Nastavlja se uređenje rive i lučkih područja

Nastavlja se uređenje rive i lučkih područja

Stalna na tom svijetu samo mijena jest, kako kaže prevoditelj, hrvatski pjesnik i general austrijske vojske, Petar Preradović, još početkom 19 stoljeća, pa tako možemo gledati i na činjenicu da nas brz protok vremena vraća u pripremu turističke sezone i najavljuje dugo toplo, nadam se i mirno ljeto kojem svi u konačnici stremimo. Marčane bure su iza nas i samo što smo proslavili božićne i novogodišnje blagdane, veselo protutnjili kroz dubašljanski mesopust i maškarani šator, potom mirnu korizmu, već smo ušli u uskrsno razdoblje i 101. broj Naših zvoni. U uvodniku koji je pred vama, želim barem u nekoliko crta opisati što sve radimo u komunalnom i prostorno-planskom, kulturno-zabavnom području, i što sve planiramo.

Pa iako nam, u čuvenom mesopusnom teštamentu spočitavaju, citiram: …općinari niš ne delaju, a nekima treba i dekica za se pokrit od nedela…, kategorički tvrdim da se itekako radi, makar to bile javnosti nevidljive brojne administrativne procedure i financijski procesi kojima su službenici jedinice lokalne samouprave zakonima Republike Hrvatske podređeni, posebice u izradi svih mogućih registara, povjerenstava, strategija, planova javne nabave,… Odgovaraju na mnoge upite javnosti, ispunjavaju uvjete prema Državnoj reviziji ili nadležnim ministarstvima i zavodima, surađuju sa Županijom, itd. Sve to možda u konačnici skrene pozornost stanovnika da se ipak nešto radi u tom važnom administrativnom ili pak birokratskom smislu.

 

Vrijedni lučki projekti u Portu i u Malinskoj

 

Stoga počinjem s opisima konkretnih radova na lukobranima i vrijednim lučkim projektima na zapadu, u Portu i u Malinskoj, gdje su na spoju lukobrana s operativnim prostorom, dizalice Županijske lučke uprave Krk, ispred hotela Riva u aranžmanu Komunalnog društva Dubašnica i izvođačem Mikić d. o. o. i uređuju 49 metara korijena lukobrana te novo istezalište za brodice.

Radi se i na povećem i estetski veoma lijepom popločavanju kamenom rive u Malinskoj, kojim će se spojiti već popločani prostor ispred Interpretacijskog centra DUBoak s Rivom velike barke, a do Uskrsa bi trebao biti gotov. Produljenje Rajske ceste je potkraj veljače završeno u istom stilu kako je i započelo prije sedam godina, tako da smo sada praktički stigli do poluotoka Čuf na kojem se u pozadini (točno na granici naše Općine i Općine Omišalj) gradi zajednički biološki pročistač za Malinsku i Njivice u sklopu Ponikvinog EU projekta.

Nastavak sunčališta na potezu od luke Porat prema Vantačićima i saniranje određenih ploha na plaži Draga i velikog mula na Cuklićevu, također je u planu. Produženje sada već prepoznatljive šetnice od mandraća Rova i ispod hotela Vila Rova, započelo je polovinom ožujka i planira se do kraja svibnja odraditi manju dionicu vrijednu oko pola milijuna kuna (67 tisuća eura) kako bi se u konačnici stiglo do hotela Blue Waves u narednim godinama. Napominjem da građevinske radove u Općini Malinska-Dubašnica privatni investitori i izvođači koji rade za potrebe Općine Malinska-Dubašnica mogu izvoditi do 1. lipnja, a projekt poput izgradnje širokopojasne mreže nove generacije (svjetlovodna pristupna mreža – optika) financirane EU novcem, tijekom cijele kalendarske godine. Radi se o sveotočnom projektu vrijednom oko 80 milijuna kuna (11 milijuna eura) koji mora biti gotov do konca 2023. godine kako bi na sezonu 2024. godine svi korisnici koji su iskazali interes mogli biti spojeni na tu širokopojasnu mrežu i tako osigurali pristup željenom brzom internetu, posebice važnom za naše turiste.

Radovi na lukobranu ispred hotela Riva u Malinskoj

 

Gradi se boćalište u Oštrobradićima

 

Za gornja sela, područje Mjesnog odbora Poganka – Sveti Anton, koja su uspoređujući sva područja naše Općine najmanje dobila, možemo se konačno pohvaliti da se nakon 10 godina planiranja kreće s izgradnjom boćališta u Oštrobradićima na lokalitetu „Kod butige“, gdje je jog postojao i prije, ali sada je u već veoma oronulom stanju. Projekt vrijedan oko 190 tisuća eura bit će natkriven, a imat će i mali pomoćni objekt s pripadajućim sanitarnim čvorom. Sagrađena je i autobusna stanica u Zidarićima, za koju posebice zahvaljujem vlasnicima zemljišta što su omogućili gradnju usprkos neriješenim i zamršenim postupcima oko otkupa zemljišta.

 

Nova autobusna stanica u Zidarićima

 

Zbog neuspjelih lanjskih javnih nabava za izgradnju Zelene tržnice na Markatu i izgradnje autobusnog stajališta sa samo jedne strane u Svetom Antonu, usprkos građevinskim dozvolama i uređenim imovinskopravnim odnosima, može se reći da se ovog proljeća barem za izgradnju potonjeg projekta u Sv. Antonu uspjelo dobiti izvođača radova.

U uvali Rova dovršeno je i vježbalište na otvorenom (streetworkout park) sufinancirano europskim sredstvima kroz LAG Kvarnerski otoci.
O brojnim izgradnjama oborinskih odvodnji mislim da nije potrebno ponovno govoriti jer se na mnogo mjesta grade ili projektiraju, a navedena problematika intenzivirala se u zadnjih 20-ak godina, ne samo zbog tzv. prekomjerne izgradnje, nego i zbog ekstremnih oborina u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. U procesu prikupljanja i odvodnje oborinskih voda važno je napomenuti da smo svi čimbenici istog procesa, jer kao što ih Općina mora zbrinjavati, tako i vlasnici privatnih nekretnina svoje oborinske vode moraju rješavati na svojoj parceli ili zemljištu, posebice one s vlastitih krovova. Gradnja na i uz područja gdje su odvajkada postojale „dražine“ (postoje čak tri na području Malinske), pokazale su se vrlo problematičnim i nesigurnim u povremenim vremenskim razdobljima.

 

Vježbalište na otvorenom u uvali Rova

 

Stoga molimo sve potencijalne projektante i buduće stanovnike da razmisle o načinima gradnje, posebice suterena i konoba te prilazima i nultim točkama objekata koje grade, kako bi se u konačnici izbjegle velike materijalne štete. Valja spomenuti da smo većinu šumskih putova, cesta i šetnica, pa tako i Camino put, popravili nakon bujičnih poplava u studenom 2022. godine kako bi spremno dočekali prve hike & bike turiste po Dubašnici i Miholjicama.

 

Prezentacija uređenja središta Malinske

 

Svjesni smo da je danas „prevrtanje papira“ i medijsko prikazivanje uspjeha u cijeloj Europskoj uniji postalo gotovo važnije od samog rada i gotovih projekata, a to možemo lako potkrijepiti činjenicom da projekt u papirološkom smislu traje mnogo duže od same izvedbe, naravno nakon dobivanja dozvole, provedene javne nabave, vrlo vjerojatnih žalbi i konačnog potpisivanja ugovora o izgradnji. Tome treba dodati – ako se uopće pronađe izvođač, jer je i to na tržištu rada postao veliki problem.

Tijekom travnja održat će se prezentacija nastavka uređenja središta Malinske, zone oko crkve sv. Nikole i područja oko pošte / glavnog mula / Turističke zajednice. Podsjetit ćemo se i na izabranu verziju uređenja plaže Vrulja u organizaciji Općine i arhitekata tvrtke NFO koji su zaslužni za cjelokupno uređenje obalnog područja Malinske posljednjih godina.

U naseljima Sv. Vid, Kremenići i Sv. Ivan te na području Rove uredit će se nekoliko ulica i parkirališta, a o projektima koji su još u izgradnji ili na ishodovanju građevinskih dozvola, izvijestit ćemo vas za Polinarovu.

 

Svim našim stanovnicima Općine i našim dragim gostima, želim ovom prigodom čestitati Uskrs, najveći kršćanski blagdan, sa željom da ga proslave i obilježe u krugu svojih najbližih.

 

Robert Anton KRALJIĆ, općinski načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA