Nastavljamo s projektima na dobrobit stanovnika naše Općine

Nastavljamo s projektima na dobrobit stanovnika naše Općine

Ljeto 2021. ponovno nam je navratilo na već prilično poznati način, punom silinom i toplinom bez oborina i vjetra, sušno i vruće upravo kako to ne bi trebalo biti, posebice ako znamo da smo se još u svibnju borili s dugotrajnim kišama i hladnoćom. Međutim, to je još samo jedan razlog da srpanj koji su u Dubašnici zvali Petrovski misec prebacimo u onaj mjesec kada mu je i spomendan, dakle u lipanj, jer sve upućuje da pravog prijelaza iz proljeća u ljeto više nema. Kažu, klima se mijenja na globalnoj razini, visoke temperature ili bolje rečeno ekstremi poput obilnih i snažnih oborina ujesen u nadolazećim će godinama biti sve učestaliji. Dodamo li tome još i probleme uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 možemo zaključiti da nam predstoje veoma izazovna vremena.

Lokalni su izbori završili, strasti su se prouzročene tim stresom, nadam se smirile. Općinsko se vijeće neznatno izmijenilo, načelnik ostao isti već treći mandat kao i ciljevi i projekti kojima stremimo. Stoga valja nastaviti raditi na dobrobit stanovnika Općine Malinska-Dubašnica. Radovi na brojnim infrastrukturnim projektima početkom lipnja stali su i čekaju jesen da se nastave, s iznimkom Interpretacijskog/maritimnog centra gdje ćemo s radovima nastaviti već 1. rujna kako bi u rokovima koji traju do kraja godine stigli završiti taj dio EU-projekta Arca Adriatica.

Najvažnije je odraditi ljetnu sezonu

Projekt prikupljanja i odvodnje fekalnih voda te izgradnja crpnih stanica u Sv. Vidu i Maršićima te Portu i Vantačićima završeni su, sada je na redu izgradnja biološkog pročistača na Čufu kao zadnja karika najvažnijega kapitalnog objekta na području naše Općine ovog svima nam važnoga sveotočnog EUprojekta. Završena je izgradnja i sredinom lipnja operativno puštena u promet 333 metra duga jednosmjerna cesta Markat – Nikole Tesle, a dodatnim ulaganjem našega Komunalnog društva Dubašnica uređeno je i asfaltirano do lani makadamsko parkiralište Markat 2.

Važno je spomenuti da će se osim tog parkirališta urediti i pod naplatu staviti cesta Put Haludova i postojeće parkiralište kod Lavandi, svima nama znana „Aleja”, gdje će se dobiti oko 130 parkirnih mjesta.

Najvažnije je ovih nekoliko mjeseci odraditi ljetnu sezonu na svim područjima kako bi nam gosti bili zadovoljni i ponovno se vratili. Izazovi su uvijek isti, od pokušaja autobusera da ponovno dođu u našu Malinsku na nedopušten način iako smo još proteklih godina sve propisali i zabranili ulazak u središte Malinske bez dozvola, do redovitog čišćenja ulica i plaža, održavanja šljunčanog žala na plažama usprkos nepovoljnim morskim uvjetima kao i fizičkog odstranjivanja ilegalnih sidrišta glisera u blizini kupača.

Problema ima bezbroj: mnogi nemaju noćnog mira i istodobno nije moguće suzbiti vandalizme i buku usprkos tomu što je angažirana ophodnja zaštitara i komunalnih redara te postavljen videonadzor; pojedini nesavjesni vlasnici ne drže svoje kućne  ljubimce na povodcu; pali se vatra i zadimljuje središte Malinske i udaljenije plaže prema Čavleni; brojni vozači nesavjesno parkiraju motore i vozila po rivi bez obzira na kazne komunalnih redara; česte su dostave hrane i pića kamionima u bilo koje doba dana u strogom središtu Malinske; građevinari usprkos zabranama radova i nadalje pokušavaju „ušićariti” npr. gradnjom betonskih ploča upravo potkraj lipnja ili početkom srpnja da bi nakon
toga nastavili s pravim maltretiranjem domaćih ljudi i gostiju bušenjem, štemanjem, piljenjem, montiranjem ili izgradnjom fasade  jer je to dopušteno hrvatskim zakonima. I to, primjerice, na Rovi upravo ispred hotela ili kuća lokalnih iznajmljivača u domaćinstvima koji se tim poslom na visokom turističkom standardu bave godinama.

Mogao bih tako, sada već iskusnim okom načelnika Općine nabrajati unedogled no činjenica je da bez doprinosa svih čimbenika i uvažavanja općinskih odluka, te poštovanja komunalnih redara napretka neće biti. Ako ne promijenimo svoje mentalne sklopove i ne podredimo se međusobnom poštovanju, redu i kulturi ophođenja, gubit ćemo utakmicu na širokom i zahtjevnom tržištu turističke ponude Europe. Blizina našeg otoka velikim gradovima Europe tada više neće biti važna ako će našeg gosta koji je voljan potrošiti svoju ušteđevinu na more i sunce hrvatskih otoka i obale dočekati neljubazan konobar ili buka (ne)dopuštenih građevinskih radova prouzročenih lakomošću i gramzljivošću tzv. „investitora” novih objekata, obično namijenih isključivo za (pre)prodaju.

Sami pilimo granu stoljetnog stabla

Ponekad suočen sa svim tim dnevnim problemima pomislim da veoma nepromišljeno sami pilimo granu našega stoljetnog stabla na kojem sjedimo i koje je već dobrano pustilo korijenje u sjajnoj povijesti bavljenja turizmom u našoj lijepoj malinskarskoj vali.

Počevši od tragedije zvane Haludovo za koju mi domaći nismo ni za što krivi, pa sve do potrošnje Bogom nam danog prostora koji smo nepovratno izgubili u proteklih 25 godina. Prilika je spomenuti da se upravo obnova zemljišnih knjiga i izmjera katastra nakon zaključenja zone izlaganja mjesta Zidarići, Milčetići i dijela Bogovića preselila na područje Malinske, Radića i ostatka Bogovića, započevši upravo od najsjevernijeg područja Haludova čime ćemo konačno s privatnim vlasnicima parcela te „investitorima” u Haludovo, kao i državom razriješiti nekoliko manjih dvojbi oko vlasništva nad zemljišnim česticama na tom području, koje ponavljam, nisu bila zapreka za ulaganje i obnavljanje u bivši hotelski grad Haludovo.

S nadom u bolje sutra i posebice držanja pod nadzorom zaraze COVID-19 koja je nažalost i u našoj Općini uzela svoje žrtve, želim da vam ova ljetna sezona bude uspješna kako
bi najesen zadovoljni ušli u sve izazove koji nas čekaju kada nas napuste gosti i turisti.

 

Svim Dubašljanima želim od srca čestitati Polinarovu, kao i onima koji dodatno slave Magdalenjinu, gdje god se našli za vrijeme tih dana!

 

Robert Anton Kraljić,

načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA