Obljetnica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Obljetnica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Danas obilježavamo treću godinu od kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica Europske Unije, a hrvatski jezk postao je jednim od 24 službena jezika Europske Unije. Povjesni događaj zbio se 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postala je 28. punopravna članica Europske unije.


I u Malinskoj je svečano proslavljen ulazak u Europsku Uniju.Centralna proslava ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju održana je u Zagrebu. (snimka HRT/VladaRH)


Jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Republike Hrvatske bio je ulazak u punopravno članstvo Europske unije. Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je 18. lipnja 2004. Pristupni progovori, koji su trebali započeti u ožujku 2005., odgođeni su, a kao uvjet za početak pregovora istaknuta je potpuna suradnja s Haškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Pregovori su službeno otvoreni 3. listopada 2005. godine, nakon što je glavna haška tužiteljica potvrdila potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom.


Pregovori o članstvu u Europskoj uniji bili su podijeljeni u nekoliko faza. Prva faza, analiza usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata s europskim propisima (tzv. screening) započela je nakon otvaranja pregovora (20. listopada 2005. godine), i trajala je godinu dana (završila je 18. listopada 2006.). Nakon screeninga, započeli su pregovori. Pregovori su se fokusiraju na uvjete pod kojima će država kandidatkinja usvojiti, implementirati i izvršavati acquis communautaire (odnosno pravnu stečevinu Europske unije). Inače, o sadržaju pravne stečevine nema pregovora, jer se pregovori temelje na načelu da svaka država kandidatkinja tijekom pregovora mora usvojiti cjelokupnu pravnu stečevinu.


Nakon više od osam godina od podnošenja zahtjeva za članstvo te skoro šest godina pregovaranja, 10. lipnja 2011. je José Manuel Barosso u ime Europske komisije predložio zatvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom. Tu je odluku 24. lipnja iste godine podržalo i Europsko vijeće pozivajući na zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja 2011. te na potpisivanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom do kraja iste godine. Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine.

Iako postoje mnoge zamjerke prije svega na rad i na otuđenost administracije Europske unije, ovaj projekt je osigurao trajan mir i stabilnost te prosperitet državama starog kontinenta.

Izvor: Wiki, vlada RH, malinska.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA