Svečana sjednica Općinskog vijeća: Pavao Barbiš počasni građanin Općine Malinska – Dubašnica

Svečana sjednica Općinskog vijeća: Pavao Barbiš počasni građanin Općine Malinska – Dubašnica

Blagdan svetog Apolinara, 20. srpnja od davnina se svečano proslavlja u Dubašnici pod nazivom Polinarova. Sveti Apolinar je zaštitnik župe Dubašnica i njemu je posvećena župna crkva u Bogovićima. Od 1997. godine to je i Dan Općine Malinska-Dubašnica.

Tradicionalno, i ove je godine svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Malinska-Dubašnica održana dan ranije, 19. srpnja 2023. u Interpretacijskom centru maritimne baštine Duboak. Ove je godine proslava imala poseban značaj – obilježavanje 30. obljetnice postojanja i djelovanja ove općine, jedne od sedam jedinica lokalne samouprave koje su 1993. godine formirane od do tad jedinstvene, danas bivše Općine Krk.

Kako tradicija nalaže, svečana je sjednica započela Mantinjadom koju su na sopelama odsopli braća Nikola i Anton Milčetić, a kroz program je vodila Ivana Mišković.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivica Peršić, pozdravio sve nazočne uzvanike i goste te u nekoliko rečenica predstavio Općinu.

Općinski načelnik Robert Anton Kraljić u svom je govoru podsjetio na mnoge koji su tijekom prošla tri desetljeća obnašali časne dužnosti vijećnica i vijećnika, čelnika i čelnica tog tijela, ali i druge koji su sudjelovali u društvenom i političkom životu dubašljanskog kraja. Istaknuo je da pokazatelji ekonomskih analiza govore da je općinski proračun u ovih 30 godina napredovao s 5,3 milijuna kuna poratne 1994. godine, do lanjskih 50,5 milijuna kuna. U svakom slučaju, već smo dugi niz godina, zajedno sa svim otočnim općinama i gradom Krkom, u osmoj skupini malobrojnoga društva najrazvijenijih hrvatskih općina i gradova.

– “Na čast nam je i stalna otočna sloga, pa tako ove godine obilježavamo i 30 godina otočne koordinacije načelnika i gradonačelnika grada Krka. Bez obzira na političku pripadnost, uvijek smo nalazili dogovor oko krucijalnih otočnih komunalnih problema, vodoopskrbe ili pak netom izgrađenog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kroz zajedničko poduzeće Ponikve, odnosno kroz EU fondove te putem zajedničke turističke zajednice otoka. Uvijek nam je svima bio glavni cilj opći napredak, kvaliteta života naših sumještana i promidžba otoka u svakom pogledu, baš kao i sada, pri aktualnoj izgradnji optičke širokopojasne mreže brzog interneta sljedeće generacije” – zaključio je Kraljić.

Malinskarima, odnosno Dubašljanima, njihov Dan čestitali su krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i zamjenik Župana PGŽ Vojko Braut.

Prigodne su nagrade uručene uspješnim mladim sportašicama i sportašima koji su u prošloj godini ostvarili zapažene rezultate. Općinsku nagradu tako je zaslužio Leon Burnić, član Karate kluba Krk, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, zatim Lana BogovićLaura Šakić i Leona Šantić, članice Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za mlađe kadetkinje u ekipnoj konkurenciji. Nagradu je primio i Haris Ibrahimović, član Karate kluba Krk Croatia, za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, stolnotenisačica Marija Bogović za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za mlađe kadetkinje u ekipnoj konkurenciji, te Paola Ivana Medved, članica Kickboxing kluba Sušak, za osvojeno 1. mjesto na Tehničkom prvenstvu Hrvatske u taekwondou za starije kadetkinje.

Simboličnim darom, fotografijom Malinske, aktualni se općinski načelnik Robert Anton Kraljić ovom prilikom zahvalio i svom prethodniku, dugovječnom bivšem malinskarskom načelniku Antonu Spicijariću koji je punih 20 godina obnašao odgovornu dužnost čelnika izvršne vlasti.

Iz ruku predsjednika Općinskog vijeća Ivice Perišića, uručenjem zahvalnice počasnim je građaninom proglašen Pavao Barb za svoj dugogodišnji javni i društveni rad na razvoju župe svetog Apolinara kao i cijele Općine Malinska-Dubašnica, čiji je općinski vijećnik bio čitava dva desetljeća.

Dojmu svečanosti doprinijela je i kraljevička klapa Tramuntana otpjevavši nekoliko pjesama.

U nastavku obilježavanja Polinarove, u četvrtak, 20. srpnja u 10,00 sati u župnoj crkvi slavit će se svečana koncelebrirana misa, u 20,30 sati na novom trgu u Malinskoj bit će modna revija „Glagoljica u pokretu“, u 21,00 sat u malinskarskoj luci održat će se revija tradicijskih plovila pod svjetlima uz zvuke glazbe, u 22,00 sata tradicionalni vatromet, a u 21,00 sat u Bogovićima na školskom igralištu započet će fešta povodom Polionarove uz nastup grupa Vigor i Point.

(Tekst i foto: MK)


FOTOGALERIJA
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA