Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke

Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke

subotu, 23. ožujka 2024. godine obilježava se Dan narcisa – dan posvećen borbi protiv raka dojke.

Potrebno je naglasiti važnost redovitog provođenja preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se ranim otkrivanjem bolest otkrila na vrijeme, smanjila smrtnost i povećala kvaliteta života oboljelih žena.

Epidemiološki podatci

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2022. godini u svijetu je zabilježeno oko 2.296.800 novih slučajeva raka dojke u žena, a umrlo je oko 666.100 žena. U isto vrijeme u Europi je zabilježeno oko 557.532 novooboljelih žena i 144.439 umrlih.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2021. godinu, u Republici Hrvatskoj njih 2.928. Sukladno podatcima o smrtnosti u od raka dojke u 2022. godini umrlo 647 žena. Nastavno na podatke o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)  u 2022. godini nastavljen je pad iste.

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Rizik za razvoj raka dojke je najveći u dobi od 50 do 69 godina. Zbog toga se u Republici Hrvatskoj od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

 

Poruka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

 

• Dob

• Prva menstruacija prije 12-godine života

• Menopauza nakon 50-godine života

• Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života

• Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika

• Prethodna bolest dojke

 

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

 

• Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)

• Pretilost

• Povećana konzumacija alkohola

• Pušenje

• Izloženost radioaktivnom zračenju

 

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled.

Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 % do 30 %, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Ako imate između 50 i 69 godina, a u posljednje dvije godine niste dobili poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, možete se obratiti na dolje navedene brojeve telefona županijskih zavoda za javno zdravstvo.

 

Izvor:malinska.hr i HZJZ

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA