U Velikoj vijećnici Grada Krka u četvrtak, 10. listopada 2018., tradicionalno u mjesecu obilježavanja sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode, održana je završna svečanost dodjele priznanja i nagrada najboljima u dvanaestoj po redu Otočnoj rožici.

Manifestacija Otočna rožica izuzetna je akcija biranja najljepših vrtova, balkona i terasa na području otoka Krka. Pokrenula ju je Turistička zajednica otoka Krka 2007. godine u suradnji sa svim turističkim zajednicama na otoku u cilju podizanja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture. Izuzetno je važno posebice na otoku koji uz turizam promiče i svijest o zaštiti okoliša kroz slogan najveće komunalne tvrtke „Ponikve – eko otok Krk“, raditi i na unapređenju turističkog proizvoda kroz oplemenjivanje životnog prostora, a sve više i javnih i održivih površina.

Dužnost moderatora na ovoj je svečanosti odlično obavila Gordana Gržetić, a nazočne su pozdravili direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale, a o samoj Otočnoj rožici nazočne su upoznali članovi povjerenstva Hrvoje Skorup i Dobrila Kraljić. Bilo je zanimljivo slušati predsjednicu povjerenstva mr.sc. Dobrilu Kraljić s kakvim je oduševljenjem opisivala sve ove nagrađene i pohvaljene vrtove, okućnice, balkone i terase.

Na temelju prikupljenih prijava koje su pristigle u lipnju ove godine, stručno ocjenjivačko povjerenstva koje su činili Dobrila Kraljić, Hrvoje Skorup, David Mrakovčić, Ivan Jurešić, Gordana Stanković, Vanda Dunato, Nataša Jurina i Karla Jurešić obišlo je sve prijavljene lokacije i donijelo odluku koje su od njih najbolje. Najboljima u kategorijama klasičan i održivi vrt uručena su priznanja, knjige, novčane nagrade i staklene statue koje je izradio Valter Stojšić, a drugoplasiranima i trećeplasiranima priznanja i prigodne knjige.

U kategoriji klasičan vrt najboljim je proglašen onaj Nadice Dujmović iz Baške, ispred vrtova Ane i Josipa Bogović iz Milčetića te Mire Labaš Bencek iz Omišlja.

Titulu najboljeg održivog vrta dobio je vrt Andreja Temera iz Pinezića, a drugoplasirani vrt je Mojce i Senada Bastija iz Stare Baške.

U kategoriji najboljih korisnih vrtova prvo (ujedno i jedino) mjesto dodijeljeno je vlasnicima vrta Konobe Ivinčić iz Skrbčića.

Pohvalnice za najbolji specifični detalj dobili su Tomislava Ciković iz Krka i Konoba Luce iz Vrbnika, a zahvalnice svi sudionici ovogodišnjeg natječaja (osim nagrađenih).

Statua Otočna rožica za gostoprimstvo dodijeljena je Turističkoj zajednici Grada Krka a Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan za sudjelovanje u ovogodišnjoj Otočnoj rožici.

Na kraju svečanosti direktorica Ureda TZ otoka Krka Majda Šale zahvalila se svima koji su doprinijeli da se uspješno okonča i ova dvanaesta Otočna rožica i najavila je trinaestu sljedeće godine čiji će domaćin biti Općina Baška.

Glazbeni ugođaj upotpunio je mladi riječki pijanist Mateo Žmak.

Svi nazočni imali su prigodu razgledati izložbu fotografske dokumentacije svih nagradama i priznanjima ovjenčanih vrtnih i hortikulturnih površina, ali i onih koji ovoga puta nisu dobili nagradu, ali zaslužuju da ih se barem na ovaj način istakne. Izložbu je pripremio Valter Stojšić a može se razgledati tjedan dana u prizemlju upravne zgrade Grada Krka.

(Tekst i foto: MK)FOTOGALERIJA: