Naši najmlađi na putevima dobrete i putevima baka i djedova

Naši najmlađi na putevima dobrete i putevima baka i djedova

Učenici 2. b razreda i polaznici Ekološke grupe mlađih razreda, zajedno sa učiteljicom Ana Marijom Šviderski-Jurinjak, prvo su polugodište zaokružili sa dva kreativna i lijepa eTwinning projekta: Na putu dobrote/On the path of kindness i Putevima baka i djedova – kulturna baština..

PUTEVIMA BAKA I DJEDOVA – kulturna baština

Zadatak ovog projekta je bio proučiti kako se nekada ukrašavalo za Božić. Polaznici Ekološke grupe mlađih razreda otkrili su da se nekada, u našim krajevima, božićno drvce (šmrika) ukrašavala, između ostaloga, svilenim bombonima u svjetlucavim omotima, štolverima. Bili su to slatkiši koji su rijetko dočekali raskićivanje bora, a ponekad ne bi dočekali ni Novu godinu… djeca su obično bila brža!
Naši mali kreativci i učiteljica Ana Marija odlučili su napraviti uvećanu repliku tih bombona. Omotali su izrezane kvadre stiropora papirom za pečenje, a zatim i ukrasnim šarenim papirom, vezali krajeve papira ukrasnom trakom… i to je to! Na kraju su njihovi štolveri završili na božićnom drvcu u Malinskoj. Nakon višekratnog odgađanja kićenja drvca zbog loših veremenskih uvjeta, veliko božićno drvce u centru Malinske ukrašeno e 23. prosinca. U organizaciji TZ Malinska, s Danielom Manzonijem na čelu, drvce su okitili prisutni učenici i njihovi roditelji.
.

NA PUTU DOBROTE / ON THE PATH OF KINDNESS

Učenici 2. b razreda sudjelovali su u ovom lijepom projektu na način da su ukrasili svoje kuverte i na njima napisali svoje ime. Učiteljica Ana Marija je pripremila pano s nazivom projekta i borovima te  izrezala božićne ukrase.

Razgovarali su zajedno o tome što su dobra djela, kako, kome i gdje  ih oni mogu činiti i zašto je dobro činiti dobro. Dogovorili su se da će, kad učine neko dobro djelo, na papir zapisati koje je to dobro djelo i papir spremiti u svoju kovertu koja je stajala u razrednoj kutiji. Tada mogu iz kutije uzeti ukras za jelku i okititi je.

Na kraju je razredno drvce bilo prilično okićeno, učenici su napravili puno dobrih djela, poslali gomilu čestitki našim partnerima u ovom projektu, naravno čestitke su sami izradili!!! Sudjelovali su i u Caritasovoj akciji i kupili puno narukvica što za sebe, a što za poklone. Bili su jako dobri jedni prema drugima i prema bližnjima, starijima, susjedima, životinjama, prirodi…

Bravo za naše najmlađe i učiteljicu Ana Mariju koji su zajedno, s puno veselja i ljubavi, vrijedno sudjelovali u ova dva zanimljiva i plemenita projekta.

FOTOGALERIJA:

foto: Ana Marija Šviderski-JurinjakIzvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA