Održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Polinarove

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Polinarove

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Malinska – Dubašnica održana je 19. srpnja 2022. godine u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima. Sjednica je počela mantinjadom koju su izveli sopci braća Milčetić, te himnom koju je izvela Lucija Gajzler.  Program je vodila Ivana Mišković.

Predsjednik Vijeća g. Ivica Perišić, pozdravio je nazočne vijećnike te goste među kojima su bili.zamjenica Župana Marina Medarić i ostali predstavnici županijskih službi, načenici i gradonačelnik jedinica lokalne samouprave na otoku Krku, predsjednik Gradskog vijeća grada Krka, gradonačelnici Cresa i Kraljevice, predstavnici mjesnih odbora, načenik prijateljske općine Fulianka iz Slovačke g. Miroslav Leško. predstavnici javnog zdravstva Općine Malinska-Dubašnica i odgojno obrazovnih ustanova otoka Krka, počasni građani Općine Malinska-Dubašnica, svećenici i časne sestre te predstavnici medija.

Prigodan govor održao je i načelnik  Robert Anton Kraljić.

 

Otvoren je Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak te pokrenuti brojni projekti

 

Načelnik Općine Malinska – Dubašnica u svojem se govoru ukratko osvrnuo na najvažnije projekte i događaje koji su obilježili prethodnu godinu.

Posebno je  istakao izgradnju i otvaranje centra maritimne Baštine DUBoak, čije je otvorenje prolongirano u odnosu na prvotan plan zbog situacije uzrokovane pandemijom COVID-19. Interpretacijski centar DUBoak  otvoren je 27. svibnja 2022. godine u prisustvu župana i mnogobrojnih uzvanika. U Centru se od tada kontinuirano organiziraju brojna događanja, promocije i prezentacije, nastupi raznih izvođača, festivali i revijea u večernjim satima uz cjelodnevni sportski život naših malih jedriličara i ribolovaca.

Izgrdnjom Centra završen je EU Intereg projekt „Arca Adriatica“ kroz izložbeni prostor maritimne baštine Interpretacijskog centra, gdje je putem posebnih interpretacijskih tehnologija omogućeno da posjetitelji čuju dubašljanski govor. Posebna pozornost pridana je uređenju okoliša Centra pa je park/plaža Rupa dobio svoje novo zeleno ruho, dijelom i po panoramskoj šetnici same zgrade, skladno uklopljene u taj osjetljivi prostor.  Osim uređenja obalnog područja Malinske, posebna se pozornost poklanja prometnom smirivanju Malinske, te se je stoga krenulo u opsežan projekt preregulacije prometa, izgradnje prijelaznih kružnih tokova, promjene dvosmjernih u jednosmjerne ceste, zaštite pješaka i drugo.

U završnoj je fazi izrade 7. prostornog plana Općine Malinska-Dubašnica, gradi se i uređuje puno toga, poput projekt uređenja lukobrana u Portu pod upravom ŽLU Krk koji je 90%  financiran sredstvima Ministarstva mora i infrastrukture i koji bi sa svojom završnom drugom fazom trebao biti gotov na kraju ove godine.

Kao budući projekti predstavljeni su: izrada i sufinanciranje projektne dokumentacije rekonstrukcije Luke Malinska i to njenog primarnog  lukobrana „nasipa“ i dogradnje sekundarnog lukobrana tj. nove rive, a sve kako bi projektima i građevinskim dozvolama mogli dočekati novi val ulaganja Vlade u lučku infrastrukturu.   Dana 19. srpnja 2022. godine,  Županijskom uredu za urbanizam  upućen je  projekt izgradnje vatrogasnog/društvenog doma za kojeg je osigurano 2.500 m2 zemljišta na području zone Šepić kao kapitalnog projekta u mandatnom razdoblju 2021.-2025.

Načelnik je istako i uspješnu suradnju na brojnim projektima s Komunalnim društvima proisteklih iz Ponikve, kao i onih s KD Dubašnica.

Načelnik se je posebno zahvalio turističkoj zajednici i Vijeću turističke zajednice i Komunalnom društvu Dubašnica  na uspješnoj promociji Malinske – Dubašnice kao turističke destinacije te na njenom održavanju i uređenju, kao i prilikom organizacije festivala Melodija Istre i Kvarnera te aktivnom angažmanu i tehničkoj pomoći prilikom završetka izgradnje interpretacijskog centra kao i pomoći u organizaciji međunarodne suradnje s  prijateljskim općinama iz čak 6 europskih država s kojima je proslavljeno:  25 godina bratimljenja s Općinom Pinkovac iz Austrije i 10 godina aktivnog prijateljstva i druženja s Općinama Großhabersdorf iz Njemačke, Aixe-sur-Vienne iz Francuske i Swieciechowa iz Poljske kada je za vrijeme Sense ugošćeno preko 300 uzvanika puna 4 dana.

 

Dodjela prigodnih nagrada

 

Općinski načelnik uručio je prigodne nagrade uspješnim učenicima, studentima i sportašima za ostvarena postignuća i to nagradu učenici generacije Ugostiteljske škole Opatija, Antoniji Dujmović i nagradu studenticama, dobitnicama rektorovih nagrada: Ani Milčetić, dobitnici Rektorove nagrade na Pravnom fakultetu u Zagrebu za sudjelovanje u projektu Financijsko i pravno opismenjavanje – FIPO 2020./2021. i Anamariji Dujmović, dobitnici Rektorove nagrade na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu za sudjelovanje na konferenciji Budućnost ugodnog stanovanja u organizaciji studentske udruge SUPEUS u akademskoj godini 2020./2021.

Općinski načelnik dodijelio je nagrade i  sportašima:

  1. HARISU IBRAHIMOVIĆU, članu Karate kluba Krk, za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, u kategoriji dječaci 2013. godište -24kg, Jastrebarsko, 23.-24.10.2021.
  2. INU ŠIMIĆU, članu Karate kluba Krk, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, dječaci 2014. godište -29kg, Jastrebarsko, 23.-24.10.2021.
  3. LEONU BURNIĆU, članu Karate kluba Krk, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, dječaci 2014. godište -32kg, Jastrebarsko, 23.-24.10.2021.
  4. LANI BOGOVIĆ, članici Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za najmlađe kadetkinje u ekipnoj konkurenciji, Osijek, 27.-29.8.2021.
  5. MARIJI BOGOVIĆ, članici Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za najmlađe kadetkinje u ekipnoj konkurenciji, Osijek, 27.-29.8.2021.
  6. LAURI ŠAKIĆ, članici Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, za osvojeno 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za najmlađe kadetkinje u parovima, Osijek, 27.-29.8.2021.
  7. LEONI ŠANTIĆ, članici Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, za osvojeno 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu za najmlađe kadetkinje u ekipnoj konkurenciji, Osijek, 27.-29.8.2021.
  8. TEU MANCEU, članu Športskog streljačkog kluba ”DUB” Malinska, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u gađanju standard zračnim oružjem za kadete u ekipnoj konkurenciji, Solin, 26.9.2021.
  9. KRISTIANU KOBREHELU, članu Športskog streljačkog kluba ”DUB” Malinska, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u gađanju standard zračnim oružjem za kadete u ekipnoj konkurenciji, Solin, 26.9.2021.
  10. JOSIPU KIRINČIĆU, članu Športskog streljačkog kluba ”DUB” Malinska, za osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u gađanju standard zračnim oružjem za kadete u ekipnoj konkurenciji, Solin, 26.9.2021.

 

Općinski načelnik dodjelio je i javno priznaje. Posebno priznanje dodjeljeno je  Katarini Šakić, za neumornu promidžbu i zanimljive osvrte o malinskarskoj vali na društvenim mrežama.

Predsjednik Vijeća uručio je  zahvalnice počasnim građanima:  posthumno Nikoli Juriću – zahvalnica je uručena sinu, Anti Juriću i  meštrici Eleonori Justić

Svečanu sjednicu zaključili su glazbenom izvedbom Hallelujah i Back to black Lucija i  Luka Gajzler.

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA