Sopele su svima zanimljive –  aktivnosti kulturno-umjetničke udruge Dubašnica

Sopele su svima zanimljive – aktivnosti kulturno-umjetničke udruge Dubašnica

Početkom školske godine s radom su započele sve sekcije Kulturno-umjetničke udruge Dubašnica, pojedine već tijekom mjeseca rujna, a ostale u listopadu. Osim Škole sopela, sve sekcije upisuju nove članove. Folklorno je društvo 22. rujna otputovalo s voditeljima i ostalim članovima u Vidovec, mjesto nedaleko od Varaždina, gdje se 21. put održala Zeljarijada. Krenulo se u jutarnjim satima, ali prije dolaska u Vidovec posjetili smo u Ogulinu Ivaninu kuću bajki – multimedijalni i interdisciplinarni centar u kojem se slave bajke i bajkovito stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke, ali i ostalih poznatih pisaca bajki. Nakon filmske projekcije bajki Ivane Brlić-Mažuranić, uputili smo se prema Vidovcu i njihovoj Zeljarijadi – manifestaciji koja je posvećena izvornom proizvodu toga kraja – zelju.

Prisustvovali smo rezanju mega sarme od oko tisuću metara koju pripremaju kuhari iz gotovo svih županija. Nakon razgleda sajma starih zanata, tradicionalnih proizvoda i kušanja jela toga kraja, krenuli smo prema Varaždinskim Toplicama gdje smo bili smješteni.

Sljedećeg dana sudjelovali smo u mimohodu s ostalim folklornim skupinama iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva na Međunarodnom festivalu folklora. Mimohod je krenuo od osnovne škole u Nedeljancu prema župnoj crkvi u Vidovcu u kojoj je održana misa koju su svojim nošnjama, ali i čitanjem molitve vjernika, obogatili i naši folkloraši. Nakon ručka, uspješno smo predstavili običaje našeg kraja mlađom i starijom grupom školske dobi. Na ovakvim festivalima naše Folklorno društvo posebice dolazi do izražaja zbog specifične glazbe koja prati nastup folklora – sopela, koje su ostatku Hrvatske, posebice kontinentalnom dijelu, uvijek zanimljive.Kulturno-umjetnička udruga Dubašnica Prva mjesta za Ritmičku sekciju Iako je s radom započela u rujnu, Ritmička je sekcija već tijekom studenog bila na dva natjecanja. Jedno je održano u našoj školskoj dvorani u Bogovićima – Island Dance Competition, na kojem su s četiri prijavljene koreografije osvojile tri prva mjesta i jedno drugo.

Dana 24. studenog u gradskoj dvorani u Solinu održan je Dalmatian Dance Trophy, na kojem su članice Ritmičke sekcije sa sedam prijavljenih koreografija osvojile dva druga mjesta za solo nastupe, prvo i četvrto mjesto u kategoriji duo, te jedno prvo i dva treća mjesta za kategoriju grupa. Nekim je djevojčicama ovo prvi nastup na većim natjecanjima; bile su uzbuđene, ali i zbog puta na koji su krenule u pratnji voditeljice, roditelja i članova Kulturno-umjetničke udruge. Okićeni zlatom, srebrom i broncom, sretni i zadovoljni, vratili smo se svojim kućama nakon noćenja u Splitu, kraćeg razgledavanja i šetnje po rivi.
Kreativne radionice

Članovi Kreativne radionice započeli su s radom početkom mjeseca listopada kada je i upisano 15-ero djece u dobi od četiri do osam godina, od toga četiri prvašića. U ovoj se radionici djeci potiče kreativnost i stvaralaštvo u likovnom i plesnom izrazu. Likovne aktivnosti polaznici su započeli s prirodnim materijalima. Djeca su izrađivala razne likove od jesenskog lišća i raznih plodova. Planira se i posjet Kazalištu lutaka u Rijeci i još jedan izlet u dogovoru s roditeljima. Svake se godine, već tradicionalno, posjeti konjički klub u Njivicama što djecu posebno veseli. Tijekom mjeseca prosinca izrađivat ćemo božićne ukrase i čestitke. Radionica objavljuje dječje radove na svojim stranicama na društvenim mrežama (Facebook).


Uveličat će advent u Malinskoj


Misu za blagdan sv. Katarine – 25. studenog, zaštitnice goranskog mjesta Lokve, obogatio je nastup Mješovitog zbora Malinska- Dubašnica. Nakon mise izveli su nekoliko liturgijskih pjesama i zasluženo dobili veliki pljesak te izmamili pokoju suzu. Uz druženje s mještanima toga goranskog mjesta, bilo je prilika za upoznavanjem, produbljivanjem suradnje i razmjenom ideja. Tijekom mjeseca prosinca, članovi zbora posjetit će svetište Majke Božje Bistričke, grad Varaždin te ponovno Vidovec, gdje će pjevati staroslavensku misu u župnoj crkvi sv. Vida. Tom će prigodom izvesti nekoliko liturgijskih pjesama nakon misnog slavlja.

Mješoviti će zbor svojim nastupom sudjelovati u prigodnoj svečanosti paljenja lampica na božićnom drvcu na Jazu, 23. prosinca, te uveličati svojim glasovima advent u Malinskoj, kao i Ritmička sekcija i Folklorno društvo svojim nastupima. Dana 30. prosinca zbor će nastupiti u župnoj crkvi sv. Apolinara na tradicionalnom Božićnom koncertu.

Svim članovima, voditeljima, vodstvu Kulturno-umjetničke udruge Malinska te mještanima Dubašnice i Sv. Vida, želim sretan Božić te veselu, pjesmom i plesom bogatu novu 2019. godinu!

Doris Šabalja
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA