U Portu predstavljena knjiga „Badurina“ autora Perice Dujmovića i Tomislava Galovića

U Portu predstavljena knjiga „Badurina“ autora Perice Dujmovića i Tomislava Galovića

Nebeska zaštitnica mjesta Porat pokraj Malinske je sv. Marija Magdalena. Tamo je dan uoči tog blagdana, 21. srpnja 2021. u atriju tamošnjeg Franjevačkog samostana koji nosi naziv upravo te svetice, predstavljena je knjiga Perice Dujmovića i Tomislava Galovića „Badurina“, odnosno punim nazivom „Slike, slova i sveta mjesta. Fra Anđelko Badurina (1935. – 2013.)“,

Radi se o knjizi džepnog formata, a kao 6. izdanje Mala knjižnica „Krčkog zbornika“, udruženim snagama objavili su je Povijesno društvo otoka Krka, Provincija Franjevaca Trećoredaca Glagoljaša, Općina Malinska-Dubašnica i Arvalis j.d.o.o.iz Zagreba.

Nakon na sopelama odsvirane Mantinjade, kojom započinju gotovo sva svečana događanja na otoku Krku, brojne okupljene pozdravio je jedan od autora knjige Perica Dujmović ujedno i moderator ovog predstavljanja. Istaknuo je da se mnogi Dubašljani, posebno Portani dobro i rado sjećaju fra Anđelka Badurine kao „jednog od nas domaćih“, čovjeka od malo riječi, ali uvijek spremnog djelima pomoći ovoj samostanskoj zajednici i cijelome mjestu. Njegovom zaslugom u Portu imamo danas neprocjenjivu etnografsku zbirku različitih starina i umjetnina. Mnogima je manje poznato da je fra Anđelko, uz teologiju, diplomirao i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je 31 godinu radio u Zagrebu na Institutu za povijest umjetnosti, zaključuje Dujmović.

Načelnik općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić istaknuo je da je Općina uvijek spremna pružiti (materijalnu) podršku i pomoć, kako Povijesnom društvu otoka Krka, tako i ovom samostanu i najavio je da će, nakon nedavno dovršene građevinske obnove samostana (sredstvima samih Franjevaca trećoredaca), započeti proces obnove muzejskog prostora, toša i atrija.

Provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović čestitao je autorima na izdavanju ove knjige koja je, istaknuo je, veliko bogatstvo ne samo za ovu Provinciju, Porat, Dubašnicu i otok Krk, nego i za cijelu Hrvatsku jer ona donosi puno toga što se odnosi na fra Anđelkov znanstveni i istraživački rad.

Predsjednik Povijesnog društva otoka Krka dr. Milan Radić ukratko je skup upoznao s radom Društva koje je nedavno proslavilo 50. obljetnicu kontinuiranog djelovanja i do sada objavilo 75 brojeva Krčkog zbornika i, s ovom, 6 Malih knjižica. Iako fra Anđelko nije Krčanin, Radić je istaknuo da je svojim djelovanjem zadužio otok Krk i zaslužio da se objavi ova knjižica upravo o njemu. Zahvalio se i čestitao autorima na velikom trudu kod pripreme knjige u kojoj su vrlo „čitkim“ jezikom omogućili jednostavno i lagano čitanje.

Recenzenti ove knjige su akademik Josip Bratulić, dr.sc. Damir Demonja, dr.sc Milan Pelc i gvardijan krčkog franjevačkog samostana Sv. Franje Asiškog fra Antun Badurina nazočio je ovom predstavljanju knjige i istaknuo zadovoljstvo da je bio dugogodišnji prijatelj i prezimenjak fra Anđelku te da su obojica iz Luna na otoku Pagu. Kratko je predstavio samu knjigu koja spada u književni rod životopisa, ima 272 stranice, 4 poglavlja, prolog, epilog, riječ urednika dr. Milana Radića, predgovor fra Ive Martinovića, sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku…

Na kraju je o knjizi i samome fra Anđelku govorio koautor knjige prof.dr.sc. Tomislav Galović. Istaknuo je da nije Porat stvorio samostan, nego upravo suprotno, samostan ovdje stoji od 1480. godine i upravo je on bio generator razvoja ovog mjesta. Točno prije 50 godina, 1971. godine, nastavlja Galović, fra Anđelko Badurina sa svojim suradnicima javnosti je predstavio zbirku umjetnina koju danas nazivamo muzejom. Za razliku od muzeja na Košljunu u kojem se nalazi zbirka predmeta skupljenim po čitavom otoku Krku, u ovom se portanskom franjevačkom muzeju nalazi se samo ono što je skupljeno na području Dubašnice. Galović je napomenuo da u i ov i Perica Dujmović relativno dobro poznavali fra Anđelka koji mu je bio recenzent knjige „O Dubašnici i njezinim ljudima“ (2004. godine). U kratkim je crtama opisao biografija fra Anđelka.

Na kraju su po domaću zakantali Marija Cerović, Vera Butković i Ivan Šabalja.

(Tekst i foto: MK, video: MK i bodulija.net)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA