DUBoak dobitink vrijedne nagrade na Forumu Slavneskih kultura – Živa!

DUBoak dobitink vrijedne nagrade na Forumu Slavneskih kultura – Živa!

Forum slavenskih kultura, međunarodna neprofitna zaklada, dodijelio je na prigodnoj svečanosti u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi veliko i vrijedno postignuće Malinskarima za najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik.

 

MALINSKA – Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak u Malinskoj dobitnik je prestižne nagrade Živa koju, još od 2012. godine, dodjeljuje Forum slavenskih kultura – međunarodna neprofitna zaklada čija misija je razbuktavanje kreativnosti slavenskih kultura, povezivanje slavenskog kulturnog miljea i njegovo predstavljanje u suvremenom globalnom društvenom kontekstu. Vrijedna nagrada, jedna od tek dvije koju ta zaklada svake godine dodjeljuje, ona za najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik koja je ove godine pripala upravo spomenutom malinskarskom kulturnom, odnosno interpretacijskom centru, ističu predstavnici Foruma na čijem je čelu dr. Andreja Rihter, za cilj ima prepoznati, poticati, nagraditi i promovirati eksperimente, projekte i prakse muzejskog sektora u posebnom kulturnom i zemljopisnom okviru europskih zemalja slavenskih naroda. Svrha joj je pri tom još i prepoznati posebnosti kao i posebne vrijednosti slavenskog svijeta s njihovim pričama, tradicijama i baštinom, zajedničkim, a ponekad i vrlo različitim korijenima, kao i problemima.

 

Pogodili »u sridu«

 

Nagradu koja je Malinskarima ove godine zasluženo pripala na prigodnoj svečanosti upriličenoj ovog tjedna u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi primili su voditelj DUBoaka Dino Buljat i Toni Kraljić, direktor malinskarskog Komunalnog društva Dubašnica, tvrtke kojoj je od lokalne uprave povjereno vođenje i upravljanje tim atraktivnim, a sad se može slobodno reći od javnosti, tako i one stručne, prepoznatim kulturnim kompleksom. Svečanost kojoj je nazočila slovačka minsitrica kulture Silvia Hroncova kao i direktor slovačke nacionalne muzejske kuće Branislav Panis, Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak potvrdila je da su namjere i ciljevi podizanja i pokretanja tog zanimljivog, sadržajima bogatog kulturnog središta pogodila »u sridu« te da su, osim od brojne publike koja DUBoak posjećuje kroz cijelu godinu, prepoznate i valorizirane i od članova stručnog žirija nagrade Živa.

A oni su DUBoak nagradili zbog njegove uspješnosti u kreiranju dubljih veza između domaćeg stanovništva i turističkih posjetitelja Malinske, uspješnosti u interpretiranju kulturne i prirodne baštine te povijesti, u segmentu koji se dotiče maritimne baštine tog dijela otoka Krka.

Predstavnici Foruma slavenskih kultura, osim DUBoaka, u ovoj su prigodi još nagradili Narodni muzej Leskovac iz Srbije, koji je ove godine proglašen najboljim slavenskim muzejem. Spomenuti treba i da je Forum službeno osnovan 2004. godine kao i da spomenuta zaklada kroz svoje aktivnosti i programe danas povezuje više od 300 milijuna Slavena u 13 slavenskih zemalja: Bjelorusiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Poljskoj, Ruskoj Federaciji, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Sama nagrada Živa nazvana je po slavenskoj božici života, ljubavi i plodnosti.

 

Kvaliteta rada

 

– Ovo je veliko i vrijedno postignuće, nagrada koja svjedoči o kvaliteti, sadržajnosti, ali i komunikacijskoj razumljivosti koncepta kao i postava našeg Interpretacijskog centra DUBoak. Također, ona potvrđuje i kvalitetu rada ljudi koji ga vode – rekao je, komentirajući nam ovu nagaradu, općinski načelnik Malinske-Dubašnice Robert Anton Kraljić.

 

– Zasluge za to ponajprije pripadaju onima koji usmjeravaju rad tog centra, donedavnom voditelju Ivi Bogoviću, onom aktualnom Dinu Buljatu kao i Toniju Kraljiću, čelniku KD Dubašnica pod čiju smo »kapu« stavili tu našu kulturnu ustanovu. Već zbog kvalitete i sadržajnosti onog što DUBoak donosi kulturnoj slici Malinske i Dubašnice, ozračja kojeg širi i zamaha razvoju kulturnih aktivnosti kojem posljednjih godina svjedočimo, mislim da ćemo vrlo brzo u našoj sredini osnovati Centar za kulturu općine Malinska-Dubašnica, instituciju koja će kulturi, njenom prezetniranju i čuvanju baštine sigurno dati dodatan poticaj, ali i mjesto kojeg takve aktivnosti zaslužuju – rekao je nadalje Kraljić.

 

Dodao je i da je ne tako davno otvorenje DUBoaka bilo okidač pravog zamaha kulturnih zbivanja kojima žitelji tog dijela otoka sad svjedoče i napomenuo da Interpretacijski centar maritimne baštine daje nevjerojatno veliku »dodanu vrijednost« ukupnoj slici tog krčkog lokalnog središta, uz ostalo i kroz obogaćivanje njegove turističke ponude.

 

Prostor podijeljen u dvije tematske cjeline

 

Interpretacijski centar DUBoak mjesto je koje posjetiteljima nastoji dočarati bogatu maritimnu baštinu žitelja Malinske i okolnog joj područja Dubašnice, njihovu kulturu plovidbe kao i vjekovni suživot otočana s morem i šumom. Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je u dvije tematske cjeline. Prvu čine dubašljanski drmuni – izvorišta drva kojim se trgovalo, ali i od kojeg su građena plovila, a drugu maritimna baština. Posjetitelji ondje upoznaju povijest Dubašnice, naoko skromnu, ali i iznimno zanimljivu i sadržajnu.

 

Izvor: Novi List, autor: M. Trinajstić, 06.10.2023.,  Malinskari u Bratislavi dobili veliko priznanje. DUBoak proglašen najboljim slavenskim kulturnim i prirodnim spomenikom, Poveznica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA