Dabar (Bebras) međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Dabar (Bebras) međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

I ove smo jeseni, po drugi puta, sudjelovali na natjecanju Dabar (Bebras), međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja u kojem sudjeluju učenici iz više od 50 zemalja diljem svijeta. Naša ovogodišnja Dabar ekipa, znatno brojnija od lanjske, oduševljeno je prihvatila Dabrov izazov!Dabar (Bebras) je međunarodno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola koje promiče informatiku i računalno razmišljanje. Prvo Dabar natjecanje održano je 2004. u Litvi, a trenutno više od 50 zemalja svijeta sudjeluje u ovom zanimljivom projektu.


Hrvatska je članica Dabar obitelji od 2016. godine, a na ovogodišnjem četvrtom Dabar izazovu sudjelovalo je ukupno čak 24769 učenika iz cijele Hrvatske. Natjecanje se održava svake jeseni u 2. tjednu studenoga i odvija se online u Loomenu, u informatičkim učionicama pod vodstvom mentora.

Zadaci su osmišljeni tako da potiču računalno razmišljanje, zahtjevaju vještine problemskog rješavanja koje programeri koriste u kreiranju programa i aplikacija. Rješavanje ovih zadataka razvija logičko razmišljanje i zaključivanje, vještine raščlanjivanja kompleksnih problema na manje dijelove, dizajna algoritama, uočavanja uzoraka, generalizacije i apstraktnog razmišljanja.Zadaci nisu nimalo lagani, zapravo su prilično teški, ali isto tako jako zanimljivi i predstavljaju pravi izazov za moždane vijuge kako bi to rekao slavni detektiv Hercule Poirot.

Na ovogodišnjem natjecanju su sudjelovali: petaši Paola Ivana Medved, Mihaela Turk, Pavle Žužić i Adrian Šakić, šestaši Dominik Lesica, Mia Žužić, Gloria Rošić, Lucija Žužić i Fran Šimun Šabalja, sedmašice Lucija Linardić i Petra Turčić, osmaši Katarina Lesica, Matija Juroš i Josip Filipović. Petaši i šestaši natjecali su se u kategoriji KiloDabar, a sedmaši i osmaši u kategoriji MegaDabar. Svi su vrlo ozbiljno pristupili rješavanju zadataka, a rezultatima smo svi bili jako zadovoljni.

Cijela ekipa je bila jako ponosna na našu sedmašicu Petru Turčić i šestaša Dominika Lesicu koji su na ovogodišnjem Dabru ostvarili izvrstan rezultat i osvojili zlatnu diplomu. Zlatnom diplomom nagrađuju se natjecatelji koji su se plasirali u 10% najuspješnijih natjecatelja u državi. Prošlogodišnjoj dobitnici zlatne diplome Luciji Linardić falilo je samo 0.13 boda do zlatne diplome.

Velike čestitke Petri i Dominiku na ovom iznimnom uspjehu, u njihovim se kategorijama natjecalo gotovo 9000 natjecatelja i nije bilo nimalo lako doći na sam vrh. Bravo!!!

Jako smo ponosni na sve naše dabrovce i na rezultate svakog člana naše ekipe. Bravo za sve koji su prihvatili Dabar izazov! Sigurni smo da će sljedeće godine naša Dabar ekipa biti još brojnija. Veselimo se novom izazovu!

Alenka ŽužićIzvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA