LAG Kvarnerski otoci je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023-.2027. godina

LAG Kvarnerski otoci je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023-.2027. godina

Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023. – 2027. godina.

Prošla strategija (LRS 2014.-2020) sadržavala je preko 10 milijuna kuna koji su putem LAG natječajima dodijeljeni za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Konkretno, LAG je pomogao preko 40 malih poljoprivrednih gospodarstava da unaprijede svoje poslovanje te 14 projekata unaprjeđenja infrastrukture na svoje području: otoku Krku, Cresu i Malom Lošinju.

LAG-ovi provode LEADER pristup. To je EU pristup ruralnom razvoju te predstavlja novu inovativnu komponentu unutar politike ruralnog razvoja EU. Ovaj razvoj nastao je u cilju poboljšanja učinkovitosti provedbe razvojnih strategija tako da se o njima odlučuje na lokalnoj razini.

Kroz LEADER pristup promovira se održivi razvoj u ruralnim područjima EU uz vođenje brige o ekonomskom i društvenom razvoju te zaštiti okoliša.

Jedna od osnovnih karakteristika LEADER-a je stavljanje naglaska na lokalno stanovništvo koje se oduvijek smatralo glavnim čimbenikom ruralnih područja.

 

Također jedno od načela LEADER-a je „Pristup odozdo prema gore (bottom up)”- široko uključivanje svih raspoloživih snaga u lokalnim zajednicama doprinosi kvalitetnom razvoju bogatstvom ideja i mogućih rješenja.

U skladu s ovim načelima LAG Kvarnerski otoci organizira tri radionice:

 

  • 15.09.2022. Cres – 09:00 Vijećnica grada Cresa
  • 15.09.2022. Mali Lošinj – 14:00 Gradska knjižnica
  • 20.09.2022. Krk – 17:00 Kino Krk

 

Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju kako bi mjere i natječaji koje ćemo raspisivati što više odgovarali potrebama na terenu! Prijave na lag@kvarnerski-otoci.hr uz napomenu za koji grad se javljate.

 

LAG Kvarnerski otoci

 

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA