U Malinskoj počeo 68. Krčki festival foklora

U Malinskoj počeo 68. Krčki festival foklora

Ovoga vikenda na Trgu Hrvatskih branitelja u Malinskoj održano je 68. izdanje najstarijeg festivala ove vrste u Hrvatskoj – Krčkog festivala folklora u organizaciji Općine Malinska-Dubašnica i Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica, Grada Krka i svih ostalih Općina s otoka Krka.

Da podsjetimo, prvi je festival pod nazivom Festival folklora otoka Krka održan 1935. godine u Omišlju, a utemeljili su ga prof. Ivan Matetić Ronjgov, skladatelj, melograf i glazbeni pedagog, prof. Slavko Zlatić, skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog i glazbeni pisac te Ive Jelenović, zaljubljenik u domaći tanac, kanat i sopnju. Na njemu je sudjelovalo je 6 folklornih skupina iz gotovo svih dijelova otoka. Od tada se, uz izuzetak ratnih i poratnih godina, ta manifestacija redovito odvija svake godine u drugom krčkom mjestu, predstavljajući uvijek iznova neke od temeljnih stupova krčke tradicijske kulture – autohtonog glazbenog i plesnog izričaja koji se unatoč izazovima modernog vremena, upravo zahvaljujući toj ali i brojnim sličnim manifestacijama, na otoku Krku i danas ljubomorno čuvaju.

Moramo spomenuti da zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima zaljubljenika u otočnu tradicijsku kulturnu, posebno glazbenu baštinu, 2012. godine krčki su tanci stekli status kulturnog dobra Republike Hrvatske, a nedavno je dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog Primorja i Istre upisano u UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

Napomenimo da je ova manifestacija uvjetno nazvana festivalom, jer se radi o predstavljanju revijalnog tipa, bez biranja najboljih, a na njemu se predstavljaju tancuri, kanturi i sopci (plesači, pjevači i svirači sopela) iz svih dijelova našega Zlatnog otoka.

Prvu večer, 8. lipnja 2024., u svečanom su mimohodu na Trg stigli odrasli, iskusniji i ponešto stariji bodulski folkloraši iz jedanaest otočnih kulturno-umjetničkih društava (udruga). Program je započeo, kako i priliči na ovakvim svečanostima, neslužbenom otočnom himnom Mantinjadom. Festival je službeno proglasio otvorenim načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, a kroz program je vodila Ivona Dundović Ljutić.

Prvi su imali priliku da u desetak minuta pokažu neke od svojih najreprezentativnijih izvedbi dobili folkloraši iz KD Sv. Juraj iz Krasa sa sopcima Zlatkom Jurkovićem i Nenadom Polonijom. Nakon njih su redom nastupili KUD Vrh, Vrh sa sopcima Mateom i Božidarom Žužićem, KD Šoto, Jurandvor uz pratnju sopaca Marijana Orlića i Darka Dujmovića, KUD Ive Jurjević, Omišalj i sopci Zoran Đunđek i Igor Žužić, VKD Frankopan, Vrbnik i sopci Mauro i Andrija Dobrinčić, FD Poljica, Poljica sa sopcima Edijem Milohnićem i Andrejom Čutulom, KD Sv. Petar, Gabonjin i sopci Branko Brnić i Klaudio Dunato, KD Ive Jelenović, Dobrinj i sopci Vedran Petrović i Marko Župan, KD Kornić, Kornić sa svojim sopcima Teom i Nenadom Polonijom. KUD Punat, Punat i Ivica Orlić i Nenad Polonijo na sopelama te na kraju domaćini folkloraši KUU Malinska-Dubašnica, Malinska i sopci braća Nikola i Anton Milčetić.

Domaće napjeve kantali su dueti Nenad Polonijo i Zlatko Jurković, Ivan Kosić i Nenad Polonijo, Dorijan Polonijo i Marijan Orlić, Mara Vadnov i Veronika Jurešić (Vrbenske kanturice), otac i sin Ivan i Deni Šabalja, Branko i Željko Brnić, Klaudije Dunato i Branko Brnić, Emil i Željko Braut, Darko Dujmović i Željko Braut, te na kraju trio Vera Butković, Marija Cerović i Ivan Šabalja.

U nedjelju, drugoga dana ovogodišnjeg Krčkog festivala folklora, na istom će mjestu u Malinskoj nastupiti članice i članovi dječjih skupina koje djeluju pri otočnim folklornim udrugama.

(Tekst i foto: MK, otok-krk.org)

 


FOTOGALERIJA


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA