Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Vojno – redarstvena operacija  Oluja započela je u 5.00 sati, 4. kolovoza 1995. godine udruženim napadom svih rodova Hrvatske vojske, duž cijele crte bojišnice, a završila je  7. kolovoza 1995. godine. Vojno – redarstvena akcija Oluja predstavlja opsežnu vojnu operaciju u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. Republika Srpska Krajina, koja je postojala a da nije priznata od strane niti jedne države. Vojno – redarstvenom akcijom Oluja uspostavljen je ustavno pravni poredak Republike Hrvatske na do tada zaposjednutom teritoriju osim područja istočne Slavonije i Zapadnog Srijema, koji je kasnije, 15. siječnja 1998. godine mirnim putem reintegriran u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske. Vojno redarstvena akcija Oluja je, uz  prethodno provedenu Vojno redarstvenu akciju Bljesak, ključna vojno – redarstvena akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Republike Hrvatske.


800px-Stozer


Srpska strana je tijekom 1994. godine  pokrenula brojne aktivnosti radi ovladavanja prostorom Bihaćke krajine – ovećeg, ali izoliranog područja pod kontrolom Armije BiH, koji je u velikoj mjeri sprječavao izravni kontakt između područja pod kontrolom Srba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovi‌ni. Osim što bi ostvarivanjem takvog cilja nastala humanitarna katastrofa koja bi zacijelo nadmašivala pokolj u Srebrenici, njime bi se zaokružio i učinio vojno održivim prostor “Ujedinjene Republike Srpske” sa središtem u Banja Luci; istodobno bi područja Republike Hrvatske koja spajaju sjeverne i južne dijelove zemlje – primjerice je kod Karlovca bio pod kontrolom hrvatskih snaga pojas širine svega 10 kilometara – bile izložena topničkoj vatri sa srpskih položaja.


Operacija Oluja je za svega jedan dan preduhitrila pripremanu opsežnu operaciju vojski hrvatskih i bosanskih Srba koja se imala odviti pod nazivom Operacija Vaganj. Ta operacija imala je za cilj da aktiviranjem  glavnih srpskih snaga  iz istočnog dijela Bosne i Hercegovine, tzv. Republike Srpske Krajine i  dragovoljcima iz Srbije izvede opsežni napad protiv postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrana u pravcu Kupresa i Livna (iz pravca Banja Luke), te u pravcu Doline Neretve i Metkovića (iz pravca Istočne Hercegovine i Podrinja), kao i protiv postrojbi Armije BiH na području Zapadne Bosne. Operacija Oluja je posve omela te planove, a postrojbe pripremljene za Operaciju Vaganj nisu  uspjele efikasno zaustaviti napredovanje hrvatsko-bosansko – hercegovačkih snaga na području Bosne i Hercegovine u kasnijoj Operaciji Maestral. Topništvo Bosanskih Srba je u znak odmazde u više navrata raketiralo više hrvatskih gradova – od Županje do Dubrovnika .


Predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Milan Martić je već 4. kolovoza 1995. godine donio odluku br. 2-3113-1/96, kojom se zapovijeda evakuacija cjelokupnog “neborbenog” stanovništva iz tzv. Republike srpske krajine. Vojne snage Srpske Vojske Krajine su do kraja Operacije Oluja također odstupile na obližnje područje Bosne i Hercegovine pod srpskom kontrolom, a 5.000 vojnika iz sastava opkoljenog 21. kordunskog korpusa Srpske vojske krajine, pod zapovjedništvom pukovnika Čede Bulata, položio je oružje pred Hrvatsku vojsku, prilikom predaje cijelog korpusa generalu Antunu Tusu.

KRONOLOGIJA OSLOBAĐANJA NASELJA I GRADOVA


  • 4. kolovoza
Sveti Rok…
  • 5. kolovoza
Knin, Vrlika, Kijevo, Drniš, Žitnić, Benkovac, Gračac, Lovinac, Ljubovo, Saborsko, Plaški, Hrvatska Dubica…
  • 6. kolovoza
Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvička jezera, Korenica, Obrovac, Glina…
  • 7. kolovoza
Turanj, Tušilović, Vojnić, Topusko, Gornji i Donji Lapac…

I brojni Dubašljani dali su svoj obol obrani naše domovine tijekom cijelog Domovinskog rata, pa tako i tijekom provođenja vojno – redarstvene operacije Oluja. Nažalost, tijekom vojno redarstvene operacije Oluja život je izgubio TURČIĆ (Petar) ZORAN, rođen 1960. godine u Zagrebu. Zoran Turčić život je položio na oltar domovine u (Novom) Ličkom Osiku 1995. godine.

VJEČNA MU HVALA I SLAVA!Vječna slava i hvala braniteljima Republike Hrvatske!

Želimo Vam sretan Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja !


HVALA ZA SLOBODNU I DAR DOMOVINE!


dan pobjede 2016OPĆINA MALINSKA – DUBAŠNICA

i
UREDNIŠTVO NOVIH MEDIJA

Izvor: Wikipedia i malinska.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA