I na ovogodišnjoj Sensi u Malinskoj se teklo za sir

I na ovogodišnjoj Sensi u Malinskoj se teklo za sir

Blagdan Kristova Uzašašća, Spasova ili Sense Dubašljani stoljećima obilježavaju na specifičan način – „Trkom za sir“. Ne trči se, kako bi netko pomislio za kolutom sira koji bježi, već se nakon sv. Mise u župnoj crkvi u Bogovićima utrkuju mladići u parovima. Ranije su sistemom eliminacije ostaju najbrži pa se nakon nekoliko krugova dobiva ukupni pobjednik ovog tradicionalnog nadmetanja. Nekada su obitelji ovčara darivale sir kao nagradu za utrku a utrkivali su se mladi pripadnici tih obitelji. To je ujedno bio i način prikazivanja vještine pred okupljenim djevojkama, svojevrsno – „frajanje“ (zavođenje). Ovaj običaj potječe iz srednjeg vijeka, još iz doba kada je knez Ivan Frankopan naselio Morlake – Vlahe na područje zvano „Poganka“, odnosno u sela gornje Dubašnice (Kremenići, Žgombići, Barušići, Oštrobradići). Morlaci su dobili zemlju, kako su bili i vješti ovčari, proizvodili su, između ostaloga, odličan ovčji sir. Naturalizirani doseljenici ubrzo su prihvatili lokalne običaje ali su ih oplemenili svojom kulturom. Kako su Frankopani bili odani Papi i veliki vjernici, pomagali su gradnju crkava, samostana i kapela pa je tako i puk vrlo brzo prestao biti „pogan“ – ostao je samo onaj prastari naziv.

U četvrtak na sam blagdan Spasova, 9. svibnja 2024. po četrnaesti je puta održana obnovljena Sensa – Fešta od sira. Najprije je u župnoj crkvi sv. Apolinara u 18 sati slavljena sveta Misa na kojoj je, uz zvukove sopela, prinesen sir. Nakon Mise održao se stari dobri običaj „Trke za sir“ u kojem je 24 dubašljanskih mladića, propisno odjevenih u crne svečane postoli (cipele), bijelu košulju i crne brageše (hlače) sa crnom šjarpom (kravatom) oko vrata, u parovima trčalo kraj župne crkve sv. Apolinara u Bogovićima, od zvonika do Pavočićeva gumna (duljine oko 200 metara). Više nema eliminacije tako da su svi trkači dobili domaći ovčji sir. Posebnost ove godine je da su se prvi puta u trku uključili i dječaci, učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole. Utrka je bila popraćena brojnim gledateljima koji su glasno skandirali i navijali za svih 12 parova. Naravno da je načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić budno motrio da se poštuju pravila.

Nakon utrke je uz zvukove sopela uslijedio nastup starije i mlađe grupe KUD-a Dubašnica, koji su oduševili sve prisutne svojim plesom i cjelokupnim blagdanskim izgledom.

Blagdanska fešta od sira je završila feštom u Malinskoj ispred DUBoak-a uz bogat gastronomski program kojega su pripremili lokalni ugostitelji, dok je za dobar štimung bila zadužena grupu Point.

(Tekst: Kristina Nenadić. foto/video: Kristina Nenadić i Lucijana Brusić)


FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA