Magdalenjina u Portu za pamćenj

Magdalenjina u Portu za pamćenj

Sveta Marija Magdalena zaštitnica je slave žena, redovnica koje nose njezino ime, pokornica, djece koja teško uče hodati, frizera, učenika i studenata, bačvara i kožara, ljevača olova i rudnika, vinogradara, vrtlara, vincilira, proizvođača parfema i pomada, pomoćnica protiv očnih oboljenja, protiv nevremena i protiv gamadi.

Nebeska je zaštitnica mjesta Porat u općini Malinska-Dubašnica a slavi se pod nazivom Magdalenjina.

I ove je godine 22. srpnja 2023. Magdalenjina ujutro proslavljena misna slavljem u samostanu svete Marije Magdalene, a svjetovni dio svečanosti upriličen je navečer na portanskoj rivi gdje je više stotina posjetitelja s veliki zanimanjem pratilo nastup folkloraša KUU Malinska-Dubašnica nakon kojih se nastavilo feštati do ranih jutarnjih sati uz Bodulkama i Bodulima već poznate grupe Point, a posebno oduševljenje izazvao je nastup jedne od najpopularnijih dalmatinskih vokalnih skupina – klape Rišpet.

Sinoćnu atmosferu u Portu najbolje će nam dočarati naša vjerna čitateljica Kristina N.:

– “Ono što smo sinoć doživjeli na svetkovini Marije Magdalene u Portu,bilo je mnogo više od ribarske fešte. Ponuda vrhunska, tradicionalno za Porat, sastavljena od ribljih jela, preko bogate ponude pića,vatrometa do nastupa folklorne grupe i savršeno odabranih glazbenih izvođača.Za zagrijavanje je bila zadužena grupa Point koja je s lakoćom rasplesala prepunu portansku rivu. Vrhunac euforije i dobrih vibracija, nastao je dolaskom klape Rišpet na binu.Savršeno odabran aranžman pjesama,njihova energija i komunikacija sa publikom,učinila je sinoćnji događaj,vrhunskim doživljajem za sva osjetila.Neprekidnim setom od dva sata pjevanja i plesanja,klapa Rišpet i Porat bili su jedno.

A kao obožavateljica klape Rišpet,mogu zaključiti samo jedno,njihov sinoćnji nastup mi je bio najemotivniji i najbolji od svih dosadašnjih, a bila sam na nekoliko njihovih koncerata, posebno zato što se održao, po meni,u najljepšem mjestu na svijetu.”

“Hvala klapi Rišpet, hvala mojim Portanima na doživljenom i nezaboravnom iskustvu” – zaključuje simpatična Kristina.

Na kraju moramo spomenuti u jednu neuobičajenu zanimljivost. Naime, tradicionalni vatromet sinoć je bio podijeljen na dva dijela. Neslužbeno doznajemo da to nije namjerno napravljeno, nego zbog tehničkih problema.

(Tekst: MK, foto/video: Ivan Nenadić)

 


FOTOGALERIJA:

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA