U Malinskoj predstavljena knjiga „Kvarnerski otoci u Domovinskom ratu“

U Malinskoj predstavljena knjiga „Kvarnerski otoci u Domovinskom ratu“

U malinskarskom hotelu Malin 16. ožujka 2024. predstavljena je knjiga „Kvarnerski otoci u Domovinskom ratu“, koja je svojevrsni zbornik radova kojeg su uredili prof. dr. Tomislav Galović i Željko Drinjak.

Radi se o zborniku radova sa Znanstveno-stručnog skupa „Kvarnerski otoci u Domovinskom ratu“ održanog 10. svibnja 2019. godine u Njivicama, u kongresnoj dvorani njivičkog hotela Beli kamik čiji je inicijator, moderator i organizator bio Željko Drinjak iz Njivica. Temeljna zadaća ovoga skupa bila je progovoriti o malo poznatim činjenicama kada je riječ o braniteljima s kvarnerskih (sjevernojadranskih) otoka. Odabirom tema koje su bile predmet izlaganja na skupu i načinom na koji su one bile prezentirane vjerujemo da je učinjen iskorak, manji ili veći, ali u svakom slučaju iskorak u pojašnjenju događanja na otocima i doprinosa Domovinskom ratu branitelja s otoka sjevernog dijela Jadrana. Održavanje spomenutoga znanstveno-stručnog skupa, kao i izdavanje ovoga zbornika radova (osim već spomenutih razloga daljnjega proučavanja Domovinskog rata te kvalitetnijeg valoriziranja doprinosa obrani i stvaranju Republike Hrvatske branitelja s otoka) jedna je od aktivnosti obilježavanja važne 30. godišnjice od početka Domovinskog rata (1991. – 2021.). Zbornik koji je sada pred nama obuhvaća radove s ovoga Znanstveno stručnog skupa . dopunjen s još dva dodatna priloga.

Nazočne je pozdravio Damir Crnčić, predsjednik Povijesnog društva otoka Krka, izdavača ove vrlo vrijedne publikacije.

Željko Drinjak, autor nama već dobro poznate knjige „Otok Krk i Domovinski rat – neispričana povijest“ je prilikom predstavljanja ove knjige iznio više zanimljivih podataka, među njima da je s Kvarnerskih otoka bilo čak 5.328 branitelja. od čega ih je 22 smrtno stradalo.

Tomislav Galović je u svojem govoru iznio važnost i (povijesnu) vrijednost te prikaz zbornika po poglavljima.

Jure Krstanović pročitao je pozdravno pismo gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić.

Program je uveličao izvrsni riječki glazbeni trio kojega čine Valter Veljak (vokal i kontrabas) te otac Hrvoje (vokal i gitara) i sin Borna Buger (vokal i violina).

(Tekst i foto: MK)

 


FOTOGRAFIJA:

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA