Novi završeni projekti Dubašnica d.o.o.

Novi završeni projekti Dubašnica d.o.o.

 

Završen je građevinski dio projekta uređenja parkirališta Grič, a najesen nastavljamo s hortikulturnim uređenjem.

Projekt je završen u roku i uz značajno manje troškova od planiranih. Dobiveno je 27 novih parkirnih mjesta, koja uz novooznačena parkirališna mjesta u Ulici Rova tvore novu zonu naplate Rova – Grič (2. zona). S naplatom se započelo polovinom lipnja. Radove je izvela tvrtka GP Krk koja je posao odradila i više nego korektno, kao i Aleksandar Cvelić koji je obavljao posao nadzora gradilišta.

  • Parkiralište Grič kod hotela Blue Waves na Rovi

Također je završen i projekt prve faze uređenja nasipa u Malinskoj koji smo bili obvezni odraditi prema koncesijskom ugovoru sa Županijskom lučkom upravom Krk. Završen je u roku, bez odgoda i uz beznačajno veće troškove od planiranih.

Malinska je time napokon dobila veliko funkcionalno istezalište s lakim pristupom većim vozilima i prikolicama, novi operativni dio za pristup dizalici, ljepšu vizuru iz središta mjesta i veliku površinu uređene rive koja će sigurno dobro doći za održavanje manifestacija, regata ali i šetnje. Radove je odradila tvrtka GPP Mikić. Aleksandar Cvelić bio je nadzorni inženjer.

Koristimo priliku da se uključenima u realizaciju oba projekta zahvalimo na uspješnoj suradnji.


 

Od 19 tuševa na javnim plažama, na njih 8 naplaćuje se uporaba

Općinsko vijeće Općine Malinska-Dubašnica donijelo je odluku o uvođenje naplate tuševa i dodjeljivanje toga posla Komunalnom društvu Dubašnica. Naplata i cijena uporabe tuševa uvedena je nakon provedenoga javnog savjetovanja na kojem nije bilo niti jedne primjedbe.

Naplata tuševa na javnim plažama u Općini Malinska-Dubašnica uvedena je zbog prekomjerne i najčešće neracionalne potrošnje vode u ljetnim mjesecima i opravdanim pritiscima zbog toga velikog dijela javnosti. Prošlo ljeto zbog velikih suša prijetila su nam ograničenja potrošnje vode. Da je do toga došlo, u istom trenutku zabranilo bi se tuširanje na plažama, pranje vozila i navodnjavanje javnih zelenih površina. Šteta zbog zatvaranja tuševa i pranja vozila bila bi mala ili nikakva, ali na hortikulturnim nasadima bila bi golema.

Prilikom formiranja cijene tuširanja usuglasili smo se s ostalim jedinicama lokalne samouprave na otoku Krku, odnosno njihovim komunalnim poduzećima, koja također provode tu naplatu od ovog ljeta. Cijena od 50 centi po tuširanju ista je na cijelom otoku, osim u gradu Krku. Cijena usluge tuširanja utvrđena je procjenom povrata ulaganja, tj. amortizacije i održavanja tuševa. Fiskalizirani tuševi na naplatu nisu jeftini, nije jeftino niti njihovo postavljanje i održavanje. Stoga se procjenjuje da cijena od 50 centi po tuširanju neće pokriti troškove u razdoblju amortizacije. Međutim, svrha naplate ionako nikako nije „zarada na tuširanju“, nego prije svega ograničenje potrošnje vode uz pružanje usluge tuširanja.

Od 19 tuševa koji se nalaze na javnim plažama u Općini Malinska-Dubašnica, na samo njih 8 će se naplaćivati uporaba. Znači da i dalje na raspolaganju postoji 11 besplatnih tuševa, dok će se naplaćivati oni na „najopterećenijim“ plažama: Maestralu, Rupi, Dragi i Vrtači.

Prateći procjene klimatskih promjena valja očekivati da će idućih godina suše biti sve češće i jače. Svaka jedinica lokalne samouprave ima obvezu pripremati se za takav scenarij i pokušati sve da se utjecaj tih promjena kada one dođu čim više ublaži. Otok Krk u tome prednjači u odnosu na druga područja, a Općina Malinska-Dubašnica i KD Dubašnica postupaju na isti način.

Iako smo očekivali određene negativne reakcije na uvođenje naplate tuševa i cijenu naplate, one su izostale u prvih mjesec dana od uvođenja. Štoviše mnogi od prolaznika s kojima smo razgovarali zapravo su naplatu i pozdravili.

Stoga je nedvojbeno da je domaće stanovništvo, koje je uostalom i prije uvođenja naplate to tražilo, zapravo svjesno
nužnosti uvođenja naplate. Nadamo se da će i naši gosti i vikendaši koji će nas posjetiti u nadolazećim ljetnim mjesecima, također s razumijevanjem prihvatiti naplatu.

Toni Kraljić, 

direktor Dubašnica d.o.o.

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA