Rusak pun kulture

Rusak pun kulture

I ove je godine Osnovna škola Malinska-Dubašnica odabrana za sudjelovanje u programu Ruksak pun kulture Ministarstva kulture. U srijedu 9. listopada ugostili smo tim koji je okupila organizatorica i moderatorica iz Centra za mirovne studije Iva Zenzerović.

Za cilj gostujući su predavači odredili populariziranje čitanja, upoznavanje stripa kao medija, a u onom sadržajnom pogledu nastojalo se senzibilizirati djecu o životu u drugim kulturama. U prvom dijelu gostovanja učenicima sedmoga razreda obratila se dr. sc. Marijana Hameršak, stručnjakinja za dječju književnost, potom je Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf predstavio strip kao formu umjetnosti te objasnio motivaciju za izdavanje stripa Zenobia koji u središte stavlja pitanje posljedica rata u Siriji, izbjeglištva i sudbina ilegalnih migranata. Naposljetku glumac Nikša Marinović pročitao je učenicima Zenobiju uz projekciju stripa na platnu.

Zahvaljujemo gostima što su nas potaknuli na razmišljanje o temama koje najčešće zaobilazimo jer se događaju nekome drugome, daleko od naših udobnih i sigurnih domova. Također, zahvaljujemo na donaciji vrijednih naslova školskoj knjižnici, osim spomenutog stripa Zenobia od sada se u knjižnici mogu posuditi naslovi Kako čitati strip, Kako crtati strip, Svjetska povijest stripa te prva slikovnica na hrvatskom i arapskom jeziku Dječakov problem UHUH.

(Simona Šamanić, osnovnaskolamalinskadubasnica.hr)

FOTOGALERIJA:
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA