U nšem vrtiću nova jaslička skupina

U nšem vrtiću nova jaslička skupina

Dječji vrtić Katarina Frankopan u Malinskoj svaki dan s novim idejama, aktivnostima i igrama odgaja i obrazuje djecu s područja Općine Malinska-Dubašnica i ostalih općina. Nova je pedagoška godina u rujnu započela vrlo aktivno. Djeca uče čineći, sudjelujući i istražujući aktivnostima koje su sami organizirali ili ih je na njih potaknula odgajateljica bogatom, raznovrsnom i zanimljivom ponudom materijala. Kao i svake godine, u listopadu su upriličeni Dani kruha i zahvalnost za plodove zemlje. Pjesmicama, igrokazima, recitacijama i pričama, djeca su u jednom tjednu upoznavala kako kruh nastaje i koliko je važan u svakodnevnom životu. Nakon što su upoznata kako nastaje brašno, samostalno su izrađivali peciva, kolače i različite vrste kruha ukrašavajući ih raznovrsnim sjemenkama. Pekli su i kolače od jabuka.

 Uče ponašanje u prometu

„Velika djeca” jasličkih skupina ove su godine obilježila Dan pješačenja. Cilj je ove aktivnosti bio potaknuti djecu na aktivno kretanje, što je vrlo važno za njihov rast i razvoj te upoznavanje bliže okoline vrtića. U suradnji s roditeljima, koji su se priključili jasličkoj skupini „Sovice”, djeca su se prošetala ulicama Malinske gdje su uočavali promjene u prirodi, divne boje jeseni. Obišli smo nekoliko voćki, što je djeci bilo vrlo zanimljivo. Započelo se s izobrazbom o ponašanju u prometu što je također vrlo bitno za sigurnost svakog djeteta. Djeca „Zvjezdica” su u šetnji oko vrtića učila kao se ponašati u prometu i kako prelaziti cestu. Novostima nema kraja, te je počevši od ponedjeljka, 5. studenoga, nova grupa od 12 najmlađih polaznika jaslica krenula s cjelodnevnim boravkom u novouređenim prostorijama koje se nalaze u sklopu vrtića u Ulici Priko poja. Djeci u dobi od jedne do tri godine, u novim je prostorijama jaslica sve prilagođeno; nabavljena je potrebna oprema uz poštovanje svih zakonskih normativa. U otvaranje ove skupine Općina je utrošila 85 729 kuna. Uređen je i multifunkcionalni prostor u velikom holu vrtića, a prazan je prostor iskorišten za kreiranje mjesta u kojem će djeca razvijati svoju maštu i igru. Za ovaj projekt Općina je izdvojila 15.200 kuna. Sada je odgojno-obrazovni rad organiziran u sedam odgojno-obrazovnih skupina, tri jasličke i četiri vrtićke skupine. Trenutno 140 djece u dobi od navršene godine dana do polaska u školu pohađa vrtić u Malinskoj. U utorak 27. studenog vrtić je ugostio Studio Suncokret, umjetničku organizaciju iz Splita koju je osnovao Duško Mucalo, istodobno i autor brojnih edukativnih lutkarskih mjuzikla za djecu. Predstava Što ću biti kad odrastem? oduševila je djecu koja su sudjelovala u ovom edukacijskom lutkarskom mjuziklu. Predstavu su gledale vrtićke i jasličke skupine.

Vrtić pun radosti

Ovogodišnja bitna zadaća ustanove je projekt Od rane pismenosti do cjeloživotnog učenja koji se provodi u igri s djecom. Npr. djeca iz grupe „Ribice” sa svojim odgojiteljicama i roditeljima uredili su Dječji kutak pun slikovnica i knjiga. Cilj je ove suradnje poticati djecu na čitanje, usvajanje spoznaje, razvijanje pozitivnih navika i ljubavi prema slikovnici. U sklopu istoimenog projekta odgojiteljice skupine „Leptirići” osmislile su i oformile centar knjižnice u predvorju skupine. Radi upoznavanja djece s pojmom knjižnice i načina posuđivanja knjiga, posjetili smo školsku knjižnicu Osnovne škole Malinska-Dubašnica. Knjižničarka Simona Šamanić približila je djeci knjižnicu i čitanje knjiga na zanimljiv i djeci primjeren način. Odgojiteljice vrtićkih skupina provele su mnoge projekte. Jedan od njih u „Ribicama” je i projekt Dub – hrast – grb Malinske-Dubašnice, putem kojega je provedena i škola učenja u prirodi. Razvijali su pozitivne navike u očuvanju šuma i šumskog života. Vrtićku skupinu „Leptirići” pohađa veliki broj djece koja su u jesenskom razdoblju sa svojim obiteljima sudjelovala u berbi i preradi maslina. Odgojiteljice su vodeći se interesima djece započele s projektom Maslina i u sklopu njega organizirale posjet tošu u Bogovićima. Djeca i odgojiteljice zahvaljuju Ivici Bogoviću koji ih je ugostio u obiteljskom tošu i približio preradu maslina kako su to delali naši stari. Nastojimo da naš vrtić bude pun radosti, prepoznatljiv po zajedništvu, odgovornom ponašanju prema okolišu, sebi i drugima.


Iva DORČIĆ LJUTIĆ

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA