Ne smijemo nikada posustati!

Ne smijemo nikada posustati!

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,

približili smo se kraju još jedne godine u kojoj je obilježena 25. obljetnica postojanja Općine. Vrijeme brzo prolazi, no moramo priznati da je u tom vremenu, od osnutka Općine, mnogo toga učinjeno kako bi stanovništvo na ovom području imalo bolji standard, odnosno bolju kvalitetu života. Govoreći općenito, u ovih 25 godina moglo se i moralo još više i bolje, ali vrlo često dobre ideje za koje postoji politička volja i osigurana su sredstva, uspore ili naruše određene zapreke, poput neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa, tromosti sustava, sve do izvedbe upitne kvalitete. Vjerojatno se i vi, poštovani čitatelji, često susrećete s neodgovornošću pojedinaca, problemima u poslu, administrativnim nelogičnostima itd., za čije rješenje je potrebno dodatno vrijeme, energija i angažman, ali i podeblji živci!

Pokušao sam ovdje ukratko u dvije prethodne rečenice opisati i približiti vam, gotovo svakodnevicu i dosadašnje napore u radu, nas u Općini, spram raznih državnih tijela, projektantskih kuća, izvođača radova; no ipak, čast izuzecima. Nemojte ovo smatrati isprikom za nešto što nije ostvareno, a trebalo je biti, već jednostavno, gotovo sve ide jako sporo, čime nismo, niti možemo biti zadovoljni. Sagledavajući sve aspekte društva u našoj državi u posljednjih 25 godina, može se vrlo lako doći do određenih zaključaka. Otvoreno razmišljajući, pitam se, a vjerojatno i svi vi, hoće li se stanje popraviti?

Izmijenjen Prostorni plan

Općinsko je vijeće na sjednici 9. listopada s 11 glasova za i jednim glasom protiv, donijelo Odluku o donošenju V. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Malinska-Dubašnica. U bitnome, ovim je izmjenama dopuštena izgradnja dvije stambene jedinice na 500 m2 za razliku od dosadašnjih šest, te je onemogućena izgradnja ravnih krovova. Ove su izmjene izazvale određenu reakciju kod pojedinih investitora, da ne kažem paniku, a uredni zahtjevi koji su podnijeti Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša prije stupanja na snagu ovih izmjena, valja pretpostaviti da će biti obrađeni prema starom Planu, dok bi one neuredne trebalo odbaciti. U skoro vrijeme započet će se s pripremama za donošenje sveobuhvatnih izmjena Prostornog plana kojima će se odlučivati i o zahtjevima građana za proširivanjem građevinskih zona.

Poskupljuje komunalna naknada

Razvoj Općine zahtjeva značajna sredstva. Često stanovnici znaju primijetiti određene nedostatke i potrebe i na tome im zahvaljujem jer određene stvari nama u Općini mogu promaknuti. Stoga je poželjno da se stanovnici uključe i ukažu na nedostatke, primjerice, od javne rasvjete pa nadalje. Iz sredstava uprihodovanih iz komunalne naknade financira se uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te vatrogastvo i ulaganja u predškolstvo. Cijena komunalne naknade nije poskupila od 2010. godine, međutim javne površine neprekidno se uređuju i povećavaju; javna se rasvjeta iz godine u godinu proširuje; asfaltiraju se nerazvrstane ceste; cijena rada i radnika trebala bi pratiti troškove života koji su iz godine u godinu sve veći. Zato smatram da je poskupljenje od 10 do 14 posto, ovisno o zoni, sasvim prihvatljivo. Isto tako, svjestan sam da su poskupljenja nepopularna, ali ne robujem populizmu, a ako želimo napredak, onda su ovakve nepopularne odluke nužne.

Radovi u Općini

Na području Svetog Vida-Miholjica, Porta i Vantačića, nastavljaju se radovi na izgradnji odvodnje, s time da će uskoro započeti radovi na ulazu i središtu naselja Porat, a u Sv. Vidu i Maršićima pojačat će se broj ekipa. Oborinska odvodnja gradi se i u Ulici Ivana Zajca i Riječkoj ulici, te ulicama Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i Branka Župana. Asfaltiraju se i ceste na području Milovčića, Barušića i Sv. Vida. Zbog čestog proklizavanja vozila, asfaltirana je mikroasfaltom dionica ceste iznad ambulante u smjeru autobusne postaje te pokraj marketa u Malinskoj. Započinju radovi (iskop) na području budućega sportskog parka iza osnovne škole. Za korisnike parkirališta iza školske dvorane uređeno je područje iza mrtvačnice koje može poslužiti i kao parkiralište za vrijeme sprovoda. Također je uređena mrtvačnica s novom fasadom te je postavljen klimatizacijski uređaj. Uređen je prostor Jedriličarskog kluba u zgradi Vila Zora koji je bio u vrlo lošem stanju. Asfatirana je cesta u Žgombićima (D-102) preko puta benzinske postaje te je u postupku druga faza (projektiranje i dozvole). Početkom nove godine trebali bi započeti radovi na starom dječjem vrtiću koji smo nazvali Domom udruga. Lučka uprava trebala bi do kraja siječnja provesti i zaključiti javnu nabavu za izgradnju novoga obalnog zida sa zapadne strane, tzv. potkove i popločavanje središta, ali po svemu sudeći nastavak uređenja rive vjerojatno će uslijediti tek najesen 2019. godine. Naime, ukoliko krenemo s radovima početkom godine, upitno je da li će do ljeta biti okončani.

Javna rasvjeta izgrađena je sukladno programu za 2018. godinu. Donijet je program gradnje za 2019. godinu te se u tom smislu krenulo s pripremom radnji za provedbu.

Interpretacijski centar i novi prostori za udruge

U fazi ubrzane razrade ideje je prostor na području Lastavice, odnosno parka Rupa u Malinskoj, za koji smo u mogućnosti dobiti dio EU sredstva za uređenje postava. Nazvali smo ga interpretacijskim prostorom jer se unutar prostora planira osmisliti sadržaj vezan uz more ili ono što u danom trenutku smatramo najprikladnijim, a vezano za ovaj kraj, kao i turističku, odnosno, muzeološku promidžbu. Nadasve, područje parka dobilo bi novu lijepu zgradu, u kojoj bi, osim navedenog, bile smještene i naše udruge čije su djelatnosti vezane uz more, jedrenje i ribarstvo. Otvoren novi trgovački centar U poslovnoj zoni Sv. Vid otvoren je novi trgovački centar Tommy, a zaživjeli su i radovi na probijanju središnje ceste u novoj poslovnoj zoni Barušići, na lokalitetu Šepići. Nadam se da će u Sv. Vidu čak treći trgovački centar pridonijeti još boljem razvoju ove sada već vrlo aktivne poslovne zone čija je popunjenost približno 50 %, a svakako i raznolikosti ponude, te novim radnim mjestima.Interpretacijski centarBožić u nadi

U ovom sam tekstu uvodno izrazio jedno blago razočaranje općim stanjem u društvu. Papa Franjo nedavno je rekao da je naša nada Isus Krist koji nam je uvijek blizu. Papa kaže da naša nada nije pojam, niti je osjećaj, niti mobitel, niti je hrpa bogatstva. Pokušajte, poštovani čitatelji, samo na trenutak zatvoriti oči i vratiti se u Isusovo vrijeme i ona mjesta kojima je hodio. Zasigurno biste željeli Isusa vidjeti, čuti, dodirnuti. Sve to možemo i danas u istinskoj vjeri, a jedina prava nada, utjeha i bogatstvo, naš je živi Bog. Ne smijemo nikada posustati i klonuti, moramo ići naprijed i kada mislimo da ne možemo, sve uz Božju pomoć, jer ono što se nama čini nemogućim, Bogu je moguće.

Svim stanovnicima Općine Malinska-Dubašnica te našim dragim iseljenicima, uime svih općinskih službenika i nas dužnosnika, želim sretan i mirom ispunjen Božić i uspješnu novu 2019. godinu.

 

Robert Anton Kraljić,

načelnik Općine Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA