Kako proslaviti Božić u duhu i u istini?

Kako proslaviti Božić u duhu i u istini?

Općenito govoreći, bez primjene konkretnih uputa koje se uglavnom odnose na „budno iščekivanje“, a na koje Crkva osobito kroz adventsku liturgiju stavlja naglasak, teško je ako ne i nemoguće. Budnost je vrsta duhovne borbe i sâm Gospodin na nekoliko mjesta govori o tome kako „Njegovo kraljevstvo osvajaju siloviti“ (usp. Mt 11,11).

Ili kako je netko lijepo rekao, da bez muke nema nauke.

Kao što je za naš društveni i fizički posao potreban često veliki napor i žrtva, jednako je to tako i na duhovnom području.

Otajstvo Božića, i ostala otajstva naše vjere izuzev opipljive izvanjske forme koja je podložna našim osjetilima, nadilaze naš um te dolaze „s onoga drugog svijeta“, prebivaju prije svega u dimenziji Duha.

I zato da bi „ubrali plodove“ božićnog otajstva, a to su prije svega mir, radost, utjeha, nada, zahvalnost, ljubav, poniznost, potrebna nam je žarka vjera.

Ona je ključ za „otključavanje“ nebeskih stvarnosti, ona je dar, kao i nada i ljubav za koji treba ozbiljno moliti natapajući se Božjim riječima, sakramentima i pokorom kako bi se kroz nju iz ove naše materijalne stvarnosti probijali u onu duhovnu gdje se nalazi Gospodin Isus!

 

Zbog nje su stari primili svjedočanstvo
(Heb 11, 2).

 

Znamo da, osim što smo ranjeni našom slabom i grešnom prirodom, živimo ubrzano, opterećeni smo i bitnim i nebitnim, znamo kako se u današnjem svijetu reklame propagira sve drugo, samo ne način kako da otključamo to nebo.

Blještavilo kojim se mnogi u zapadnim kršćanskim zemljama pripremaju za Božić, a posebno dočaravanje božićne idile, kao da je bilo roditi odbačen u hladnoj štali sa životinjama idila, a ne prva postaja Isusovoga križnog puta. Istodobno, lagano nam skrene pogled s pravog smisla došašća i proslave Kraljevog rođendana.

I zato nas Crkva kao dobra majka spušta na zemlju i vraća na pravi put pozivom na budnost iliti bdijenje koji naš duh otvaraju za proslavu božićnog otajstva.

U trenutku pisanja ovog teksta, za koji ne znam kada će vam točno doći u ruke, želim vam i molim za vas da u vašim obiteljima živi duh Božića te da u njemu utješite i darujete
barem jednu osobu, kao što je to za nas u djetetu Isusu učinio dobri nebeski Otac.

 

vlč. Marin HENDRIH, župnik Župe Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA