Općina Malinska-Dubašnica među deset je  najrazvijenijih općina Republike Hrvatske

Općina Malinska-Dubašnica među deset je najrazvijenijih općina Republike Hrvatske

Dan po dan, mjesec po mjesec brzo prođu, godina proleti u tren, pa nekako tako prilično brzo prođe i punih 30 godina od ponovne uspostave Općine Malinska koja se zajedno s još pet općina odvojila od negdašnje sveotočne Općine Krk. Stoga sada postoje već puna tri desetljeća na otoku šest općina s Gradom Krkom.

Za mali podsjetnik na te davne dane 1993. godine valjalo bi istaknuti da je konstituirajuća sjednica nove Općine Malinska održana 16. travnja 1993. godine u tadašnjem hotelu Triglav s izabranih 16 vijećnika: Franjo Kraljić, Ivan Devčić, Franjo Gregurić, Pavao Bogović, Josip Sormilić, Petar Valentić, Milan Nenadić, Josip Šamanić, Anton Spicijarić, Krunoslav Kaurić, Pavao Barbiš, Ivan Šabalja, Josip Turčić i Miljenko Rošić, dok su Ivan Pinezić i Ivan Kraljić iz opravdanih razloga bili odsutni. Na sjednici su izabrani članovi Mandatne komisije i nekoliko radnih tijela, a za predsjednika Općinskog vijeća izabran je najstariji član prisutnih vijećnika Josip Sormilić, a za načelnika Anton Spicijarić nakon provedenog glasovanja vijećnika. Također je zanimljivo da je na prijedlog jednog od vijećnika, na osnivačkoj sjednici predložen i prihvaćen zahtjev da se ime Općine promijeni u Općina Dubašnica. Prijedlog je izglasan pa se zatražilo da se po tom zaključku pokrene inicijativa za izmjenu naziva Općine u tadašnjem Ministarstvu za upravu i pravosuđe RH. Sve to ostaje zapisano u povijesti, a naziv Općine postoji već puna tri desetljeća, s tim da je 1997. godine dodan i drugi naziv kao „salamunsko rješenje“ vječite dvojbe što je Malinska, a što Dubašnica.

Kako je to izgledalo u financijskom pogledu počevši od Proračuna za 1994. godinu, jer je 1993. godine bio prenesen u srazmjernom dijelu nakon diobe Općine Krk, do današnjeg dana, možete pročitati u prilogu koji smo pripremili u nastavku našeg glasila. Razvoj Općine Malinska Dubašnica je očit pa se i dalje nalazimo među 10 najrazvijenijih općina Republike Hrvatske, razvrstani u VIII. skupini općina, u društvu s ukupno još 62 jedinice lokalne samouprave naše domovine s najboljim komunalnim i životnim standardima stanovništva i infrastrukture u kojem se na ponos stanovništva otoka Krka nalazi svih naših sedam jedinica lokalne samouprave.

Znatno povećana kvaliteta turističkog sadržaja obalnog dijela naše Općine

Uređenjem obalnog područja Malinske nakon provedenoga idejnoga arhitektonskog i urbanističkog natječaja 2014. godine s izabranom tvrtkom  NFO arhitekti – Zagreb, krenuli smo mijenjati i vizuru obalnog dijela središta Malinske, njezine rive i trgova, i to je ono što je prepoznatljivo. Nastavili smo tako
s daljnjim produženjem šetnice Rajske ceste, prošlogodišnjim uređenjem parka Rupa te nastavili izgradnjom otvorenog vježbališta (street work out park) na Rovi i nekoliko novih sunčališta i malih plaža od Vantačića do Porta i ove  proračunske godine, i time znatno povećali kvalitetu turističkog sadržaja obalnog dijela naše Općine.

 

Predstoji nam daljnji razvoj Općine

 

No tome nije kraj, jer nam tek predstoji izgradnja plaže Vrulja između škvera i plaže Draga, koju potom također moramo urediti, koja će biti u fazi ishodovanja dozvola čim se završi obnova katastra i zemljišnih knjiga za uži dio Malinske. U suradnji sa Sudom i Državnom geodetskom upravom, odmah nakon kupnje kuće Poljanić, stvaranje vlasnički i katastarski nove k. o. Malinska-Dubašnica ide svojim tokom pa se uskoro nadamo kako ćemo krenuti prema novoj zoni od Milčetića i Bogovića prema Sv. Antonu. Zasad se još uvijek nalazimo na potezu istočno od Ulice sv. Apolinara u smjeru sjevera prema k. o. Miholjice, dakle na užem dijelu središta Malinske, s time da je područje oko Haludova već otprije izloženo, gdje je i bilo mnoštvo neriješenih pitanja.

Užurbano se radi i na lučkom području. Tako je 26. lipnja otvorena proširena i komunalno uređena luka Porat koja se gradila u dvije faze i dvije proračunske godine u suradnji sa Županijskom lučkom upravom Krk. Za financiranje luke dobiveno je oko milijun eura nacionalnih sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a ostalo su sredstva Primorsko-goranske županije putem Županijske lučke uprave Krk, te Općine Malinska-Dubašnica, ukupne vrijednosti oko 1.265.000 eura. Otvaranju su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade RH, ujedno i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i njegova zamjenica Marina Medarić. Vrpcu je prerezao Ivan Šabalja, a svečanost je uveličala i naša KUU Dubašnica.

Istaknuo bih da se upravo na ovom uspješnom primjeru završetka projekta izgradnje lukobrana dokazuje sinergija svih sudionika procesa, od mještana, preko Mjesnog odbora Porat-Vantačiči do Općine i Županije, te u konačnosti razumijevanja nadležnog Ministarstva. Stoga iskreno hvala svima na tome, a Županijskoj lučkoj upravi Krk želimo da uspješno vodi povjerenu im luku Porat koja je već sad ispunjena do posljednjeg veza. Očekujemo da će se dovršiti i proces dobivanja koncesije naplate parkinga na lučkom području uvale Porat kako bi se u funkciju stavila i njezina naplata kao i velikoga općinskog parkirališta Porat.

Komunalno društvo Dubašnica je svoj sada već devetogodišnji rad oko povjerenog im posla održavanja i naplate parkirališta u Malinskoj iskazalo i završetkom izgradnje 49 metarske dionice uređenja korijena lukobrana u Malinskoj, koji su financirali svojim sredstvima uprihodovanim i akumuliranim od godinama naplaćivanih parkirališta. Među ostalim, na tom se mjestu, osim uređenja dobilo i istezalište odmah pored brodske dizalice ŽLU Krk. Izraz pohvale ide i izvođaču GPP Mikić zbog kvalitetno odrađenog rada i poštovanja rokova izgradnje, što je u današnje vrijeme prava rijetkost. Komunalno društvo je uz navedeni projekt sagradilo i parkiralište Grič, zapadno od hotela Blue Waves, koje je također od ove godine stavljeno pod naplatu. Izgradnja cesta prema Mihovilićima, tj. Vantačićima, bit će završena potkraj ove proračunske godine jer se s njihovom izgradnjom ne bi bilo stiglo do početka ove turističke sezone.

 

Slijedi veliki projekt izgradnje luke Malinska

 

Nije zgorega spomenuti da smo na području Rove uredili i veliki makadamski plato iznad uvale Rova koji nije u režimu naplate.

 

Od cesta sagrađenih u roku moramo zahvaliti i Županijskoj upravi za ceste koja je potkraj svibnja uredila najviše oštećeni dio obilaznice Malinske, tj. Ulice Branka Fučića od dječjeg igrališta pored Intrade, do skretanja za Kvarnersku ulicu. Prethodno je Općina sanirala dijelove teško oštećene Ulice Nikole Tesle i Markata od katastrofalne poplave i bujičnih voda koje su nas poharale 18. studenoga 2022. godine. U suradnji s kooperantima i Hrvatskim vodama planiramo i projektiramo nekoliko otvorenih retencija ponad navedene ceste na prije nekoliko godina otkupljenom zelenom pojasu, točno nasuprot spoja ulica Nikole Tesle i Branka Fučića, gdje je i najveći priljev, tj. glavno stjecište površinskih oborinskih voda iz Polja kremenskog.

Osim mnoštva manjih projekata uređenja oborinskih voda po cijeloj Općini, brojnih prometnih rješenja, posebice za Sv. Vid i izgradnje autobusne postaje u Svetom Antonu i dovršetka upravo započete izgradnje boćališta u Oštrobradićima, slijedi nam veliki projekt izgradnje luke Malinska, zasad procijenjen na oko 10,5 milijuna eura koji je trenutno u fazi ishodovanja okolišne i građevinske dozvole. Na tom bi se mjestu, osim proširenja i uređenja glavnog lukobrana, produžio i novi lukobran (kod DUBoaka, nekadašnje Lastavice) kako bi se u potpunosti u budućnosti malinskarska luka zaštitila od zapadnih vjetrova poznate nam tramuntane.

Ovaj će velebni i dugoočekivani projekt koji vodi Županijska lučka uprava Krk trajno obilježiti vizuru i razvoj Malinske i malo je reći da doslovno „živimo za njega“. No on neće biti moguć bez europskih sredstava, za koje se spremamo zajedno sa sada već dobro poznatom sinergijom svih dionika, od Županijske lučke uprave Krk, Općine Malinska –  Dubašnica i Primorsko-goranske županije, do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Stoga, sretno nam bilo.

 

 

Izgradnja vatrogasnog/društvenog doma i obnova zvonika sv. Apolinara

 

Ono što nas kao Općinu raduje jest da smo upravo pri dobivanju građevinske dozvole za izgradnju vatrogasnog/društvenog doma DVD Malinska-Dubašnica za koji je osigurano zemljište u Poslovnoj zoni Barušići i koji bi se započelo graditi nakon javne nabave tijekom 2024. godine s planiranim završetkom u 2025. godini. To će biti i kapitalni objekt svima potreban, planiran za mandatno razdoblje 2021. – 2025.

Kao što vidite, puno je još projekata pred nama, a valja spomenuti da smo dobili i mala, ali važna sredstva Ministarstva kulture za obnovu zvonika sv. Apolinara na starom groblju u Turčićima, što nam je poticaj da smo na dobrom tragu vraćanja u prvobitno stanje tog stoljećima najvišeg objekta u župi koji je pred stotinjak godina, zbog udara groma izgubio svoju kupolu i potom dobio betonsku „plombu“. Nadamo se da ćemo u suradnji s konzervatorima nadležnog Zavoda u Rijeci uspješno i na ponos svih Dubašljana podariti starom zvoniku u Polju dubašljanskom njegov izvorni izgled.

Svima od srca čestitam Polinarovu 20. srpnja i Magdalenji-lnu 22. srpnja, uz želju da nam i turistička sezona bude uspješna, a naši gosti zadovoljni i sretni ljepotom naše lipe vale i cijeloga otoka Krka, te uslugom koju smo im kao domaćini dužni pružiti i na taj način im odmor učiniti ugodnijim i poželjnijim.

 

Robert Anton Kraljić

načelnik Općine Malinska Dubašnica

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA