Škola u Bogovićima

Škola u Bogovićima

Naredbom Pokrajinske vlasti u Trstu, 1. ožujka 1846. godine, osnovana je javna pučka škola u Dubašnici za mušku mladež. Nastava se odvijala po privatnim kućama, najčešće svećenika sve do 1900. godine. Ženska pučka škola započela je godinu dana kasnije.

Pohađanje nastave nije bilo obvezno. Dugo se čekalo da se u Dubašnici sagradi školska zgrada u kojoj će se održavati obvezna nastava za mušku i žensku djecu.

Svečano otvorenje i blagoslov nove škole, koji je obavio pop Mužinić, uslijedio je 30. rujna 1900. godine, uz prisutnost brojnih uglednika.

U školi je uvedena obvezna šestorazredna nastava za mušku i žensku djecu.  S vremenom je školska zgrada u Bogovićima dotrajala, a i manjkalo je prostora za normalni školski rad. Stoga je 1976. godine dograđena nova školska zgrada, koja je u rujnu svečano i otvorena.

Međutim, školska zgrada je 23.svibnja 1993. godine izgorjela, a s njom i sva dotadašnja školska dokumentacija.  Potom je započela izgradnja ponovno nove lijepe, moderne škole na istim temeljima – opremljene kabinetima, knjižnicom i svim potrebnim rekvizitima. Uoči Dana državnosti, u nedjelju 29.svibnja 1994. godine, škola je svečano otvorena i blagoslovljena.

Uz školu 2008. godine, na nekadašnjem prostoru školskog vrta i školskog igrališta, sagrađena je, dugo očekivana, velebna sportska dvorana, koju koriste učenici naše škole, brojni mještani i sportski kolektivi naše Općine Malinska – Dubašnica, ali i brojni gosti. Dvorana služi za sportske i kulturne manifestacije.

Današnji školski kompleks u Bogovićima omogućuje nastavnicima i učenicima zavidnu kvalitetu nastave jer pruža odlične uvjete za rad.

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA