoj upornosti i snazi. Mjerenje smo obavili nekoliko puta i sva­ki je put drugo dijete upravljalo dronom te obavljalo izmje­ru i razgledavanje morskog dna.

Na kraju ove avanture svi smo bili zadovoljni i sretni, a ideje za nova projektna istraživanja samo su se nizale. U skoroj budućnosti odabrat će se nekoliko usporednih proje­kata kojima će nit vodilja biti ekologija, flora i fauna mora, fotografija,…

 

Ana Marija ŠVIDERSKI-JURINJAK, Sanja ŠPALJ, Ivana MIŠKOVIĆ i Ivana SURIĆ

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA