Niti u jednom segmentu nismo manje konkurentni od ostalih turističkih velesila

Niti u jednom segmentu nismo manje konkurentni od ostalih turističkih velesila

Poštovani čitatelji općinskog glasila Naši zvoni,

srdačno vas pozdravljam na prolasku još jedne tople, sunčane i uspješne turističke sezone, ljeta 2023. godine. Sramežljivoje krenulo, iako je predsezona bila vremenski lijepa i dobro posjećena, no kao da se sve nekako urotilo na našu Hrvatsku početkom lipnja, počevši od naslova u novinama i medijskih reportaža o skupoći, neuređenosti, nekvaliteti naših ugostiteljskih i turističkih djelatnika – da se čovjek zapita kome smo mi to tako naudili i ugrozili opstojnost. Naime, mnogo sam se puta uvjerio da je i u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj veoma skupo, posebice na Azurnoj obali, o skijalištima Austrije i Švicarske da i ne govorimo; uvijek skupoj Engleskoj i Skandinaviji; cijene u susjednoj Sloveniji također su visoke, posebice u Portorožu, a kako nam je euro odsad zajednička valuta, lako je provjeriti cijene.

Kada se sve konačno posložilo, polovinom srpnja vidjelo se da, osim cijena u trgovinama, posebice ovim našim na otoku, niti u jednom segmentu nismo manje konkurentni od ostalih turističkih velesila, posebice po kvaliteti hrane i prirodnih ljepota, bistrog mora i toplog vremena. Da to nije tako, ne bi turistički rezultati u kolovozu i rujnu bili ovako dobri i turisti zadovoljni kao i mi domaćini, također. Teško da ćemo sustići rezultate rekordne 2019. godine, pred samim COVID-razdobljem, ali nam ostaje osjećaj zadovoljstva i uspjeha, svakako zbog klimatski prekrasnog mjeseca rujna, veoma toplog mora i ravnomjerno popunjenih plaža. Možda bismo upravo na osnovi ovog iskustva mogli pričati o održivom turizmu“, tj. točno o onome potrebnom da svi u konačnici budemo zadovoljni.

 

Dolazi vrijeme uvijek vjernih turista starije životne dobi

Manifestacija ove godine nije manjkalo, dapače možemo reći da je za svakog bilo ponešto. Za ljubitelje ozbiljne glazbe i klasike bio je to atrij franjevačkog samostana u Portu; oni koji vole jazz imali su prilike slušati na Jazu u Malinskoj do kuće Dubašljanske baštine u Bogovićima; ljubitelji pravih fešti uživali su za Antonju, Polinarovu, Magdalenjinu, i ponekad na Rivi.

Gostovale su i renomirane klape pored DUBoaka. Osobito bih spomenuo izvrsnu regatu tradicijskih barki, sada već 5. put Homo na jidra – Memorijal Nikole Jurića, koja je pokazala da se na jednom mjestu, u našoj prekrasnoj malinskarskoj vali mogu okupiti brojne lijepo uređene barke kvarnerskih otoka i Liburnije i stvoriti pravu feštu na moru. Stoga bih zahvalio svim djelatnicima Komunalnog društva Dubašnica, Turističke zajednice naše Općine, mnogim udrugama, kao što su Termen, Mali dub, Jedriličarski klub Malinska i Sportsko ribolovna udruga Lastavica, koji su dali svoj prinos tome, kao i pojedinim mjesnim odborima koji su se aktivno uključili u organizacije da sezona i fešte budu kvalitetno odrađene i dobro posjećene.

Dolazi vrijeme, kako kažu, mirnih i uvijek vjernih turista starije životne dobi, umirovljenika. Za njih, ali i za brojne ljubitelje šetnje, valja navesti da je prije ljetne sezone proširena Rajska cesta do Čufa. Stoga svima preporučam da se jednom okuraže i prošeću cijelom dionicom od Ribarskog sela do kraja Rajske ceste, a plan je do turističke sezone 2024. godine spojiti se s Kijcem, barem po obećanju načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović, kako bi svi mogli neometano od stijenja i šipražja, stići uređenim putem uz more i šume Čufa do Njivica.

 

 

  • Prije ljetne sezone proširena je Rajska cesta do Čufa.

 

 

Budući sam u broju za Polinarovu opisao sve što je u planu gradnje u jesen 2023. godine do proljeća 2024. godine, koristim priliku spomenuti i one male stvari koje posao vođenja Općine čine ljepšim, a našu lokalnu samoupravu uređenijom. Konačno smo početkom srpnja dovršili uređenje bivše ribarnice na Rivi velike barke, gdje ćemo u nadolazećim godinama imati mogućnost prodaje i predstavljanja proizvoda krčkih OPG-ova i naše pobratimljene Općine Lovas iz Vukovarske-srijemske županije. Planiramo da ta plavo-zelena priča zaživi za Uskrs 2024. godine.

 

  • Nekadašnja ribarnica na Rivi velike barke, namijenjena predstavljanju proizvoda krčkih OPG-ova i prodaji proizvoda naše partnerske općine Lovas iz Vukovarsko  – srijemske županije.

 

Moram spomenuti da se jedini dopušteni radovi koje smo imali tijekom ljeta odvijaju prilično sporim tempom: radi se o projektu polaganja svjetlovodnog kabela nove generacije koji se (g)radi na cijelom otoku, potpomognutom EU sredstvima, a koji bi se tijekom ove godine trebao završiti kako bi brzi internet bio omogućen svima, a ne samo onima koji se nalaze blizu telefonskih centrala.

Pri kraju smo s dobivanjem uvjeta i dozvola za gradnju Sportskog parka pored školske dvorane, a od bitnih objekata koji su već u gradnji spomenimo i biološki pročistač na Čufu za otpadne vode naše Općine i mjesta Njivice iz Općine Omišalj.

 

  • U tijeku je gradnja biološkog pročistača na Čufu.

 

 

Vodu na privatnoj parceli moraju zbrinuti sami vlasnici

Također se spremamo dovršiti gradnju cesta na području Rove i Sv. Ivana, započeti veliki projekt izgradnje fekalne i oborinske odvodnje te na kraju ceste u Grdinama, kao i u brojne rekonstrukcije oborinskih odvodnji kojima kao da nema kraja iz više razloga – zbog neobičnih klimatskih promjena i zbog začepljenosti postojećih oborinskih bunara, ili novih gradnji koje dodatno opterećuju sustav.

Podsjećam, a zaboravilo se, da vode koje nastaju na privatnoj parceli ili pak građevini koja se gradi na privatnom zemljištu, moraju zbrinuti sami vlasnici, a ne gurati odvodnju na cestu ili javnu površinu. To se može postići gradnjom oborinskog bunara i tako vodu automatizmom usmjeriti u zemlju ili pak spremiti je u cisternu koja se potom može koristiti za npr. sanitarnu vodu, vodu za zalijevanje okućnica, ili pranje, kakav je slučaj po selima Dubašnice.

 

Hvalevrijedni primjeri

Ovom prilikom koristim priliku zahvaliti donatorima u izvođenju radova, kao što je to slučaj na području Rove gdje je Investitor HADRIE o svom trošku, a u dogovoru s nama i Komunalnim društvom, uredio jedan ozelenjeni prostor na Rovi, sve kako se u turističku sezonu ne bi ušlo sa zemljanim radovima i kašnjenjima. Također, zahvala ide na dvije adrese u Zidarićima gdje se u jednom slučaju po punoj dužini ceste darovao komad zemljišta za proširenje ceste, posebice za zaštitu pješaka i djecu, poučeni iskustvom nekolicine prometnih nesreća uzrokovanih brzom vožnjom po županijskoj cesti Kapela – Porat.

  • Nogostup u Zidarićima.

 

Stoga i ovim putem zahvaljujem gospođi Marici Milčetić r. Depikolozvane iz Zidarića (s adresom u SAD-u), koja nam je omogućila gradnju zaštitnog pločnika na ulasku u Zidariće iz pravca Turčića, i gospođi Milki Spicijarić na mogućnosti da smo u konačnici uspjeli izvesti autobusno stajalište u Zidarićima. Tu posao neće stati jer i s druge strane autobusnog stajališta planiramo sagraditi pločnik koji bi povezao izlaz iz Zidarića i cestu za Rovu s pješačkim prelazom na županijskoj cesti.

  • Obitelj Marice Milčetić r. Depikolozvane.

 

Što se tiče prometa, imamo još mnogo nedovršenog posla, posebice u Sv. Vidu, gdje smo stali s radovima jer su poduzeća koja se bave postavljanjem prometnih znakova enormno povećali cijene, a tako visoke stavke nismo imali osigurane u Proračunu. Međutim, jedno smo usporavanje prometa učinili, za neke dvojbeno, na području od Sv. Antona (Nadari) do Strilčića. Razlog je jurnjava i brojne prometne nesreće na toj uskoj dionici, posebice u zavoju kod kojega se sa te ceste skreće prema Sabljićima.

Kulminiralo je u zadnje vrijeme prolaskom brojnih kamiona i dostavnih vozila koji su doslovno jurili kroz Sv. Anton kako bi skratili put od Malinske prema Valbiski za manje od jedan kilometar. Time su dovodili u opasnost sve one koji su dolazili krivudavom cestom iz pravca Poljica i Šotoventa prema Malinskoj.

 

  •  Rampom je usporen promet u Sv. Antonu.

 

Pri kraju su pripremni radovi za gradnju akumulacijskog jezera za navodnjavanje

Brojne su građevinske dozvole pred izdavanjem, kao i projektiranja cesta, kružnog toka pred Tommyjem u poslovnoj zoni Sv. Vid, brojnih oborinskih odvodnji. Raduje da smo pred izdavanjem uvjeta za buduću gradnju akumulacijskog jezera za potrebe navodnjavanja dubašljanskog polja, čiji projekt vodi Primorsko-goranska županija, a mi ga koordiniramo na terenu.

Kako uvodnici koje piše načelnik ne bi bili suhoparni i podacima netočni, a turistička sezona još uvijek traje pa se konačne brojke još ne znaju, želim vam da uživate u ovim lijepim vremenima te da budemo svjesni ljepote i kvalitete našeg otoka na kojem živimo i koji mnogi uzastopno posjećuju i time indirektno omogućuju da nam standard, privatni i onaj općinski, iz godine u godinu bude bolji. Uživajmo u bojama i plodovima jeseni koja nam je noćnim rosama već nagovijestila dolazak.

Svim stanovnicima Sv. Vida i Maršića čestitam blagdan sv. Mihovila, njihovog zaštitnika Župe i suzaštitnika Općine Malinska-Dubašnica već punih 30 godina.

 

Robert Anton Kraljić,

načelnik općine Malinska  – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA