Završena obnova Samostana sv. Marije Magdalene u Portu

Završena obnova Samostana sv. Marije Magdalene u Portu

Otok Krk - otok-krk.org, Razno - Završena obnova Samostana sv. Marije Magdalene u Portu

Provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović je 4. ožujka 2021. u ime investitora preuzeo od izvođača radova ključeve Samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku, čime su i službeno završeni građevinsko-obrtnički radovi na obnovi i rekonstrukciji tog drevnog samostana iz XV. stoljeća – objavljeno je na mrežnim stranicama krčke Biskupije.

Primopredaja je obavljena nakon što je Komisija za tehnički pregled građevine pod presjedanjem Jelke Milenković 18. veljače ove godine izdala uporabnu dozvolu, koja je postala pravomoćnom 2. ožujka.

Radovi na obnovi počeli su odmah nakon dobivanja građevinske dozvole 5. studenog 2019. i proteka zakonskog vremena za pravomoćnost. Poslije nešto više od godinu dana, i u uvjetima pandemije koronavirusa, dovršeno je uređivanje drevnog samostana u Portu blizu Malinske. U prigodi obnove samostan je također priključen na javni vodovod i kanalizaciju. Vrijedno je istaknuti da je cjelokupna obnova ostvarena vlastitim sredstvima samostana i Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, uz neznatnu pomoć Ministarstva kulture.

Poslije temeljite obnove crkve Sv. Marije Magdalene u Portu prije nekoliko godina i sadašnjeg uređenja samostana i okoliša, dobio se jedan pravi mali biser baštine i kulture, koji će, kad se ponovno postavi samostanska muzejska zbirka te urede toš i lapidarij, zasjati u punom sjaju.

(MK)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA