Džaba ste krečili

Džaba ste krečili

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,

iako vam je možda naslov ovog teksta neobičan, ubrzo ćete primijetiti da ima smisla. Naime, u posljednje nam se vrijeme događa da vrlo često nailazimo na ovakve slike na autobusnim čekaonicama, trafostanicama pa i crkvenim ili privatnim zidovima diljem naše Općine. Očito je to sve u skladu s nekoć davno friško išaranom fasadom neke balkanske varošice koja je upravo po tom natpisu postala poznata jer odražava svu bijedu razmišljanja nekoga „jalnog” sugrađanina.

No one su u prvom redu žalosne jer pokazuju nečiji pobrkani smisao za lijepo i ružno, a u onom drugom dijelu stupanj kulture i brige za opće dobro i vlasništvo svih naših stanovnika o kojem se skrbi iz općinskog proračuna. Sva su ova (ne)djela prijavljena policiji, a komunalno redarstvo zaduženo je snimiti i dojaviti počinitelje kako bi se od njih naplatila šteta koju su prouzročili svojim nerazumnim ponašanjem. Komunalnom je društvu, osim svih obveza koje već ima, sada još dodatno naručen rad ponovnog ličenja autobusnih čekaonica u neutralne, uredne boje kakve su i bile prije ovakvih događaja. Nogometnim navijačkim skupinama NK Hajduka (1950) i NK Rijeke (1987) za koje se u našoj Općini pretežito navija, pak preporučam „džentlmenski sporazum” kojim bi se dogovorili koje će autobusne čekaonice, uz dopuštenje Općine, ili možda trafostanice, obojati u boje Hajduka ili Rijeke jer ovaj način pokazivanja snage i dokazivanja tko je na kom području jači, više sliči ponašanju mačora koji u siječnju i veljači obilježavaju svoj teren na svima dobro poznat način. Za primjer nek’ nam posluže lijepo oslikane autobusne stanice na Lizeru (grad Krk ili Dobrinj), gdje oslikane murale poštuju druge navijačke skupine. Pitam se da li je to zbog možebitnog dogovora oko poštovanja umjetničke vrijednosti obojanih čekaonica ili pak tolerancije suprotne navijačke skupine?

No svakako ih je ljepše vidjeti nego ove koje imamo (ne) sreću gledati svaki dan kada čekamo autobus ili prolazimo cestama naše Općine. Uime svih stanovnika obraćam se i molim počinitelje da razmisle o tome da li će ponovno uništiti nešto što ćemo uredno obojati da nam bude uredno i lijepo za oko u ove blagdanske dane.Robert Anton Kraljić

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA