Završila izložba Dubašljani govore po domaću

Otok Krk - otok-krk.org, Kultura - Zatvorena izložba Dubašljani govore po domaću

Teško mi je reći na koliko sam otvorenja, svečanih ili manje svečanih, do sada nazočio i kao novinar i kao običan posjetitelj. Ali danas, 17. listopada 2019. prvi put sam dobio poziv na svečano zatvaranje neke izložbe. Naravno da sam se i ovom, kao i svim dosadašnjim pozivima, odazvao. Radi se o izložbi Dubašljani govore po domaću koju je organizirala Općina Malinska-Dubašnica u suradnji s Osnovnom školom Malinska-Dubašnica i malinskarskom udrugom Termen, a koja je bila otvorena 23. rujna 2019. u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima.

Etnologinja i muzealka prof. Dunja Majnarić-Radošević, autorica izložbe, kataloga i fotografija u svojem je obraćanju odmah pojasnila zašto je ovo ovako napravljeno. Naime, ove se godine 17. listopada po prvi puta obilježava kao Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine, a govor je također nematerijalna kulturna baština. Podsjetila je kako je 17. listopada 2003. u Parizu prihvaćena UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, a na inicijativu ravnateljice zagrebačkog Etnografskog muzeja Goranke Horjan, koja je kao hrvatska predstavnica i predsjednica regionalne alijanse Svjetske muzejske organizacije za jugoistočnu Europu sudjelovala na Forumu nematerijalne baštine u Kini, na kojem su sudionici Foruma podržali da se 17. listopada ubuduće obilježava kao Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine.

Istaknula je zadovoljstvo zanimanjem za ovu izložbu jer je u nešto više od tri tjedna zabilježeno oko 250 posjeta, od toga najviše učenica i učenika Osnovne škole Malinska-Dubašnica sa svojim učiteljima koji su prilikom posjeta napisali neki od domaćih izraza.

Lingvistica dr.sc. Sanja Zubčević, inače porijeklom iz Dubašnice, ukratko je govorila o dubašljanskom govoru i dosadašnjim istraživanjima o njemu. Sa žaljenjem je istaknula da danas ima vrlo malo sačuvanih tonskih zapisa o tome kako su Dubašljani govorili nekada te je zato ova izložba vrlo vrijedan materijal koji će se sačuvati za buduća pokoljenja i biti dobar izvor za znanstvena istraživanja ovoga specifičnog govora, ili gananja, kako je primijetio načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić.

Ovom su prigodom po domaću zakantali Anton Gržetić i Đani Barbiš, učenice Lorena Kosić i Mia Žužić odrecitirale se dvije pjesme na čakavskom idiomu, a općinski načelnik Robert Anton Kraljić zahvalio se svima koji su doprinijeli da se ova hvalevrijedna izložba ostvari i proglasio ju zatvorenom.

Na kraju su svi bili počašćeni delicijama koje je pripremilo osoblje malinskarskog restorana Noštromo.

(MK, foto: MK i OŠ Malinska-Dubašnica)


FOTOGLAERIJA:


 

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.