Edukacija pružanja prve pomoći za djelatnike Osnovne škole Malinska – Dubašnica

Edukacija pružanja prve pomoći za djelatnike Osnovne škole Malinska – Dubašnica

 

U ponedjeljak, 11. ožujka 2024. godine, u OŠ Malinska-Dubašnica održana je edukacija pružanja prve pomoći za djelatnike u organizaciji Gradskog društva Crveni križ Krk.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prije svega, prilikom pružanja prve pomoći, neophodno je paziti na sigurnost svih sudionika i svoju sigurnost te smiriti sebe i prisutne kako se ne bi stvorila dodatna panika.

Dr. Končarević sve je djelatnike podsjetila na postupke o kojima može ovisiti nečiji život. Postupak reanimacije lutke uz vodstvo su doktorice mogli isprobati svi djelatnici što su rado i učinili. Potom su kolegice međusobno jedna na dugoj isprobavale stabilan bočni položaj u koji se postavlja osobu bez svijesti kako ne bi došlo do gušenja. Dr. Končarević naglasila je i postupke u slučaju epileptičkog napada, reakcije u slučaju varijacija šećera te dva ključna zahvata kod gušenja.

Edukacija se prve pomoći u osnovnim školama provodi u sklopu školskog preventivnog programa, minimalno jednom u dvije godine u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Iako su gotovo svi djelatnici već prisustvovali ovakvim edukacijama, prema pozitivnim reakcijama i zainteresiranosti prisutnih jasno je da ih je neophodno redovito ponavljati.

Matea Mrakovčić Kosić


FOTOGALERIJA


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA