Ne želimo plaćati skuplji odvoz otpada zbog Marišćine

Ne želimo plaćati skuplji odvoz otpada zbog Marišćine

Prijedlog Uprave otočnog komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk« o podizanju cijene usluga zbrinjavanja otpada koja je trebala poskupiti za nemalih 35 posto na sjednici Skupštine tog društva nije dobio zeleno svijetlo.

Diskusija koja je tim povodom povedena među svim čelnicima krčkih jedinica lokalne samouprave nije rezultirala podrškom vodstvu krčkog komunalca koje takav prijedlog poskupljenja, po mišljenju dobrog dijela skupštinara, nije dovoljno čvrsto argumentiralo konkretnim brojkama, čak ni kalkulacijama rasta cijena zbrinjavanja otočnog otpada do kojeg će neizbježno doći začetkom odvoza nerazvrstanog otpada s Krka na Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

U odlučivanju o privremenom odlaganju podizanja cijene te usluge do kojeg, čini se, nitko ne spori da će prije ili kasnije u nekom manjem postotku (od sad predloženog) ipak morati doći.

Članovima Skupštine u prilog je išla i spoznaja da je otočnim komunalcima samo koji dan prije odražavanja sjednice na ruke stigao dopis nadležnih tijela kojim su Krčani na dodatna tri mjeseca oslobođeni obveze odvoza svoga smeća na Marišćinu, a time i potrebe plaćanja pratećih troškova koji taj postupak donosi.

Nepravedna pravila

Tromjesečni time-out koji je ovom prilikom dogovoren članovi Skupštine i vodstva Ponikava iskoristit će za razgovore s nadležnim županijskim instancama, ali i za tu problematiku nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s kojima, predstavio nam je to aktualni predsjednik Skupštine Ponikava Robert Anton Kraljić, otočani žarko žele još jednom temeljito »pretresti« problematiku važećih pravila vezanih za gospodarenje otpadom, a koje svi na Krku drže duboko nepravednim, loše koncipiranim te u konačnici i štetnima.

– Ključ svega u ovoj problematici leži u »prisili« nas koji smo, daleko prije svih ostalih, u svojoj sredini na kvalitetan i održiv način izgradili učinkovit sustav odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja otpada da sad zbog očito lošeg i nekvalitetnog rješenja te tematike na regionalnoj odnosno nacionalnoj razini, svoj nerazvrstani otpad odvozimo u zapravo nefunkcionalni kompleks ŽCGO-a i pritom plaćamo znatno veće cijene zbrinjavanja od onih koje sami ostvarujemo »u svom dvorištu«, na kompleksu Treskavac, ustvrdio je Kraljić.

Podsjetivši da taj krčki kompleks u uređenje i opremanje kojeg su otočani u proteklim desetljećima ulagali golem novac ima sve potrebne dozvole za rad, Kraljić je naglasio i da ondje još uvijek ima prostora za još nekoliko godina prihvaćanja nerazvrstanog otpada.

– Siliti nas koji smo već dostigli razinu 60-postotnog odvajanja otpada da preostalih 40 posto njegova nerazvrstanog udjela, sutra vjerojatno i manje, transportiramo na Marišćinu, koja generira ogromne troškove i za koju je, treba i to reći, nedavno čak i Županijska skupština zauzela stav da je, ovakvu kakva jest, treba zatvoriti – loš je i štetan potez, nastavio je Kraljić objašnjavajući nam teme o kojima bi otočani sad žarko željeli porazgovarati s nadležnima, držeći se zdravorazumskih, ali i argumenata ekonomske, pa i ekološke logike koja Marišćini, kaže naš sugovornik, ne ide u prilog.

Put ka gubitaštvu

– Odlučili smo još jednom pokušati sjesti za stol s odgovornima u Vladi i Županiji te im svima iznova ukazati na nelogičnosti i promašaje koji će naposljetku destimulativno djelovati na sve koji već danas ostvaruju europske rezultate po pitanju odvajanja otpada i ponovnog korištenja onog što se iz otpada dade reciklirati, završio je Kraljić.

Spomenimo i da su rasprave vođene na Skupštini krčke komunalne tvrtke, osim na nakaradnost ŽCGO-a i na njemu temeljenog regionalnog sustava zbrinjavanja otpada ukazale i da dio otočnih čelnika nije u potpunosti zadovoljan niti kvalitetom, odnosno transparentnošću financijskog izvještavanja od samog otočnog komunalca u djelovanju kojeg, ocijenili su neki otočni načelnici, možda još uvijek ima prostora i za ostvarivanje dodatnih ušteda kroz racionalnije poslovanje nekih od njegovih radnih jedinica.

Izviješteni da se financijska »zaliha« ostvarene dobiti iz prethodnih godina ubrzano topi, uz ostalo i zbog ovogodišnjih, koronakrizom uzrokovanih »opraštanja« obveza plaćanja usluga zbrinjavanja otpada dijelu otočnoga gospodarstva, otočni su lokalni čelnici u narednom periodu odlučili tako još jednom pokušati osvijestiti mjerodavne u Županiji i resornom ministarstvu o svim nelogičnostima i štetnosti aktualnih zakonskih pravila ustrajanje na kojima će, zaključio je i predsjednik Skupštine KD-a Ponikve, rezultirati ili rastom cijena te usluge ili pak kretanjem otočne komunalne kompanije na put gubitaštva.

Krčki lokalni čelnici »dišu kao jedan«

– Problematika zbrinjavanja otpada i dubioze koje ona uzrokuje danas su jedna od onih tema oko kojih cijeli otok, pa i kad su lokalni čelnici u pitanju, diše kao jedan, ocijenio je Kraljić. Rekao je i da u protivljenju pokušajima da se troškovi lošeg, promašenog i kompromitiranog projekta ŽCGO-a Marišćina prevale na leđa građana danas među njima nema stranačkih razlika.

– Mi nismo niti ćemo pristati biti »ovce za strižu«, a u situaciji u koju nas se po pitanju svega onog što taj regionalni pogon sa sobom nosi sada stavlja, možemo se samo zapitati: »Tko je tu lud?«. Kažnjavati svoje stanovnike novim nametima nitko od nas ne želi, pogotovo ne u vremenima koronakrize, odnosno problema i neizvjesnosti koje ona sa sobom nosi, zaključio je Kraljić.

Ocijenio je i da bi se u okolnostima eventualnog pristajanja na drastično povećavanje cijena zbrinjavanja otpada pokazalo da su, baš kako to u nas često biva, najbolje i najpametnije postupili oni koji, za razliku od Krčana, u tom smislu dosad nisu napravili – ništa!

(Tekst i foto: Mladen Trinajstić, Novi list)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA