Nakon ljetne sezone krećemo s građevinskim radovima

Nakon ljetne sezone krećemo s građevinskim radovima

Poštovani čitatelji,

ljetna sezona ove neobične 2020. godine brzo je prošla završivši naglim odlaskom turista potkraj kolovoza jer su njihove matične države stavile cijelu Hrvatsku na tzv. „crvenu listu”, odnosno proglasile ju opasnom zbog COVID-a-19, iako je, iskreno rečeno, do kraja ljeta otok Krk bio gotovo potpuno sigurno odredište. Srećom, mnogi najvjerniji naši gosti koji tradicionalno znaju da je naš otok sigurna i lijepa oaza vrsnih domaćina, dobre hrane, prekrasne prirode i odlične klime, ostali su i uživali u blagodatima naše Općine i otoka. Stoga posebice Nijemcima, Poljacima i Česima veliko hvala što su racionalno procijenili pravo stanje stvari.  Turistički je promet početkom kolovoza dosegnuo čak 80 posto prošlogodišnjih posjetitelja i prometa, a popunjenost je turističkih kapaciteta bila solidna čak i u smještajima udaljenijima od mora, što svjedoči da se mijenja trend turističkog smještaja.  U proteklom smo se razdoblju okrenuli ideji da kao Općina osiguramo prostor za sve naše brojne sportske i kulturne udruge (čija je adresa uvijek bila u sjedištu Općine – Lina Bolmarčića 22). Stoga se nadamo da će usprkos pandemiji zaživjeti prostori staroga dječjeg vrtića u Bogovićima koji je rekonstruiran u Dom udruga. Posebnu pažnju polažemo na cjelodnevni boravak najbrojnije udruge na otoku Krku, Udruge umirovljenika Malinska-Dubašnica, koja broji oko 700 članova. Isto tako, i za sve ostale udruge koje će povremeno koristiti zajedničke prostore za vježbanje plesa, pjevanja, folklora ili pak okupljanja prilikom dogovora i skupština.

U pripremi je jednosmjerno uređenje prometnica

Uskoro započinje izgradnja Maritimnog centra na prostoru tzv. Lastavice, gdje će uz Interpretativni centar malinskarske maritimne baštine svoje prostore dobiti i dvije veoma važne i aktivne udruge za našu Općinu – Jedriličarski klub Malinska i Sportsko-ribolovna udruga Lastavica. Upravo pored tog mjesta pred ovogodišnju ljetnu sezonu, na samoj obali u korijenu lukobrana tzv. Nove rive, smjestili smo i aqualift s tušem prilagođen korištenju invalidnih ili slabije pokretnih osoba.  Najesen ćemo započeti i s pripremom izrade Proračuna za 2021. godinu koji će biti manji od ovogodišnjeg zbog slabije turističke sezone i lošijega općega ekonomskog stanja u državi. No, u svakom slučaju pokušat ćemo nastaviti s dugogodišnjim projektima koji su već prepoznatljivi u središtu Malinske – Riva, šetnica, plaža i obala, ali i dva velika, rekao bih glavna projekta – izgradnje već najavljenog objekta na Lastavici/Rupi i jednosmjerne ceste koja od Markata kreće prema Ulici Nikole Tesle, točnije restoranu Bukarica. Nakon toga moći ćemo prionuti jednosmjernom uređenju prometnica u cijeloj Malinskoj, Bogovićima i Radićima. Pred izdavanjem su građevinske dozvole za treću fazu izgradnje lukobrana Porat, za boćalište (jog) u Oštrobradićima, te za Zelenu tržnicu na Markatu kojoj je prethodila legalizacija cijelog niza zgrada na Markatu.

Novi slojevi asfalta

Već početkom listopada Županijska uprava za ceste najavila je polaganje drugog sloja asfalta na dionici ceste od početka mjesta Vantačići do Studenca, te uređenje dijela ceste na Zvizdanu. Sredinom rujna položen je novi sloj asfalta od „Križa” pored zgrade KD Dubašnica do mjesta Milovčići. Nastavit će se i s izgradnjom sustava odvodnje u Portu i Vantačićima te povećim zahvatom oborinske odvodnje od kapelice u Portu prema ugu. Projektiraju se prometna rješenja i smirivanje prometa za dionicu kroz Poganku, Perovica – Križ, Ulicu Branka Fučića i posebice raskršće „Na kapelu” u Milčetićima. Prijelazni kružni tok u središtu Sv. Vida, te izgradnju povećega kružnog toka kod marketa Tommy te onog na ulazu u Malinsku kod skretanja za Haludovo, pustili smo za neka buduća vremena, kao i još podosta drugih projekata koji su u početnom stupnju razrade. To se odnosi i na uklanjanje zgrade Turističke zajednice u skoroj budućnosti koja je sada već u prilično lošem građevinskom stanju. Za projekt preseljenja sjedišta Turističke zajednice na neki drugi lokalitet, Općina je odlučila otkupiti prostor bivše Erste banke vrijedan oko jedan milijun kuna, a isfinancirat ćemo ga prodajom jedne isto toliko vrijedne nekretnine u prizemlju Vile Zore gdje je donedavno djelovala Glazbena škola Mirković, koja je od početka ove godine izvan funkcije.

Izmjene Prostornog plana Općine

Nakon ljetne stanke svoj rad je nastavio i izdvojeni ured Općinskog suda u Crikvenici, Stalne službe Krk na adresi Dubašljanska 78 u Malinskoj, koja upravo završava s trećom zonom izmjere i obnove zemljišnih knjiga za područje mjesta Zidarići, Milčetići i Bogovići. Osobitu pozornost i veliki interes građani su u zadnje vrijeme iskazali za izmjene Prostornog plana Općine Malinska-Dubašnica koje su u tijeku. Odbor za prostorno planiranje Općine Malinska-Dubašnica studiozno će pristupiti svakom pojedinom zahtjevu naših građana i obraditi ga na najbolji mogući način. Također napominjem da se radi o dugotrajnom procesu koji ne ovisi samo o Općini Malinska-Dubašnica i županijskom Zavodu za prostorno uređenje, jer konačnu potvrdu daje Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske. Činjenica je da je gotovo u svih 12 građevinskih područja naselja naše Općine u posljednjih 10-ak godina postignut ili  premašen postotak od 80 posto izgrađenosti u odnosu na još neizgrađene građevinske parcele, a koji je potrebno sustići kako bi se zakonski uopće dopustilo širenje zona, tj. urbanizaciju neiskorištenih područja naselja u određenom opsegu. Međutim, kako se radi o sveobuhvatnom, strateškom, demografskom  pa i gospodarskom dokumentu po kojem će se (g)raditi u budućnosti, potrebno nam je svima zajedno još malo strpljenja.  Pozornost je izazvala i povećana uplatnica komunalne naknade za razdoblje od siječnja do kolovoza tekuće godine kojoj je pridodan i iznos vodne naknade Hrvatskih voda. Stoga želimo napomenuti da  je vodna naknada, ne našom voljom, postala zakonska obveza koju prikupljamo kao jedinica lokalne samouprave i naknadno ju razdvajamo od iznosa komunalne naknade te uplaćujemo na račun Hrvatskih voda. Ubrzo će biti izdana i zadnja uplatnica za ovu godinu, koja će biti duplo manja zbog kraćeg razdoblja od rujna do prosinca. Međutim, molimo vas da svoje obveze podmirite jer nam je kao Općini zakonska obveza i naplata potraživanja putem telefonskih poziva, opomena i ovrha koje koristimo u krajnjoj nuždi, a nikome nije draga. Komunalna naknada je općinski prihod prikupljen od građana i gospodarstva, a koristi se za održavanje komunalne infrastrukture što podrazumijeva i usluge čišćenja i uređenja mjesta te za javnu rasvjetu, održavanje groblja, putova, parkova i šetnica.  Možda nam je sve ovo što se tako brzo i neobično događalo u 2020. godini pokazatelj da ništa nije sigurno i stabilno i da samo malo više istaknuta spoznaja o zarazi koja je proglašena pandemijom može izazvati velike poremećaje u financijskom, prometnom i općem životnom tijeku naših malih sredina i obitelji. Stoga vam svima želim da ostanemo postojani i sigurni u svojim nastojanjima da nam bude dobro i zdravo.  Lijepu jesen, obilat urod maslinarima, a Svetovičanima sretnu Mihoju želi Općina Malinska-Dubašnica i ostanimo odgovorni!

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA