JVP grada Krka dobilo novo višenamjensko vozilo

JVP grada Krka dobilo novo višenamjensko vozilo

Na krčkoj je rivi 18. listopada 2019. održana svečanost na kojoj je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Dinku Petrovu uručio ključeve novog višenamjenskog vatrogasnog vozila za tehničke intervencije. Na ovoj se primopredaji ključeva okupio veliki broj ljudi svih generacija, od sadašnjih i nekadašnjih vatrogasaca, čelnika jedinica lokalne samouprave pa do djece koji su s velikim zanimanjem razgledali vozilo i opremu.

Podsjetimo, prije nešto više od deset mjeseci u uredu gradonačelnika Grada Krka potpisan je ugovor između zapovjednika JVP Grada Krka Dinka Petrova i direktora tvrtke Ziegler d.o.o Darija Marinića za kupnju novog višenamjenskog vozila kojim će JVP Grada Krka svoje 32 godine staro vatrogasno vozilo zamjeniti suvremenijom inačicom. Radi se o čak 3,5 milijuna kuna vrijednom moćnom MAN-ovom kamionu opremljenom u pogonima tvrtke Ziegler najsuvremenijim alatima i pomagalima. Ovo novo vozilo namijenjeno je najrazličitijim tehničkim intervencijama poput spašavanja iz prometnih i drugih nesreća, požara, poplava i slično na kopnu i vodi, s visina i dubina.

U svojem obraćanju brojnim nazočnima na krčkoj rivi, Dinko Petrov je pojasnio da su o ovome vrijednom tehničkom vozilu počeli razmišljati sada već daleke 2010. godine, prije svega zbog zamjene postojećeg vozila iz 1987. godine čije je stanje postajalo sve problematičnije, a zbog svoje dotrajalosti i upitne ispravnosti nesigurno za tehničke intervencije kojih je sve više, s time da u posljednjih sedam godina intenzitetom prevladavaju one vezane uz požare. Zbog svoje značajne vrijednosti od 3,5 milijuna kuna ova investicija nije realizirana sve do danas iako je prethodno bilo nekoliko pokušaja, među kojima se posebno izdvaja namjera iz 2016. da se takvo vozilo nabavi posredstvom fondova Europske unije koji su na raspolaganju imali određena sredstva baš za takve namjene, ali se ona nisu dala realizirati budući da na nivou države nije bio donesen odgovarajući strateški dokument. Istaknuo je da su kroz sve te godine kao JVP Grada Krka konstantno štedjeli te tako prikupljali inicijalna sredstva koja su se iz godine u godinu akumulirala postavši dobrim preduvjetom da se, u konačnici, uz pomoć sredstava Grada Krka kao našeg osnivača, zatvori financijska konstrukcija, što je, na kraju, dovelo do realizacije ove dugo promišljane inicijative. Nabava i opremanje novog tehničkog vozila, Odlukom Grada Krka i Upravnog vijeća JVP Grada Krka, planirano je kroz tri proračunske godine – 2018., 2019. i 2020. – s time da participacija Grada u svakoj od dvije proračunske godine iznosi 1,1 milijun kuna, što je ukupno 2,2 milijuna kuna, dok JVP Grada Krka pokriva razliku od 1,3 milijuna kuna. Po provedenoj međunarodnoj javnoj nabavi, izrada i opremanje vozila povjereni su renomiranom proizvođaču vatrogasnih vozila, zagrebačkoj tvrtki Ziegler d.o.o., koja je nakon potpisa ugovora, 3. prosinca 2018., prionula poslu te na vrijeme isporučila danas predstavljeno vozilo. Ukupna cijena vozila je 3.441.250,00 kn od čega je 688.250,00 iznos PDV-a. Detaljno je opisao tehničke karakteristike vozila kao i sve oni s čime je opremljeno, a toga ima jako puno, više od 500 različitih uređaja, moćnih alata i učinkovitih pomagala.

Ono će, u sprezi s našim vatrogascima, zaključio je Petrov, pokazati svoju pravu vrijednost u naredno vrijeme tijekom samih intervencija, a ako spasi samo jedan ljudski život, a siguran sam da će ih spasiti i puno više, možemo kazati da se ovo ulaganje itekako isplatilo.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić s neskrivenim zadovoljstvom ukratko je opisao tijek nabave ovog vozila pri tome napomenuvši da iako je ono namijenjeno čitavom otoku, u Gradu Krku su htjeli nagraditi iznimno uspješnu višegodišnju suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave u smislu dugogodišnjeg zajedničkog (su)financiranja dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, tako da su vozilo odlučili financirati sami, ne tražeći participaciju otočnih općina. Iznimna mi je čast, zaključuje Vasilić, da vozilo danas možemo predati JVP Grada Krka, jer znam da će ga ondje znati čuvati i njime biti na raspolaganju svim otočanima, u svakome trenutku.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac svojim krčkim je kolegama poželio da novi kamion upotrebljavaju čime manje, ali i pritom ukazao na potrebu nastavka provođenja edukacije i praktičnog usavršavanja otočnih vatrogasaca, a sve s ciljem zadržavanja visoke razine njihove obučenosti koja je, napomenuo je, izuzetno bitna za učinkovito korištenje sve sile sofisticiranih pomagala koja im sad, spremljena u unutrašnjost novog tehničkog vozila, stoje na raspolaganju.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković čestitao je otočnim lokalnim čelnicima na njihovoj spremnosti u odgovaranju na potrebe vatrogastva. Istaknuo je da je ovo vozilo opremljeno za tehničke intervencije svih vrsta, na svim terenima i u svim vremenskim uvjetima. Kako na suhom i mokrom, ovaj se kamion jednako učinkovito zahvaljujući svojim prilagodbama može koristiti i na snijegom i ledom okovanim terenima pa će stoga, bude li za to potrebe, na njega računati i u organiziranju intervencija i u gorskim dijelovima ove županije

Voditeljica prodaje i marketinga tvrtke Ziegler Mia Budišin u nekoliko je rečenica opisala tvoju tvrtku i zahvalila se na petnaestogodišnjem povjerenju i suradnji s krčkim vatrogascima.

Nakon primopredaje krčki su vatrogasci upriličili pokaznu vatrogasnu vježbu spašavanja osobe iz vozila korištenjem nove opreme i alata koju imaju na raspolaganja u novonabavljenom vozilu.

(Tekst i foto: MK)

otok-krk.org


FOTOGALERIJA:


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA