Novo malinskarsko ruho

Novo malinskarsko ruho

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,

i ovaj su početak ljeta obilježile visoke temperature, reklo bi se neuobičajeno visoke za ovaj štajon, a visoke su bile i temperature mora. Potom je iznenada potkraj lipnja došla višednevna bura i ohladila more. Nepredvidiva ćud prirode još više potiče razmišljanja o tome da osim sunca, mora i dobre hrane u svoju turističku ponudu nužno moramo uključiti čimbenike koji će zadržati gosta i turista. Nadajmo se da će se lijepo vrijeme nastaviti jer je ono preduvjet za dobru turističku sezonu, naravno uz poneko prolazno osvježenje bez vremenskih nepogoda.


Druga faza uređenja središta


Nakon nedavno sagrađenog trga, ove jeseni trebala bi započeti druga faza uređenja središta Malinske, od novog trga prema samome središtu, završno s početkom takozvane potkove. Uređenje će, među ostalim, obuhvatiti minimalni zahvat u moru od najviše 1,5 metara, te kameno popločenje. Nastavit će se i s uređenjem kupališta Maestral, ali u skoro vrijeme i s uređenjem novih kupališnih prostora na potezu Portić – Draga. Na održanom javnom predstavljanju idejnih rješenja za navedeno područje, stanovnici su izabrali rješenje (prikazano na slici) čijom izgradnjom će područje u blizini središta Malinske dobiti nove nasušno potrebne kupališne kapacitete.  Brzinska izmjena Prostornog plana koja će prethoditi spomenutom zahvatu, omogućit će, među ostalim, gradnju zaštitnih češljeva u moru, koje je do sad bilo moguće graditi jedino na postojećim mulovima. Naime, izgradnjom velikog broja apartmana i povećanjem broja iznajmljivača turističkog smještaja, već odavno postoji problem kupališnog prostora i s time se treba što prije „uhvatiti u koštac”, a sve to nije moguće ostvariti bez prodora u more. Javna rasprava o Prostornom planu uslijedit će još u ovome mjesecu. Veseli nas izgradnja novoga hotela Riva u Malinskoj, hotela s pet zvjezdica, čime će naša Općina biti bogatija za još jedan reprezentativni turistički objekt. Tom će se izgradnjom konačno riješiti i pitanje dviju nakaradnih zgrada u središtu naselja.


Različiti izvođači radova s različitim radnim navikama

Svakako najveći je infrastrukturni zahvat izgradnja sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Porta, Vantačića i Svetoga Vida – Maršići, zbog koje je dobar dio stanovnika ovih naselja opravdano negodovao proteklih tjedana. Međutim, ništa manje ljuti nismo bili niti mi u Općini, jer kada je dogovor sklopljen, makar on bio i usmen, onda smatramo da bi ga trebalo poštovati, no to nije uvijek tako. Svakako treba spomenuti da na ovom projektu odvodnje u našoj Općini rade različiti izvođači, i za neke mogu izreći samo riječi hvale. Slična problematika prisutna je i u ostalim otočnim jedinicama, ali svi trebamo biti usmjereni krajnjem cilju, a to je kvalitetna odvodnja i čisti okoliš. Radovi na kanalizaciji u spomenutim naseljima nastavit će se od 15. rujna nadalje. Iako Općina nema mogućnosti nadzirati i utjecati na dinamiku radova, svakako pratimo i pratit ćemo rad na terenu. Svima koji su zbog radova na bilo koji način trpjeli, ovim se putem iskreno ispričavam, jer vrlo dobro znam da nije lako živjeti u neurednim uvjetima, pogotovo ako se kućanstvo bavi turizmom ili živi od turizma, a takvih je nemali broj.


Na više se mjesta planira oborinska odvodnja


Od važnijih zahvata i planova treba spomenuti da se gradi dječje igralište u Svetom Antonu kao i Dubašljanski drmunić u okviru Dječjeg vrtića kao dodatni prostor za dječju razonodu na otvorenom, zaštićen prirodnim hladom. Planira se probijanje ceste u Poslovnoj zoni Barušići; cesta Markat – Kvarnerska ulica je u fazi ishodovanja građevinske dozvole; cesta Markat – Ulica N. Tesle također je u završnoj fazi projektiranja gdje je potrebno riješiti dobro znani problem oborinske odvodnje na tom području. Međutim, veseli spoznaja da su konačno za navedenu dionicu riješeni imovinsko- pravni odnosi, a materijalna sredstva za izgradnju osigurana. Pored groblja u Bogovićima, iza mrtvačnice, prošireno je područje koje može privremeno služiti za parkiranje vozila u vrijeme izgradnje sportskog parka.

Radovi na cesti Porat – Dvorani su okončani, kao i glavni dio oborinske odvodnje Žubra – more. U luci Vantačići projektira se oborinska odvodnja, a ona se projektira, odnosno planira i za ulice Novo naselje, N. Tesle – Dražine, N. Tesle – Branka Župana, Zagrebačka ulica – Tehnika, Ruđera Boškovića, Riječ-ka – Braće Turčić i u Sv. Vidu iza župnog dvora. U fazi planira-nja, odnosno ishodovanja građevinske dozvole je izgradnja kružnog toka Sjever. Planira se uređenje priobalne staze od hotela Blue Waves do kupališta Cuklićevo. Obavilo se i čišćenje podmorja i postavljanje podmorskog nasipa kako bi se zadržao pijesak na kupalištu Maestral do izgradnje zaštitnog mulića.

Jednosmjerni promet uveden je u dijelu naselja Žgombići, u Ulici Valica i oko dječjeg igrališta Grdine, a na području Ribarskog sela uvedena je naplata parkirališta.

Na općinskom zemljištu na području Drage, bez suglasnosti Općine Malinska – Dubašnica sagrađen je objekt, te je spomenuta nedozvoljena gradnja prijavljena građevinskoj inspekciji i državnom odvjetništvu.


Slijede kulturni i zabavni ljetni događaji

U razdoblju od Uskrsa do Polinarove, svakako je najveći blagdan u našoj Općini koji se obilježava na poseban način, blagdan Kristovog uzašašća (Sense), o čemu pišemo u posebnom tekstu. Od ostalih događanja treba izdvojiti tradicionalni Rock am Meer, zatim susret motociklista, Malinska Beer Fest, Food Revolution Day Malinska, ekološko edukativnu akciju čišćenja podmorja, kao i brojne ribarske fešte u organizaciji naših turističkih djelatnika i ugostitelja. No, najveći dio kulturnih i zabavnih događanja tek slijedi.

Svim stanovnicima naše Općine i našim dragim iseljenicima, u ime svih općinskih službenika i nas dužnosnika, čestitam Dan svetog Apolinara – Polinarovu, ujedno i 25. obljetnicu postojanja naše jedinice lokalne samouprave.

Sretno nam svima bilo i dalje!


Robert Anton Kraljić
načelnik
Općina Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA