U Malinskoj stihovima proslavili Dan pjesništva

U Malinskoj stihovima proslavili Dan pjesništva

21. ožujka dan je kada se u cijelom svijetu na prigodan način obilježava Dan pjesnika i pjesništva. Neki ga nazivaju i Međunarodnim danom poezije. Kako god ga zvali, to je dan ljepote duha, pisane riječi, stiha, dobrohotnosti, srodnih duša. Međunarodni dan poezije, Dan pjesnika i pjesništva obilježava se od 1999. godine, kada ga je proglasio UNESCO s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Nezavisni portal otok-krk.org i Multimedijalna udruga „Krčka beseda“ tradiciju obilježavanja Međunarodnog dana poezije održali su po deseti put 21, ožujka 2024, kao završno događanje literarnog projekta „Utoplimo krčku zimu“, okupivši pjesnikinje, pjesnike i sve ljubitelje stihova i poezije s otoka Krka, kvarnerskih otoka, Rijeke, Istre… Druženje se i ove godine tradicionalno održalo u Malinskoj, u restoranu hotela „Malin“.

U prvom dijelu uručena su priznanja i nagrade najboljima na pjesničkom natječaju „Mozaik života“ na kojem je žiri u sastavu Daria PapaEma Jedrlinić i Ivana Vladilo odabrao je po 3 najbolje u dvije kategorije.

Nagrađenima za pjesme na hrvatskom jeziku Toniju Valkoviću iz Rijeke, Ivici Brusiću – BRUJI iz Brusići i Marici (Maji) Tomulić Kurelić iz Supetarske Drage zaslužena priznanja i prigodne nagrade uručio predsjednik „Krčke besede“ i urednik portala otok-krk.org Milovan Kirinčić uručio je priznanja i nagrade, kao i nagrađenim autoricama pjesama na čakavskom jeziku. Specijalnu plaketu Elfrida Matuč Mahulja za najbolju pjesmu po prosudbi žirija dobila je Marina Valković iz Vrbnika. Priznanja su dobile autorice drugoplasirane pjesme Elis Konović iz Barbana, kao i trećeplasirane Marija Volarić Maksica iz Vrbnika. Svi su oni pročitali svoje nagrađene pjesme.

 

U drugom dijelu programa čitajući svoje pjesme predstavili su se pjesnikinje i pjesnici koji imaju objavljenu najmanje jednu samostalnu zbirku pjesama, pa su nazočni ljubitelji lijepe pisane riječi mogli uživati u poeziji Antonije Martinčić Hržić, Damira Marasa, Elis Konović, Franciske Rubinić Gržetić, Jadranke Orlić, Marice (Maje) Tomulić Kurelić, Marije Šenk, Marije Trinajstić Božić, Marije Volarić Maksice, Marina Turčića, Marine Valković, Marija Viškovića, Matea Balabana, Miroslava Borića, Nevena Barca, Nina Bijelca, Tonija Valkovića, Vanje-Biance Michelazzi, Vera Miš i Zdravke Meštrović Žulić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je dubašljanski trio Marija Cerović, Vera Butković i Ivan Šabalja izvodeći stare napjeve s otoka Krka, a poseban štih cijeloj je večeri dao bravurozni kantautor iz Grižana, Neven Barac, koji je razdragao okupljene izvođenjem svojih pjesama, posebno nakon završetka “službenog“ dijela programa, kada je uslijedilo druženje uz domjenak.

Ako još nikada niste bili dijelom ove večeri koja puca od pozitive, nikako ne propustite onu koja će se na isti dan održati već iduće godine.

(Tekst: MK, foto/video)


FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA