Dan Općine Malinska – Dubašnica – Blagdan Svetog Apolinara

Dan Općine Malinska – Dubašnica – Blagdan Svetog Apolinara

Danas, 20. srpnja spomendan je sv. Apolinara, zaštitnika župe Dubašnica i Dan Općine Malinska-Dubašnica.

Sveti Apolinar jedan je od biskupa i mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva. Nije točno utvrđeno odakle je ovaj svetac porijeklom. Prema jednoj teoriji, sv. Apolinar je rodom iz Sirije, dok po drugoj potječe iz sjeverne Europe. Prema legendi, sv. Apolinar je bio učenik sv. Petra i prvi biskup Ravenne, a nakon mučenja ubijen je toljagom negdje oko 75. godine. U ikonografiji ga prikazuju kao biskupa u orijentalnoj odori s palijem i crnim križem bez mitre, a znaju se prikazivati i scene s čudesima iz njegova života. Kult štovanja ovog sveca se raširio u 6. stoljeću i to iz dva smjera Ravenne i s Rajne. U hrvatske je krajeve, napose Istru i Kvarner, došao posredstvom ravennskog kulta.



Prema tridentskom kalendaru svetkovina blagdana sv. Apolinara je 23. srpnja, na dan njegova mučeništva, no opći rimski kalendar svetaca posvećuje ovaj dan sv. Brigiti od Švedske koja je jedna od glavnih svetaca zaštitnika Europe, ujedno zbog relativne ograničenosti slavlja blagdana Svetog Apolinara, ovaj svetac je bio 1969. uklonjen iz općeg rimskog kalendara svetaca, iako je njegovo ime ostalo u Rimskom martirologiju. Slavljenje sv. Apolinara je obnovljeno i vraćeno u 2002. izdanju Rimskog misala. Međutim, datum slavlja je bio promijenjen, odnosno prebačen na 20. srpnja. Rimski martirologij spominje sv. Apolinara, u kontekstu slavljenja, i 20. srpnja i 23. srpnja. Uglavnom, neki sv. Apolinara slave po „starom“ datumu, neki po „novom“, možemo reći – opcionalno. Sveti Apolinar je svetac zaštitnik gradova Ravenne i Liegea, a u Hrvatskoj je zaštitnik župe Dubašnica i Općine Malinska-Dubašnica.


Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Malinska-Dubašnica održat će se dan ranije, u četvrtak, 19. srpnja 2018. u školskoj sportskoj dvorani u Bogovićima s početkom u 19,00 sati.

Blagdan svetog Apolinara, odnosno Polinarova 20. srpnja započet će u 10,00 sati svečanom koncelebriranom svetom Misom u župnoj crkvi u Bogovićima koja je posvećena upravo ovom svecu. Nakon sv. Mise nastavit će se druženje pokraj crkve uz nastup zbora i folklora KUU Dubašnica. U 19,00 sati iz Porta će isploviti brod Ciklon s limenom glazbom koji će, zajedno sa obnovljenom tradicionalnom pasarom „Božjan“ u vlasništvu Općine stići u Malinsku na Veliki mul u 20,00 sati gdje će biti upriličena zdravica. U 21,00 sat na novom Trgu na rivi započet će modna revija, a u isto vrijeme će na igralištu kod Osnovne škole u Bogovićima krenuti pučka fešta uz nastup Maje Šuput i grupe Enjoy te D’Beni Banda koja će trajati sve do 4,00 sata ujutro. U 22,00 sata bit će vatromet u malinskarskoj luci.



Program Polinarova 2018. – OPĆINA MALINSKA – DUBAŠNICA

10,00 Župna crkva Sv. Apolinara – Sveta misa 11,00 Nastup zbora i folklora KUU Dubašnica 11,30 Domjenak iza crkve 19,00 – 20,00 Brod Ciklon sa limenom glazbom od Porta do Malinske 20,00 Uplovljavanje u luku obnovljene tradicionalne pasare „Božjan” u vlasništvu Općine i broda Ciklon s Limenom glazbom te zdravica na Velom mulu 21,00 Trg na rivi – Modna revija 21,00 Školsko igralište u Bogovićima – Pučka fešta uz nastup Maje Šuput i grupe Enjoy te D’Beni Band 22,00 Vatromet u luci 22.


Izvor:otok-krk.org, malinska.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA