Uskrs – najveći kršćanski blagdan, dan vječne nade i nove pobjede

Uskrs – najveći kršćanski blagdan, dan vječne nade i nove pobjede

Za kršćane je korizma vrijeme koje pruža mogućnost da se ispravi ono što ih najviše tišti, da ozdravi naš duh, psiha, ali i tijelo, posebice disciplinom u jelu, piću i radu. Kome nije potrebno iscijeliti teret krivih emocija i maštanja, teških misli i briga? Stoga korizma želi osvježiti prostore duha, psihe i tijela. Otvara vrata novom početku, proljeću života i cjelovitog zdravlja. Korizma je nama vjernicima usmjerena na Isusovu kušnju, križni put, Veliki petak – dan Isusove smrti na križ, i na taj način promatra naše poteškoće, križeve, padove i vidi izlaz.

 

Čovječe, ne umišljaj si previše

 

Korizmeno vrijeme započinje srijedom Pepelnicom i traje 40 dana, a prožeto je različitim ponudama za produbljivanje duhovnoga života.
Srijeda Pepelnica obilježena je iznimnim i izrazitim znakom, a to je obred pepeljenja. Čemu pepeljenje, odnosno posipanje glave pepelom? Simboličnim obredom pepeljenja želimo posvijestiti i priznati otprilike ovo: Čovječe, ne umišljaj si previše. Budi malen. Darove koje imaš Božji su; to što jesi, Bog ti je dao, a ti s njima samo upravljaš i surađuješ. Kad god nastojiš smisao života vezati sam na sebe, zaboravljajući pritom da su tvoje sposobnosti Božji darovi, gubiš se u prašini vlastite površnosti i prelaziš u samodopadnost, suštu suprotnost prave duhovnosti. Koliko si Božji, za tebe je najvažnije. Zato se sjeti da bez Božjeg djelovanja u nama ostajemo prah i u prah se vraćamo.
Vrijeme korizme prijeko je potrebno za naše unutarnje pročišćenje. Kao takvo prethodi Uskrsu.

 

Veliki petak preokreće ljestvicu vrednota

 

Veliki petak s križem stoji u središtu mnogih životnih situacija, a povijest ga nikako ne zaboravlja.
Veliki petak pruža i silnu utjehu. Ako je Bog ušao u tijesak patnje, užasa, ako je bio prognan i raspet, onda sve naše muke, patnje, bolesti, smrti, užasavanja, preziri, izrugivanja i ponižavanja imaju svoju težinu i imaju smisla. Oni će – povezani s onim koga slijedimo i za kim idemo – doživjeti pobjedu. Patnici su na poseban način miljenici Božji. Svi oni koji se bore za mir, slobodu i pravdu, Božji su najmiliji sinovi. Veliki petak tako preokreće ljestvicu vrednota. On predstavlja užas onima koji šire mržnju, strahove, laž, nasilje i kojima čovjek uopće nije važan; svim karijeristima koji na ovom svijetu hoće i vide samo sebe i svoju slavu, koji su potpuno ispunjeni egoizmom, kod kojih poštenje, pravda, ljubav i mir ne znače ništa, ili ako izgovaraju takve riječi, služe im samo kao paravan za nešto drugo. Oni su, na duže staze promatrano, vječni gubitnici, nesretnici, bijednici. Veliki petak je potvrda da se isplati biti čovjekoljubiv u najdubljem smislu riječi, boriti se za poštenje i mir pa makar se drugi smijali i prezirali te; biti ponajprije uz slaboga i nemoćnoga, stajati uz Boga i čovjeka, koliko god bilo teško.
Nakon Velikog petka, muke i smrti, dolazi središnji događaj Uskrs.

 

Uskrsnuće Magna Charta Libertatum kršćanstva

 

Isusovo uskrsnuće u novi život je Magna Charta Libertatum (Velika povelja slobode) kršćanstva, povijesni blagdan – dogodio se u povijesti, pa ga se i povijesno može slijediti i pratiti. Uskrs spada u one događaje koji poput munje – trenutne, gotovo neuhvatljive, nabijene silnom energijom – paraju i obasjavaju cjelokupnu povijest čovječanstva.
Uskrs je istinski povijesni događaj. Znamo, mučen je i osuđen …pod Poncijem Pilatom. Oni koji su došli na Isusov grob našli su da je …kamen s groba dignut. Ostali su zabezeknuti i preplašeni. Čuli su: Ne bojte se! Ja sam! A zatim: Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje! Uskrsnu, kako reče.
Da Isus nije uskrsnuo, uzalud bi bila naša vjera zasnovana na njegovu uskrsnuću. Ukoliko si istinski vjernik, utoliko Isusovo uskrsnuće živi u tebi.
Ali, uskrsnuće istodobno nadilazi povijest. Ono je natpovijesno, onostrano, i to je njegova prava i puna dimenzija. S Isusom i mi živimo u vječnosti.

 

Uskrs – dan pobjede, života, povjerenja i prave slobode

 

Uskrs je prolaz u život, u pobjedu, povjerenje u ljudskost koja više nikada ne može prestati. Uskrs je blagdan vječne nade, svjetla, mira, slobode i ljubavi. Uskrs je dan nove povijesti čovječanstva.
Uskrs govori svakom patniku da izdrži svoj Veliki petak. Zbog Uskrsa nema besmislenih života, nema izgubljenog vremena, ni izgubljenih radosti, nema želja i čežnji koje neće biti ispunjene.
Tu pobjedu treba čestitati. Pružimo si ruke i zaželimo da svaki od nas sretno uđe u Uskrs. Poklik Aleluja, koji znači Slavite Gospodina, najviše se ori i odzvanja u uskrsno vrijeme u našim crkvama. To je poziv da kličemo, da podignemo svoj glas i svoje srce i reknemo: Bogu hvala što si nas uzdigao na novu razinu života, da živimo vječno u Njemu!

 

Bio vam svima radostan i blagoslovljen Uskrs!

 

Piše dr. Anton BOZANIĆ, župnik u Omišlju i dekan Omišaljskoga dekanata

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA